De winter in geuren en kleuren

Er bestaan echte seizoen brekers

Schaars zijn ze, de seizoenbreekers die een windstille winterdag een lentegeurtje geven of die een kleurig bloempje in het ijs leggen om het lang en roerloos te bewaren. Pareltjes zijn het in een winterse tuin, die alleen het loodje leggen als er ook op de ruiten ijsbloemen groeien. Maar ze bestaan, die ijsbrekers onder de planten, struiken en bomen die de winter tooien met echte bloemen en soms zelfs met vleugje geur 'verfrissen'.

Onmisbaar in de tuin

Onbegrijpelijk is het, dat zo weinig tuinen met winterbloeiers uitpakken. Waar ze wel staan, krijgen ze al te vaak een bescheiden plekje toegewezen, waar ze de zomerse bloemenpracht niet te veel voor de voeten kunnen lopen. Tuinen die het hele jaar door boeien, zijn in onze contreien zeldzaamheden. Gelukkig verovert de toverhazelaar tuingrond en is Helleborus een modeplant mét status. Het hangt natuurlijk van het aanbod af. Meer en meer kwekerijen en arboreta hebben een ruim assortiment toverhazelaars in voorraad en enkele kwekerijen hebben zich gespecialiseerd.

De mahonia is geen modeplant

Misschien omdat ze te vaak in doorsnee voortuintjes voorkoomen, zijn mahonia's geen moodeplanten. Sommige mahonia's zijn echter schitterende winterrbloeiers die alles hebben om in de tuin een ereplaats op te mogen eisen: een fraai winterrgroen blad, een zich breed spreiidende vorm als een klassieke bloemenruiker én zachtgele bloemen van november tot diep in de winter. Van Mahonia x media 'Charity' en Mahonia 'Buckland' wordt gezegd en geschreven dat de winterharddheid tegenvalt. Op een beschutte plek, weg van de gure oostennwind, heeft deze imposante mahonia echter geen problemen.

Toverhazelaars als solferstokjes

Toverhazelaars zijn boeiende kleine bomen. Ze groeien traag, maar houden absoluut niet van verplanten of snoeien, zodat ze na aankoop onmiddellijk op de juiste plek moeten worden geplant, ver genoeg van een tuinpad of van een obstakel. Toverhazelaars houden van halfschaduw. Het geslacht Hamamelis vormt elegante, zich breeduit spreidende bomen en struiken. De gele, roestrode en koperkleurige bloemen staan in bundels en elke bloem heeft vier kroonbladeren in de vorm van een flapperend lintje. Een bloesemende twijg lijkt wel een tovertakje van een boselfjesfee. Geef de toverhazelaar een diepe, neutrale tot zwakzure bosgrond, verrijkt met gerotte mest, compost en verteerde bladaarde. De grootbloemige cultivars zijn echte juweeltjes. Hamamelis mollis 'pallida', met bleekgele bloemen, en de hybriden van de Hamamelis x intermedia 'Jeleena' (koperkleurigL 'Diane' (karmijnrood), 'Arnold Pro mise' (fel zwavelgeelL 'Feuerzauber' (kooperoranje) en 'Ruby Glow' (met robijnrode bloemen) zijn makkelijk te verkrijgen. De hybriden zijn niet goedkoop omdat ze geënt worden op een onderstam van Hamamelis virginiana. De uit China afkomstige Hamamelis mollis en sommige van zijn hybriden, zoals 'Pallida', hebben zoet geurende bloemennclusters.

De naaktbloeiende jasmijn

Geel bloeit de winterjasmijn, Jasminum nudiflorum. Een eerste keer in december, tot de vorst de trompetjes doet verbleeken. Geen nood: de ongeopende knoppen van deze geurloze halfklimmer slaan gensters als de vorst naar een tweede adem zoekt. De winterjasmijn kan in de tuin creatiever gebruikt worrden dan om er muren mee te bedekken. Als een breed uitgroeiende struikengroep, bijjvoorbeeld, waardoorheen in de zomer allerhande clematissen een weg kunnen zoeken.

Helleborus

De echte winterbloeiende kersttroos, Helleborus niger, is geen makkelijke plant. Dat is de in februari tot maart in bloei staande Helleborus orientalis wel. Zoek in de kwekerij de fraaiste bloemenkleuren uit. Helleborus vraagt halfschaduwen een plek uit de tocht ornringd door haagjes die de grondscherende wind tegenhouden. Werk veel compost, steengruis, kalk en verteerde mest door de bodem alvoorens u de planten plant. Een plek onder zomergroene bomen met een niet al te dik bladerdek is heel geschikt. Wilt u schitterende planten zien, laat ze dan jaren ongemoeid. Merk op dat elke bloem een andere richting uit wijst en geen andere bloem overlapt.

De geur van Viburnum bodnantense

Er zijn ook lekker geurende Viburnums voorhanden.Viburrnum x bodnantense 'Dawn' is een meerstammige tot drie meter hoge heester die vlak voor en vlak na de donkerste dagen bloeit. In het najaar zijn de bloemen bleker dan in de winter, maar de geur is even sterk en kruidig.

Conclusie

Dit zijn een heel reeks bloemen die je in je tuin kan planten. Goede tip; zorg dat je een mooi kleurencombinaties aan lecht dit is immers naar smaak, maar het is bevoorbeeld mooier een witte soort naast een gele soort bloemen te zetten. Inplaats van 2 gele soorten naast 1