De stoomoven voor thuis: gezond en eenvoudig koken

Inleiding

Keukens voor in huis worden de laatste jaren steeds luxer. Voorheen ging het vooral om de keukenkastjes en eventueel een mooi hardstenen blad. Voor wat betreft de inbouwapparatuur ging het om de vaatwasser, de koelkast en de oven. Tegenwoordig zie je steeds meer luxe, waarbij ook comfort een grote rol speelt. Een goed voorbeeld hiervan is de Quooker (een aparte of geïntegreerde kraan waar direct kokend water uit komt ), de inbouw koffiemachine en de stoomoven. Over dit laatste apparaat worden in dit artikel de voordelen en bijzonderheden beschreven.

De opkomst van de stoomoven

Koken met stoom werd aanvankelijk met name toegepast in restaurants. De apparaten passen goed thuis in professionele keukens waar er de ruimte voor is en waar het tot de kernapparatuur van het bedrijf behoort. Tegenwoordig is deze manier van koken ook toegankelijk voor in de keuken thuis. Fabrikanten hebben ingespeeld op de behoefte van consumenten om bewuster te koken en om meer luxe en comfort te hebben. Zij hebben stoomovens gemaakt die kunnen worden ingebouwd in een thuiskeuken en die enigszins betaalbaar zijn (zie verderop in dit artikel voor een prijsindicatie van de meest gangbare stoomovens).

Voordelen van een stoomoven

Een stoomoven heeft diverse voordelen. Naast het feit dat een dergelijk apparaat mooi kan staan in een nieuwe keuken, het indruk maakt op anderen en een bepaalde status geeft, zijn de echte voordelen de comfortabele manier van koken en de gezonde manier van koken.

De comfortabele manier van koken U hoeft niet op het eten te letten als u stoomt in een stoomoven. Het kan niet aanbranden of droogkoken en u hoeft er niet bij te blijven. Het enige dat van belang is, dat is de ingestelde stoomtijd. Die staat veelal aangegeven in de recepten of in de handleiding van de stoomoven. Een ander voorbeeld van de comfortabele manier van koken met een stoomoven is dat er meerdere gerechten tegelijkertijd in kunnen worden klaargemaakt. Daarnaast is er vrijwel geen kooklucht in huis, zoals dat bij het bakken van eten wel het geval is.

De gezonde manier van koken Over koken met stoom wordt een hoop beweerd. Zo zou het gezonder zijn, omdat het vitamine C beter vasthoudt dan andere bereidingswijzen. De Belgische consumentenbond heeft dit in 2003 getest en dit is verschillend per groente. Het is wel zo dat er geen olie of vet nodig is bij het bereiden van voedsel met stoom. En in sommige gevallen is er ook geen zout nodig, omdat sommige groenten minder waterige worden in de stoomoven (bron: www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/keuken/combi-stoomovens/extra/wat-is-een-combi-stoomoven). Gevolg hiervan is dat er dus goed mager gekookt wordt met de stoomoven.

Hoeveel kost een stoomoven en welke soorten stoomovens zijn er?

Er zijn verschillende soorten stoomovens. Zo bestaan er combi-stoomovens (die zijn dus geïntegreerd met een gewone oven), gewone stoomovens en stoomovens met hoge druk. Daarnaast zijn er stoomovens met een opvangreservoir en stoomovens die een afvoer nodig hebben (kan veelal de afvoer van de vaatwasser zijn).

Stoomovens met hoge druk hebben het voordeel dat het bereiden veel sneller gaat dan op een kookpit. Zo kunnen bijvoorbeeld de aardappelen in 10 minuten klaar zijn.

De prijs van de meest gangbare stoomovens varieert tussen de 700 euro en 2.000 euro. Het merk en de uitvoering zijn hierbij van invloed. De stoomovens met hoge druk zijn in het algemeen duurder dan de drukloze stoomovens.

Conclusie

Een stoomoven kan absoluut een waardevolle aanvulling zijn op uw keukenapparatuur. Het koken met een stoomoven is comfortabel en gebeurt zonder gebruikmaking van vet of olie. De apparaten zijn niet goedkoop en de prijs is afhankelijk van de functionaliteit (hoge druk, combi-stoomoven, afvoer) en merk.