Barbeque tips

Inleiding

De zomer herken je niet alleen aan de stralende zon, maar ook aan de heerlijke BBQ geur in de buurt. Niets is dan ook zo fijn in de zomer dan vrienden en familie uit te nodigen voor een gezellige BBQ in je tuin. Het is een sociaal evenement waar heel wat organisatie bij komt kijken als je je gasten wil verwennen. Hier volgen enkele persoonlijke tips voor een geslaagde barbeque.

Barbeque tips

Meer dan vlees

Natuurlijk hoort vlees op de eerste plaats bij een goede barbeque. Maar om wat variatie in je menu te krijgen moet je ook eens denken aan andere producten. Ook vis, gevogelte en zelfs groenten kan je perfect grillen. Grill verschillende groeten op een saté stokje, of maak een papillot van kabeljauw met witte wijn. Er zijn honderden kookboeken op de markt met originele recepten. Zelfs voor desserts zijn er veel mogelijkheden. Vergeet zeker niet je vlees te marineren op voorhand voor extra smaak.

Houtskool

De meeste mensen gebruiken de traditionele houtskool om op te grillen. Ik gebruik meestal speciale kokosbriketten. Deze zijn iets groter dan houtskool en blijven langer warm. Ook het aanmaken van je vuur gaat iets vlotter. Het nadeel is dat het product iets duurder is dan houtskool. Ze zijn in de meeste supermarkten te vinden. Een andere tip voor je vuur is om in whiskey gedrenkt hout toe te voegen, je kan dit gebruiken om je kolen aan te maken. De smaak van de whiskey zal in je vlees trekken. Je kan zelf op voorhand hout klaarmaken maar er zijn ook klaargemaakte houtpakketten verkrijgbaar in de winkel. Ook vuurkruiden verspreiden een heerlijke geur die je buren zal doen watertanden. Na het grillen leg je je rooster in het gras. De volgende ochtend zal de ochtenddauw ervoor zorgen dat de restanten makkelijk kunnen verwijderd worden.

Verfrissing

Van al dat vuur en eten krijg je natuurlijk dorst. Om niet elke vijf minuten naar de koelkast te moeten lopen voorzie je best buiten een standje met drank. Vul een grote koelbox met flesjes bier en frisdrank. Bovenop de flesjes voorzie je een laagje ijsblokjes, het smeltende ijswater zal ervoor zorgen dat je drankjes ijskoud worden. Nog origineler is een met ijs gevulde ijsemmer waar je de flesjes in plaatst. Een origineel aperitief kan je zelf makkelijk maken. Neem een hele, verse watermeloen. Maak er bovenaan een klein gat in waarin je een trechter plaatst. Vul de trechter met vodka en laat deze langzaam in het vruchtvlees trekken. Herhaal dit een paar keer tot de meloen gevuld is met vodka. Snij dan de meloen in dikke schijven en serveer je vodka-melon gewoon uit het vuistje.

Sfeer

Een leuke barbeque hangt niet alleen van lekker eten af. Ook de sfeer is belangrijk. Om zo lang mogelijk te genieten van de buitenlucht moet je zorgen voor verwarming. Dames krijgen het immers sneller koud en zo gaan je gasten misschien vroeger naar huis. Voorzie terrasverwarming en verdeel dekentjes waar iedereen gezellig onder kan kruipen. Denk ook aan wat kaarsen, tuinfakkels of kruip allemaal rond een knisperend kampvuur. Een streepje muziek op de achtergrond kan ook voor de juiste stemming zorgen. Gebruik de overgebleven kolen om je vuurkorf aan te maken, zo hoef je niet meer met aanmaakhout te sleuren.

Conclusie

Er zijn nog tal van andere tips om van je BBQ een spetterend feest te maken. Je kan zelf zo ver gaan als je wil. Een springkasteel voor de kids, of een heuse poolparty? Wees origineel en verras je gasten!