Wanneer gebruik ik welke olie

Wat is olie?

Welke olie gebruik je bij het bakken? Het aanbod is zo groot, dat je soms niet meer weet wanneer je welke olie nodig hebt.

Wat is olie nu precies?

Olie is een vloeibaar vet, meestal plantaardig. De olie wordt uit olierijke zaden of vruchten geperst. De smaak en geur lijken op die van de zaden of vruchten waaruit de oliesoorten zijn geperst.

Hoe bereidt je olie?

Veel soorten olie zoals druivenpitolie (vaak aangeraden voor vleesfondue); maisolie, arachideolie, zonnebloemolie en olijfolie kunnen tot 180 ºC worden verhit. Olie breekt af als het te heet wordt. Dit is te herkennen aan de blauwe walm die boven de olie hangt.

Wordt de olie te lang te hoog verhit, dan vat hij vlam.

Hoe bewaar je olie?

Je kunt olie zowel geopend als ongeopend bewaren.

  • Ongeopend, op een koele donker plaats, minstens tot de vervaldatum.
  • Geopend en op een koele plaats, tot maximaal één jaar.

Te koude olie stolt of er ontstaan witte vlokken in de olie. De olie is dan niet bedorven, op kamertemperatuur wordt de olie weer vloeibaar.

Bedorven olie heeft te lang blootgestaan aan warmte, licht en zuurstof en krijgt daardoor een ranzige smaak, met een vreemde sterke geur.

Typen oliën

Er zijn veel typen oliën, die elk hun eigen bewaar- en kookadvies hebben.

Amandelolie

Amandelolie wordt koudgeperst uit zoete amandelen en heeft een milde amandelsmaak. De olie bestaat voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Je kunt amandelolie zowel warm als koud gebruiken bij vis, nagerechten en gebak.

Arachideolie

Afb.1. Pindaolie!

Deze olie wordt uit pinda's geperst en komt vooral uit India, China, de VS, Senegal en Nigeria. De olie bevat zowel enkel- als meervoudig overzadigde vetzuren.

Je kunt arachideolie (afb.1) zowel warm (tot 210 ºC) als koud gebruiken. De olie dient buiten de koelkast bewaard te worden, omdat de olie stolt bij temperaturen lager dan 10 ºC.

Dieetolie

Deze olie is een mengsel van oliën met veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit zijn meestal zonnebloem- en saffloerolie. Dieetolie moet voor minstens 60% uit deze vetzuren bestaan.

Je kunt dieetolie zowel warm (kort verhitten) als koud gebruiken.

Druivenpitolie

Druivenpitolie wordt gewonnen uit druivenpitten en heeft een neutrale smaak. De olie bevat veel meervoudig onverzadigde vetten.

Je kunt druivenpitolie zowel koud als warm gebruiken.

Frituurolie

Frituurolie bestaat uit plantaardige oliën, zoals sojaolie, arachideolie, maïskiemolie, olijfolie en zonnebloemolie, die goed kunnen worden verhit.

Frituurolie gaat tijdens het gebruik in kwaliteit achteruit. Zeef de olie na gebruik en bewaar hem op een koele donkere plaats. Vervang de olie na 5 à 7 keer frituren of als de olie donker van kleur en stroperig wordt.

Gearomatiseerde olie

De basis van deze olie is meestal zonnebloemolie of olijfolie. Hieraan worden aroma's of andere smaakgevende ingrediënten toegevoegd, zoals knoflookteentjes in knoflookolie of verse kruiden in kruidenolie.

Fondue olie, grillolie en barbequeolie zijn fantasienamen voor olie die goed tegen verhitting kan en waaraan soms een smaakje wordt toegevoegd.

Je kunt deze olien zowel warm als koud gebruiken.

Hazelnotenolie

Uit hazelnoten kan hazelnotenolie gewonnen worden, met een fijne notensmaak. De olie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Je kunt de olie alleen koud gebruiken en bewaren in de koelkast.

Maïsolie

Maïsolie is neutraal van smaak en bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren en vitamine E.

Je kunt deze olie zowel warm als koud gebruiken.

Olijfolie

Afb.2. Olijfolie!

Olijfolie (afb.2) wordt gewonnen uit olijven en bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Doordat er zoveel verschillende olijfsoorten zijn, bestaan er ook veel soorten olijfolie. Deze hebben ieder hun eigen bewaaradvies en toepassingen.

Vind hier een geinig , origineel om cadeau te geven!

Roerbakolie

Roerbakolie is een mengsel van zonnebloemolie en olijfolie en walmt niet. Door toevoeging van aroma's, zoals gember, sesam en knoflook, krijgt deze olie zijn smaak.

Je kunt deze olie alleen warm gebruiken.

Saffloerolie

Uit de zaden van de saffloerplant kan saffloerolie worden gewonnen. Deze olie bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren en is vaak een basis van dieetolie.

Je kunt de olie alleen koud gebruiken en moet hem bewaren in de koelkast.

Slaolie

Dit is de meest bekende tafelolie. Slaolie is een neutrale olie die uit meerdere soorten olie bestaat, meestal sojaolie.

Je kunt de olie zowel warm als koud gebruiken.

Sojaolie

De olie die geperst wordt uit de zaden van de sojaboon is geel van kleur en neutraal van smaak.

Je kunt de olie warm (tot 180 ºC) en koud gebruiken.

Truffelolie

Truffelolie is een olie waarin truffel zit of heeft gezeten of olie waaraan truffelaroma is toegevoegd.

Truffelolie heeft een specifieke truffelgeur en truffelsmaak.

Je kunt de truffelolie koud over pasta, geroosterd brood (ciabatta) en door roerei gebruiken.

Walnotenolie

Walnotenolie wordt gewonnen uit geroosterde walnoten. De olie komt uit Frankrijk en wordt veel in de Franse keuken gebruikt.

Je kunt de olie koud in dressings en in notengebak gebruiken. Ook kun je de olie gebruiken bij het roosteren van noten en het op smaak brengen van groenten, zoals bloemkool en koolrabi.

Je moet de olie in de koelkast bewaren.

Zonnebloemolie

Afb.3. Zonnebloemolie!

Deze olie wordt uit gewonnen uit zonnebloempitten. Zonnebloemolie (afb.3) is neutraal van smaak en bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren en vitamine E.

Je kunt de olie zowel warm als koud gebruiken.

Tot slot

Er zijn zeer veel soorten oliën verkrijgbaar. Varieer eens met andere olie dan slaolie!

Wil je zelf oliebollen bakken? Vind dan hier een goed recept!