Leven om te werken

Werken of leven

Hoe zit dat toch met mensen die ons allerlei adviezen geven over hoe we ons moeten gedragen als we gaan solliciteren en werken. Nu is het waar dat de meeste mensen in hun leven meer tijd doorbrengen met hun collega’s en klanten dan met hun vrienden en familie. Vanuit dat standpunt gekeken is werk een belangrijk tijdverdrijf en logisch dat we er ons goed op voorbereiden. Maar waarom zijn er mensen die van adviseren over werk hun werk hebben gemaakt. Zo belangrijk vinden de meeste mensen hun werk niet. Want laten we maar eerlijk toegeven, de meeste mensen werken om te leven. Ze leven niet om te werken.

Index

Leven of werken

Als je de meeste politici van de afgelopen twintig jaar moet geloven dan leven mensen om te werken. Kijk maar naar hun slogan’s. Als je kijkt hoeveel uren we aan werk besteden dan is dat eigenlijk niet waar. Want op basis van het aantal uren dat we aan verschillende activiteiten besteden in dit leven, dan leeft de mens om te slapen. De meeste mensen zijn namelijk tenminste zeven uur per dag bezig met slapen en dan doen ze echt niets anders. Niet zoals met werken, waarbij we vaak ook bezig zijn met contacten onderhouden met collega’s en nog wat zaken voor thuis regelen. Als je kijkt hoeveel uren mensen effectief bezig zijn met hun werk, dan is zes uur voor de meeste mensen het maximum. Niet voor niets blijkt steeds weer uit onderzoek dat de meeste part-timers meer werk gedaan krijgen in minder tijd, dan de meeste full-timers. Het enige verschil tussen full- en part-timers is dat de full-timers tijd hebben om te werken aan hun carrière, in de tijd van de baas.

Index

Werken, werken, werken

Je kunt je dus afvragen of mensen leven om te werken. Echter als je kijkt naar hoe politici en hun adviseurs praten over werk, dan lijkt dat belangrijker te zijn dan leven. Je zou zelfs kunnen stellen dat het enige wat geldt in het leven van politici en hun adviseurs werk is, alsof zij leven om te werken. Maar niet alleen politici lijken te leven om te werken. Ook al die adviseurs en schrijvers over werk zijn voortdurend bezig met werk, ze zijn zelfs zover gegaan dat ze van ons werk hun werk gemaakt hebben. Ze vertellen ons:

Hoe je het beste kunt werken!
Hoe je het beste werk kunt krijgen!
Wat de beste manier is om het beste werk te krijgen!

Allemaal adviezen waarvan de meeste werknemers zich afvragen wat ze er nu eigenlijk mee moeten. Is werk dan het enige belangrijke in dit leven of is er meer in dit leven dan werken.

Index

Werken of leven

Waar gaat het in dit leven dus om? Gaat het om leven of gaat het om werken.

Nu zit er als je deze vraag stelt wel een addertje in het gras verborgen. Want waarom zou werk niet ook leven kunnen zijn? Alles wat we tijdens ons werk meemaken maken we tenslotte ook vaak buiten ons werk mee. Van slechte service door een leverancier die we hebben gecontracteerd, tot ruzie met onze baas over zijn manier van werken. Van te weinig geld om onze werkzaamheden goed uit te kunnen voeren, tot een nieuwe inrichting voor ons kantoor. In
ons leven buiten ons werk maken we dat ook mee. De winkelier die ons geen garantie wil geven. De ruzie met onze vriendin over wie de vuilnis buiten moet zetten. De schulden waardoor we toch nog een jaartje langer op die oude bank moeten blijven zitten.

Werken lijkt dus wel heel sterk op leven, dus je kunt je afvragen wat er zo erg is om te praten over leven om te werken. Want ook op ons werk kennen we mensen waar we liever mee samenwerken, zoals we buren of vrienden hebben waar we liever mee optrekken. Is er dan eigenlijk wel een verschil tussen werken en leven.

Index

Het verschil

Als je stelt dat je werkt om te leven dan zeg je eigenlijk dat werk en leven twee verschillende zaken zijn. Je werkt namelijk om je leven te financieren. Waarmee je dus eigenlijk beweert dat je niet leeft als je werkt. Als je zegt dat je leeft om te werken, dan maak je je hele leven weer ondergeschikt aan een klein deel van je leven. Want uiteindelijk werken de meeste mensen gemiddeld zo’n veertig uur per week, terwijl er in een week 168 uur zitten. Dus werk is nog geen 25% van een week leven.

Beide uitspraken zijn dan ook eigenlijk niet waar. Want leven is leven en bestaat uit veel verschillende ervaringen. Van werk en huishouden tot en met uitgaan en op bezoek gaan bij vrienden. Het leven is ervaren en dat doe je zowel tijdens je werk als tijdens een schaatstocht over een bevroren meer of een sensuele vrijpartij met je partner. Wat wel waar is, is dat we met werk geld verdienen, waarmee we allerlei andere zaken die we willen doen kunnen bekostigen. Van de vakantie in Patagonië tot dat nieuwe mobiele telefoon abonnement met die handige smartphone. Werken maakt het allemaal mogelijk. Maar dat betekent niet dat je met werk je
leven financieert. Want om je werk te kunnen doen moet je allerlei investeringen doen, zowel in de vorm van geld als in de vorm van tijd. Je moet studeren. Je moet op tijd opstaan en je staat in de file. Je moet soms overwerken. Je moet doen wat anderen willen. Het hoort er allemaal bij. Het is allemaal een vorm van investeren om vervolgens met het geld dat je verdient weer andere dingen te gaan doen die je ook leuk vindt.

Stiekem leuk werk

Want dat is ondertussen wel duidelijk. Als we ons werk echt zo verschrikkelijk vonden als we vaak beweren, dan zouden we collectief protesteren over hoe we ons werk ervaren. Maar in plaats daarvan zijn we collectief gewoon stiekem blij dat we het grootste deel van onze tijd leuk werk hebben. Waarbij we de minder leuke en vervelende kanten op de koop toe nemen in de wetenschap dat perfectie niet bestaat in een inperfecte wereld. Maar waarom die politici en werkverslaafde adviseurs ons dan voortdurend willen vertellen dat we werk belangrijk moeten vinden is mij ook niet helemaal duidelijk. Misschien roepen ze het wel om zichzelf te overtuigen, zodat ze niet jaloers worden op al die mensen die blij zijn met veertig uur werk in plaats van zestig of tachtig uur.

Index

Extra

Afbeeldingen

Pixelio.de:

Werken om te leven door Erich Westendarp
Vegen door Rainer Sturm
Prikklok door Peter von Bechen
Collega’s door Konstantin Gastmann

Index

◰ Werken of leven
◳ Leven of werken
• Werken, werken, werken
◲ Werken of leven
• Het verschil
• Stiekem leuk werk