Culinaire experimenten met een knipoog

Haute Cuisine?

Indonesië

Culinaire experimenten met een knipoog komen niet uit de Haute Cuisine, je hoeft er niet eens een goede kok voor te zijn. Ze zijn in een oogwenk klaar en vaak lijken ze op het eerste gezicht niet eens lekker. Maar wat de boer niet kent, lust ie niet. Toch maar een keertje proberen. Het enige risico dat je loopt, is dat je een vies gezicht zal trekken. Maar wie weet staat hieronder het recept van je leven ;-).

Culinaire experimenten met een knipoog

We beginnen eenvoudig met ons dagelijks brood. Neem een boterham, leg er een plak kaas op en smeer daar jam overheen. Het lijkt een vreemde combinatie, maar er zijn mensen die dit regelmatig eten. Je kunt afwisselen. Dan smeer je jam over je pindakaas. Hou je van pittig? Neem dan in plaats van jam, sambal.

Eitje zonder zout

Als je een zoutarm dieet volgt en je vindt een eitje zonder zout maar niets. Experimenteer dan eens met een andere toevoeging. Strooi er bijvoorbeeld een beetje kerrie op.

Geen eten weggooien

Brood

Als je geen eten wilt weggooien, wat doe je dan met al dat brood dat overblijft? Je kan natuurlijk altijd wentelteefjes maken, maar gemakkelijker maak je broodpap. Snij de boterhammen in formaat dobbelsteentjes, overgiet ze met warme of koude melk. Beetje (basterd)suiker erover, klaar. Te kaal? Kaneel geeft het geheel een speciaal cachet. Nog steeds te kaal? Klontje roomboter erbij is ook lekker.

Aardappelen

Overgebleven aardappelen kan je opbakken of je maakt er puree van. Maar in een oogwenk heb je een gerecht dat je eenvoudig "aardappels met karnemelk" noemt. Daar kan je heel wat variaties mee maken. Google je de woorden "aardappels" en "karnemelk" dan zie je meer dan 25.000 hits. De meningen zijn verdeeld over dit gerecht. Van oma's die je er voor wakker kunt maken tot walgende personen. Gelukkig verschillen onze smaken. Dus als het je wat lijkt, laat je niet tegenhouden door je omgeving.

Ommelet

Met ommeletten kan je ook heerlijk experimenteren. Restjes groenten kunnen er doorheen, maar ook heel veel andere ingrediënten. Kijk wat je in huis hebt en gebruik je fantasie.

Op de buitenlandse toer

Pesto

Smeer in plaats van boter eens pesto op je brood, dat is best te eten zonder verder beleg. Natuurlijk mag er ook nog kaas of worst op.

Uit Indonesië

Met de Indische Nederlanders kwam ook hun recept voor koffie. Koffie toebroek (kopi tubruk). Doe een schepje gemalen koffie (gewoon uit een pak) in een mok, kokend water erover, even roeren, klaar. Als het water niet heet genoeg is, blijven de pitjes drijven. Dat komt door het vet dat in de koffie zit. Wel met drinken wachten tot de pitjes naar de bodem zijn gezakt. Het is even wennen, want als je te ver doordrinkt krijg je die pitjes in je mond. Maar als je dat een keertje is overkomen, let je de volgende keer wel beter op. De smaak is anders dan die van gefilterde koffie, want je gebruikt alle bestanddelen. Waarschuwing: niet gebruiken als je cholestorolgehalte te hoog is. Er zitten cholesterolverhogende vetten in ongefilterde koffie.

Olijfolie anders

Met olijfolie kan je ook experimenteren. Zonder wat olie af in kleinere flesjes. Doe er knoflookteentjes bij of pepers. Of knoflookteentjes EN pepers. Ook hier geldt weer: gebruik je fantasie.

Veel plezier met experimenteren.