Klimaat

Inleiding

Klimaat is een verzamelnaam voor omgevingsomstandigheden in een bepaald gebied over een lange periode (seizoen). Veel meteorologische instituten hanteren een periode van dertig jaar voor het berekenen van de gemiddelden en daarmee voor de vaststelling van 'het' klimaat.

Soorten klimaten

Landklimaat

De kenmerken van dit klimaat zijn: hete zomers en koude winter (veel temperatuurverschil). Er valt regelmatig regen, het hele jaar door. Gebieden zijn meestal flink bewoond omdat dit klimaat ideaal is voor de landbouw. Gebied met een landklimaat is meestal een rijk gebied.

Landen met landklimaat

Italië, Finland, Frankrijk, Portugal, Turkije, Zweden, Rusland, Korea, Japan.

Zeeklimaat

Temperatuurverschillen bij een zeeklimaat zijn klein. Dus koele zomers en zachte winters. Dit komt door de zee. In de zomer blijft het water in de zee koel en de wind neemt de temperatuur van het water met zich mee landinwaarts. 's Winters koelt de zee langzaam af en is de temperatuur veel hoger dan de lucht. De wind zorgt er weer voor dat het vrij warm blijft op het land. Het zeeklimaat komt heel veel voor. Alle landen aan zee en niet te dicht bij de evenaar hebben dit klimaat. Ook dit klimaat is ideaal voor landbouw en is een prima leefomgeving.

Landen met zeeklimaat

Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Engeland, Nieuw-Zeeland.

Woestijnklimaat

Dit is een zeer droog klimaat (dus bijna geen regen) en er is veel temperatuurverschil 's middags en 's nachts (soms temperatuurverschillen van 50 tot 60 °C). 's Nachts ook vaak vorst. De grond is droog, dor en onvruchtbaar. Woestijnklimaat kenmerkt zich door dunbevolkte gebieden door de onprettige leefomstandigheden

Landen met woestijnklimaat

Afghanistan, Iran, Irak, Ethiopië, India, Zuid-Afrika, Australië, VS.

Tropisch klimaat

Dit is een vrij droog klimaat. Er valt ook regen maar dat is meestal in de zomer als de zon op haar hoogste punt staat. Er valt dan heel veel regen. In de zomer is het er heel heet (35ºC tot 45ºC) en in de andere seizoenen is de temperatuur aangenaam (20ºC tot 25ºC). In het najaar is de kans groot op grote en zware orkanen. Het tropisch klimaat komt voor in dichtbegroeide gebieden met tropische regen- en oerwouden.

Landen met tropisch klimaat

Aruba, Australië, (bijna alle pacific eilanden zoals Hawaii, Micronesië. Filipijnen enz.), VS.

Poolklimaat

Dit klimaat komt alleen voor in hele hoge gebieden en in het uiterste noorden en uiterste zuiden van de wereld. Temperaturen boven nul komen hier niet voor en sneeuw en ijs is eigenlijk altijd aanwezig. Gebieden verder vrijwel onbewoond. Noord- en Zuidpool en Groenland zijn landen met een poolklimaat.

Gematigd klimaat

Warme zomers en milde winters zijn het kenmerk van een gematigd klimaat. Gematigd klimaat (ook wel meditterean klimaat of middelands zeeklimaat genoemd) kenmerkt zich ook door lange zomers.

Links

Klimaat