Wat is de Tevatron

Inleiding

De Tevatron is de deeltjesversneller gelegen in Illinois, voor Fermilab gemaakt. In de Tevatron worden antiprotonen en protonen tegen elkaar gebotst, voor onderzoeken. De deeltjesversneller staat er als sinds 1983, en heeft rond de 120 Dollar gekost. In 1995 is er nog een nieuw deel aan toegevoegd, The main injector, dus hoofd-invoer. Dit deel kostte nog eens $290.000.000 (290 miljoen dollar).

Informatie

Ze laten de antiprotonen en protonen tegen elkaar op botsen om te kijken of ze zijn gemaakt waarvan wetenschappers denken dat ze zijn van gemaakt. De botsingen van de deetjes worden waargenomen door deeltjesdetectoren, waarvan er 2 zitten in de Tevatron (D0 en CDF).

Nu mag er niks meer aan veranderd worden tot waarschijnlijk 2010 omdat er nu genoeg deeltjes in zitten. Deze deeltjes worden er in geschoten door de LHC, wat het beste en meest accurate apparaat ter wereld is. Er zit ook een heel verhaal achter de LHC, namelijk in 2008 werd het apperaat voor het eerst gebruikt. Toen mislukte het experiment omdat een van de Cooling systems afbrak en alles daardoor te heet werd. Nu wordt het gerepareerd en gaat waarschijnlijk weer in gebruik genomen in dus 2010 (dan is het gerepareerd). Sommige mensen zijn ook bang dat de Large Hadron Collider zwarte gaten maakt en iedereen erin gesleurd wordt. Hier is geen reden om bang te zijn omdat de LHC sterk is, maar lang niet zo sterk als het universum. De LHC creeërt wel kleine gaten, maar die zijn zo klein dat ze weer dicht gaan en dan een bolletje licht creeëren.

Afwachten nu dus tot het 2010 is en er meer experimenten mee kunnen gedaan worden.

Links