Wat is een regenboog

Een Regenboog

Een regenboog is een meteorologisch verschijnsel, in een vorm van een boog die je in de lucht ziet als er vochtigheid in de lucht zit, en wanneer daar dan weer vel licht door schijnt. Oftewel, wanneer het regent en de zon schijnt, want dat schijnt het licht van de zon, door de regendruppels.

Kleuren zien

Het licht van de zon lijkt geel of wit, maar bestaat eigenlijk uit een heleboel verschillende kleuren. Deze kleuren samen noemen we ook wel het kleuren spectrum. De meeste dingen maken vaak zelf geen licht. Ze weerkaatsen licht, bijvoorbeeld van de zon of van een lamp. De kleuren die we zien zijn kleuren die naar onze ogen worden weerkaatst. Een rode bloem is rood, omdat de rode kleuren beter worden weerkaatst dan de andere kleuren.

Als het licht van de zon door de lucht gaat die om de aarde hangt wordt het gesplitst. Dat komt omdat het licht dan veel verschillende gassen, stofjes en waterdruppels tegenkomt. In de lucht kun je dan ook veel verschillende kleuren zien. Heldere luchten zijn blauw en de hemel bij een zonsondergang kan fel rood zijn. Het mooiste voorbeeld van kleuren aan de hemel is misschien wel de regenboog.

Wat is een regenboog precies, en hoe ontstaat het?

Een regenboog is dus een gekleurde boog van regendruppels in de lucht. De regenboog ontstaat als het regent en de zon schijnt of als er een hoge vochtidheid is en de zon daarbij erg fel schijnt. Als het licht door de regendruppels schijnt, wordt het licht gebroken en worden de kleuren apart zichtbaar. De regenboog is rond omdat de regendruppels ook rond zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vaak word gedacht dat een regenboog maar half is, maar dit klopt dus niet, want een regenboog is helemaal rond.

Alle kleuren van de regenboog

De regenboog bestaat dus uit een heleboel kleuren. De 7 opvallendste kleuren zijn op volgorde: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo (lichtpaars) en violet (donkerpaars). Om deze volgorde te onthouden zijn er een paar ezelsbruggetjes:

  • ROGGeBrood Is Vies
  • Roddelen Over Gekke Grote Broer Is Vals

Kijken naar een regenboog

De grootste regenbogen zijn 's ochtends vroeg of aan het einde van de middag te zien of heel af en toe op wat grijze middagen. De zon staat dan laag. Hoe lager de zon staat, des te meer je van de regenboog kunt zien. Vanaf de grond zien we een halve cirkel maar vanuit een vliegtuig kun je zelfs een hele cirkel zien. Om een regenboog te kunnen zien als het regent en de zon schijnt, moet je met je rug naar de zon toe gaan staan.

Geloof

Vroeger wisten de mensen nog niet helemaal precies wat een regenboog nou eigenlijk was. Ze dachten dat een regenboog een teken van de goden was. In Noorwegen en in Zweden dachten men dat een regenboog een brug naar de hemel was en de Grieken dachten dat een regenboog een godin was die ze Iris noemden.

Later werd alles wat moderner en werden de mensen slimmer en als ze een regenboog zagen waren ze heel blij omdat een regenboog heel erg mooie kleuren had. Sommige mensen zeggen nu ook nog wel eens dat aan het einde van de regenboog een pot met goud staat. Maar dat is dus bijgeloof, aangezien in eerste instantie een regenboog al een circel vorm heeft, dus geen eens een einde heeft.