Bloesemen doe je in Haspengouw!

Bloesemtochten en Haspengauw

Iedereen in Vlaanderen kent inmiddels de bloesempracht van Zuid Limburg. Maar ook Nederlanders en Duitsers ontdekken de fruitbomen met hun witte bloemenpracht! Afhankelijk van de weersomstandigheden is het rond midden april elk jaar bloesemtijd!

 

Niet alleen bloesems!

  • Inderdaad, deze streek in het zuiden van Belgische Limburg (groene zone) vertoont het mooiste uitzicht als de witte bloesems bloeien in de maand april. Maar door de perfecte organisatie van alle toeristische bureau’s in de streek, is er de hele lente en zomer heel veel te beleven! Orgelpunt daarbij is het uitstekend onderhouden en bewegwijzerde fietspadennetwerk! Een juweeltje dat je nergens anders vindt!
  • En in de maanden augustus en september is de natuur weer helemaal in topvorm: kersen, appelen en peren! Prachtig om langs de boomgaarden te fietsen of te wandelen en zelf actief te plukken!

In Limburg het het 'bloesemen'

En dat doe je in Zuid Limburg met als bekendste publiekstrekkers: Borgloon, St. Truiden, Heers, Alken, Genoelselderen, Zepperen… tik je GPS maar in! De verzamelnaam voor deze streek is Haspengouw.

 

Volgorde bloesems

  • Als eerste komen de kersenbloesems. Dat zijn de mooiste: hagelwit! Dan komen de perenbloesems. Daarna de iets kleinere appelbloesems met enkele rode blaadjes. Wil je vooraf weten of de bloesems al of niet bloeien dan kan je dat elk jaar volgen via de webcam op de website! Handig en nuttig! Trouwens, bij goed weer kan je 10 dagen genieten van de bloemenpracht, daarna is het over.
  • Dan ga je voor de rust, de stilte, de prachtige abdijen, kloosters, kasteelhoeves, terrassen en natuurlijk… fietspaden! Het Limburgs Fietsennetwerk wordt het 'achtste wereldwonder' genoemd en biedt meer dan 1.800 km goede fietspaden!

Het programma: werkelijk alles kan!

Dit is niet overdreven: wandelen, fietsen, per motor, per auto, per bus, per scooter, per golfkar: kies zelf maar uit! Het volledige bloesemprogramma staat uitgebreid op de speciale website!

Het hart van het bloesemfestival: Sint Truiden Het stadje St. Truiden trekt de kar! Het is een abdijstad en wel de grootste monumentenstad van de provincie Limburg, inclusief een modern winkelcentrum.

Stuk voor stuk de moeite van een bezoekje waard: kasteel de la Motte, kasteel van Heks (in Heers), kasteel van Ordingen, kasteel van Duras, kasteel van Nieuwenhoven, ’t Wit kasteel van Kerkom, ’t Rood kasteel van Kerkom, kasteel ’t Speelhof, de burcht van Brustum, en nog zo veel meer.

1. Het leukste om te doen: fietsen!

Afhankelijk van je gekozen route moet je er wel rekening houden dat het landschap nogal glooiend kan zijn. Vooral voor senioren is dat een handicap. De organisatie draagt zelf oplossingen aan: fietstaxi’s, elektrische fietsen, scooters, alles kan. Wil je zelf fietsen dan is een elektrische fiets (zelf) meebrengen geen overbodige luxe! Er zijn tientallen uitgestippelde fietsroutes! Voorbeelden: de kastelenroute, Keltenroute, 3 mountainbikeroutes (sinds 2008).

2. Wandelen

♦ Holle wegen, bloemrijke akkers, vergezichten met niets dan groen... af en toe een kasteel of kapel. Enkele voorbeelden: wandelgebied Gelmen (de Katarakt-streek), wandelgebied Cicindria (wijngaard, brouwerij), wandelgebied Brustem (3 kerkdorpen Brustem, Ordingen en Zepperen), de fruitbloesemroute, het wandelgebied Haspengouw en specifieke wandeldomeinen zoals het domein Nieuwenhoven, domein Terbiest (met beeldentuin en vijver), het natuurreservaat Overbroek (Gelinden), de beroemde Kasteeltuinen van Heks (voor de rozenliefhebber!), het domein Rullingen (met zijn prachtig kasteel!): meer dan u op één dag kunt bezoeken!

♦ Wil je Nordic Walking: www.nordicwalkingroute.be (Tel. + 32 11- 68 75 59).

3. Toeren

  • Mooie heuvelende en kronkelende wegen langs gezellige dorpjes, prachtige kastelen en fruit, vooral veel fruit. Vespa's, moto's, auto's... iedereen is welkom in Haspengouw. Ter beschikking: 4 vernieuwde afwisselende auto- en motorroutes. Verdwalen kan niet: elk route is bewegwijzerd.
  • Je kunt ook een ‘tripy’ huren: een toestel met elektronisch roadbook met talloze gepersonaliseerde routes en interessante stopplaatsen. Het is geen conventionele gps: een vlugge blik op het scherm zegt je waar je moet afslaan.

4. Per luchtballon...

Sinds april 2009 beschikt de Stad Sint-Truiden over een luchtballon 'De Bink'. Gedurende ongeveer een uur zweef je op ongeveer 400 meter boven het landschap, maximum 14 passagiers. Prijs? 150 euro. Inlichtingen en reservaties: Tel.: +32 11-48 43 23 of Gsm: 0475-60 60 78 en info@admiralballooning.be

5. Met de bus

De Haspengouwtoerbus toert van mei t.e.m. september, elke woensdag en zaterdag om 14.00 uur. De tocht (3 uren) brengt je langs langs kastelen, kerken en kloosters, grootse vierkantshoeves, boomgaarden en velden en onderweg een aperitiefje op een bijzondere locatie. De bus vertrekt op de Grote Markt van St. Truiden. Info: vooraf reserveren bij Toerisme Sint-Truiden. Prijs: euro 10/persoon, kinderen: euro 10/persoon, kinderen < 6 jaar: gratis. Fruittoerbus in april: elke dag om 14.00 uur langs fruitige locaties. Prijs: euro 10 en onderweg bezoek je een fruitbedrijf, alle deelnemers krijgen een appelpakket. Info: vooraf reserveren bij Toerisme Sint-Truiden.

6. Huur een Vespa

Huur je Vespa via Vesparoute.com of via Poms.be. Nieuw: maandag en dinsdag is de prijs euro 50 (benzine inbegrepen, omniumverzekering, helm en roadmap).

7. Kamperen in Sint-Truiden en Haspengouw

Het is toegestaan om met de camper of caravan gedurende een weekend (of enkele dagen) te verblijven op parking Begijnhof (gelegen aan de Speelhoflaan) op 950 meter van de Grote Markt van Sint-Truiden. Medio 2010 zal er een officieel kampeerautoterrein aangelegd worden op de parking Veemarkt voor 20 campers.

8. Ecologisch toeren:

nieuw 2010 Huur een E-solex: Dé nieuwigheid voor 2010. Prijs: vanaf euro 39/dag. Info en reservatie:Info: www.poms.be, info@poms.be, +32 11 74 44 44.

Conclusie

Hoe je de bloesemtocht (april) of de fruittocht (oogstmaanden) ook aflegt: het is zonder meer de moeite waard! Heb je geluk met het weer dan is dit zonder twijfel een onvergetelijke (gezins)dag!