Gebruikerservaring met Live Services op navigatiesysteem

Inleiding

Het gebruik van navigatiesystemen is reeds jaren niets bijzonders meer. Ken jij nog iemand die alleen met de ouderwetse routekaarten op pad gaat?Aanvankelijk waren de apparaten relatief groot en kostte ze nog vele honderden euro's (550 Euro voor een Tomtom Europa was een jaar of vier geleden nog de standaard). Tegenwoordig zijn de navigatiesystemen in vele vormen verkrijgbaar en zijn ze ook veel goedkoper geworden. Inbouwnavigatie, losse apparaten of op de mobiele telefoon of PDA. Alles is mogelijk. Ook de ontwikkeling in functionaliteit heeft niet stilgestaan. En omdat de opbrengst per verkocht apparaat voor de fabrikanten aanzienlijk is afgenomen worden er voor deze nieuwe functionaliteiten ook nieuwe verdienmodellen geïntroduceerd. In dit artikel beschrijf ik kort de functionaliteit van Live Services en deel ik tevens mijn gebruikservaring hiermee. Afgelopen zomervakantie hebben wij de Tomtom 750 Live veelvuldig gebruikt op onze autoreis door Europa.

Live Services: wat is het?

De functie "Live Services" van Tomtom biedt diverse mogelijkheden. Om gebruik te kunnen maken van deze functies is een abonnement vereist, welke bij de aanschaf van een nieuw apparaat vaak standaard het eerste jaar gratis is. Daarna kan het abonnement verlengd worden, waarbij voor ongeveer 50 Euro weer een jaar lang gebruik kan worden gemaakt van de service (prijs kan in de praktijk natuurlijk afwijken en variëren). De belangrijkste functies van Live Services zijn:

  1. Live verkeersinformatie, met hogere intensiteit dan het oudere TMC
  2. Signalering van flitslocaties, vaste maar ook mobiele
  3. Google Local Search
  4. En meer.....

Een uitgebreidere uiteenzetting van de mogelijkheden is te vinden op de website van Tomtom en zal ik hier dan ook niet beschrijven. De meeste zaken spreken voor zich. Ook het dekkingsgebied van de services is terug te vinden op deze site. Je ontvangt Live Services in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Het aanbod van services verschilt per land.

Gebruikerservaring met Live Services op Tomtom 750 Live (review)

Ok, klinkt mooi allemaal, maar werkt het ook!? Onze ervaring is dat de functionaliteiten zeker werken en ook echt toegevoegde waarde bieden. Per functionaliteit onze ervaring:

1. Live verkeersinformatie

Deze functie werkt vrij snel nadat het apparaat is aangezet en de route is ingegeven. De verbinding met Live Services komt redelijk snel tot stand en dat is ook zichtbaar in het hoofdscherm. Op onze route hebben we meerdere malen te maken gekregen met (potentiële)verkeersopstoppingen. De Tomtom geeft dit aan op een smal balkje aan de rechterkant van het scherm, waarbij ook wordt aangegeven hoe ver het incident nog verwijderd is van de huidige locatie. detailinformatie over het incident of de opstopping kan worden verkregen door op het balkje te klikken. Indien er alternatieve routes mogelijk zijn die sneller zijn, dan wordt gevraagd of deze route genomen moet worden. Je kunt ook instellen dat dit standaard het geval is. Onze indruk is dat je niet voor elk wissewasje direct de snelweg wordt afgestuurd om de route binnendoor te vervolgen. Dat is een goed punt. De betrouwbaarheid en tijdigheid van de route informatie is soms opvallend goed. Kleine opstoppingen die nog maar net ontstaan zijn staan er al op. Ok, je kunt dan niet zoveel meer, maar ook al wijk je niet af van de route, het is toch fijn om te zien wat er aan de hand is en hoe lang de file is. Je weet meer waar je aan toe bent dan zonder deze functie. ook is het voorgekomen dat de informatie (met name wegwerkzaamheden) iets verouderd was en dat de werkzaamheden dus al weer klaar waren.

2. Signalering van flitslocaties (vaste en mobiele)

De ervaring hiermee is ook goed te noemen. De vaste flitslocaties zijn in het systeem opgenomen. De signalering van mobiele flitslocaties is afhankelijk van de mede weggebruikers die gebruik maken van Live Services. Door deze locaties te signaleren en te klikken op een speciaal icoontje op de Tomtom zodra je er voorbij rijdt, wordt de locatie opgenomen in de service en dus 'uitgezonden' naar alle gebruikers. Dat werkt goed! Best wel grappig als de politie staat te laseren en jij dat al op je Tomtom aan zag komen. En ook in het buitenland (als er dekking is) werkt het goed! Een nadeeltje is dat de locaties niet altijd tijdig weer worden opgeheven, zodat je met loos alarm geconfronteerd wordt.

3. Google Local Seacrch

Erg handige functionaliteit en werkt goed zodra er dekking/ verbinding is. In de standaard navigatiesystemen is altijd wel een lijst met Nuttige Punten (NP) opgenomen. Met de Local Search optie heb je echter altijd de beschikking over de Google database en kun je gerichter zoeken. Bijvoorbeeld een merkgarage in het buitenland omdat er iets met je auto aan de hand is. Maar ook het vinden van zaken die niet in de NP lijst staan is mogelijk. Let wel: je kunt niet met je Tomtom volwaardig Googelen. Je zoekt iets en krijgt beperkte informatie teruggekoppeld van de 'hits', waar je met een druk op de knop naar toe kunt navigeren.

4. En meer/overig

Er zijn nog meer functies en die werken ook naar tevredenheid: actuele weerberichten op je locatie of je bestemming, een weergave van het goedkoopste tankstation op je route en meer.

Zijn er dan verder geen nadelen? Jawel, alhoewel deze te overzien zijn. Wij moesten na het betreden van een nieuw land elke keer het apparaat even uit zetten en weer aan om de Live Service verbinding te herstellen. Blijkbaar werkt dat per land en moet er even gereset worden. Verder is er nog niet in alle landen dekking voor deze service. En ja, als je het eenmaal gewend bent en het vervolgens in Spanje niet meer werkt, dan mis je het dus wel! Ongetwijfeld zal Tomtom het dekkingsgebied zo snel mogelijk proberen uit te breiden.

Conclusie

Dit product/deze dienst werkt en heeft absoluut toegevoegde waarde!