Wat is de Joule

Algemeen

Volgens velen zijn elektrische auto´s de toekomst. Waarschijnlijk zal daarom de Noorse Th!nk City niet lang de enige elektrische auto op de weg zijn. Deze auto die vanaf 11 mei 2009 de openbare weg op mag zal al snel concurrentie gaan krijgen van de Joule.

Het bedrijf en oprichter

In Kaapstad is in 2005 een zelfstandige onderneming opgericht die “Optimal Energy (Pty) Ltd” heet. De leiding van dit bedrijf is in handen van Kobus Meiring die in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw werkte bij Denel Aviation. Kobus Meiring, Mike Lomberg, Jian Swiegers en Gerhard Swart hebben het bedrijf opgericht. Deze vier samen met Diana Blake en Ratilal Rowji vormen het management team.

Optimal Energy ontwikkelde de Joule, een elektrische zes zitter, met als symbool de “J”. Deze letter is de internationale aanduiding van “energie” en de joule is vernoemd naar J.P. Joule, die leefde van 1818 tot 1888. De joule is die energie die nodig is om 1 newton (ongeveer 100 gram) 1 meter omhoog te krijgen. Het was Keith Helfet die de elektrische Joule ontwikkelde.

Keith Helfet

Hij is geboren in Calvinia aan de Noord Kaap van Zuid Afrika. Hij studeerde machinebouw aan de Universiteit van Cape Town. Daarna behaalde hij zijn Masters in Automotive Design aan het College of Arts in Londen.

 Helfet kwam bij Jaguar Cars terecht in 1978 als ontwerper. Daarna vervulde hij tot 2002 een functie in styling management. Bij Jaguar ontwierp hij de modellen XJ-220, de XK-180 en het F type.

 In 1993 startte hij zijn eigen “product desing consultancy” onder de naam Helfet Design. Hij werkte voor Elscint Ltd, een fabrikant van medische apparatuur. Ander klanten volgende al snel.

 In 2008 ging hij met Optimal Energy samenwerken en de Joule was het gevolg. Het Innovation Fund en het Departement van Trade en Industry hebben 50.000.000 Afrikaanse Rand (= ongeveer € 4.175.000,--) vrijgemaakt voor de ontwikkeling van de Joule.

De Joule

Op 12 mei 2009 werd door Mosibudi Mangena, de Minister van Wetenschap en Technologie van Zuid Afrika, bekend gemaakt dat de auto te zien zal zijn op de Autosalon van Parijs van 2009.

De Joule heeft een lithiumion-accupack waaraan de elektromotor is verbonden. De maximale afstand die een volle accu kan afleggen is ongeveer 190 km. Optioneel is een dubbele motor, waarmee dus ook de afstand verdubbelt.

Enkele feiten:

  1. De auto is een combinatie van de Renault Scenic en de Citroën Picasso
  2. Het frame van de auto is van staal
  3. De carrosserie is van composiet (glas en koolstof)
  4. De topsnelheid is 135 km per uur
  5. De auto bereikt een snelheid van 0 tot 50 km binnen 4,8 seconden
  6. De auto bereikt een snelheid van 0 tot 100 km binnen 14 seconden
  7. De accu kan gewoon thuis via het stopcontact worden opgeladen, in ca. 7 uur
  8. De productie start hoogst waarschijnlijk in 2010
  9. De fabriek wordt naar het uitziet in Johannesburg neergezet
  10. De aanschafprijs zal liggen tegen de € 17.000,--

Toekomstbeeld Optimal Energy

Het idee bij Optimal Energy is om wanneer de productie van de auto op gang is gekomen, gecombineerde accupacks te gaan aanbieden. Hiermee worden de mogelijkheden van de auto veel uitgebreider en kan iedere potentiële koper de auto aanpassen aan zijn eigen wensen.

Het bedrijf heeft momenteel 80 werknemers, maar wil graag doorgroeien tot 1.000 werknemers. De hoop is dat uiteindelijk 5.000 mensen werken in diverse takken die verbonden zijn aan de productie van de Joule. Men wil toe naar een jaarproductie van 50.000 exemplaren.