Argentijnse wijnen: druivensoorten en wijn-spijs

Inleiding: Argentijnse wijnen in opkomst!

Argentinië is onbetwist een wijnland uit de 'Nieuwe Wijn Wereld' dat sterk in opkomst is. En terecht: dit land herbergt een schat aan onbekende kwaliteitswijnen. Door veel buitenlandse investeringen in de Argentijnse wijnsector, na de devaluatie crisis in 2001, mogen de Argentijnen zich inmiddels als een waardige concurrent van hun Chileense buren beschouwen.De uitlopers van het Andesgebergte - de Cordillera - bieden uitmuntende klimatologische omstandigheden voor de productie van zuivere kwaliteitswijn. Argentinië herbergt een wijnstreek van 220.000 hectare, hetgeen nog altijd in schril contrast staat met wijnreus Frankrijk, dat 900.000 hectare wijngaarden bezit. De wijnsector in Argentinië groeit echter zo sterk, dat het areaal van Frankrijk de komende decennia met gemak overtroffen kan worden. Argentinië meet qua oppervlakte zeven keer Frankrijk en heeft vanzelfsprekend een groter wijnpotentiaal. Argentijnse wijnen zitten al een paar jaar in de lift, bij grotere Europese afzetmarkten zoals Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland (!).  Zeker in tijden van kredietcrisis, bewijst de Argentijnse wijn de liefhebber een dienst, omdat Argentijnse kwaliteitswijnen in de regel een paar euro minder kosten dan Franse of Italiaanse wijnen.  In dit artikel treft u beschrijvingen van de meest voorkomende druivensoorten in Argentinie, met bij elke afzonderlijke druif een aantal wijn-spijs combinaties.

Druivensoorten: Argentijnse rode wijn

Druiven die gebruikt worden voor het maken van rode wijn:

Malbec De Malbec druif is van Franse origine (Cahors), maar bleek erg goed te gedijen in Argentinië toen de druif er halverwege de negentiende eeuw naartoe werd gebracht. De Malbec werd sinds die tijd massaal verbouwd, dankzij haar zuiverheid, haar kracht en potentieel om er topwijnen van te maken. Primaire aroma's van deze varieteit doen denken aan rijpe pruimen en soms wat mint, terwijl de wijn in de mond zacht vlezig en rond is. De Malbec is veruit de populairste druivensoort van Argentinië en ze verdient inmiddels internationale erkenning.

Cabernet Sauvignon Deze wereldburger onder de druiven bevat subtiele maar goed gedefinieerde karakteristieken, afhankelijk van de grond (terroir) waar de druif groeit. In het noordwesten van Argentinië bevat de Cabernet een indrukwekkende kleurintensiteit met diepe aroma's die doen denken aan braambessen en groene peper. Verder naar het zuiden in de Cuyo zone (Mendoza, San Juan, La Rioja) wordt de varieteit fruitiger met noten van rijpe kers; terwijl de aroma's in het zuidelijke Patagonië intenser worden en minerale en aarde-bouquetten ontwikkelen. Rijping op hout en fles geven de Cabernet een speciale elegantie, met aroma's van tabak, leer en specerijen.

Cabernet Sauvignon aan tafel: gaat goed samen met rood vlees, stoofpot en lichtere pasta's.

Syrah Historisch gezien is de Syrah druif het meest als een 'blend' op de markt gebracht: gemixed met andere druivensoorten. Pas in de laatste tien jaar is deze varieteit als 'solo wijn' populairder geworden. De druif gedijt goed in gebieden met extreem veel zon-uren, zoals de Tullum vallei in San Juan en het oostelijke deel van Mendoza. Als de wijn goed is gemaakt, dan biedt deze intense kleuren, een volle textuur en aroma's die varieren tussen bloemig tot kruidig en dierlijk (na rijping).

Syrah aan tafel: lekker met wild zoals eend en hert, maar ook bij kip en kalkoen. Ook prima bij de borrel met (salami)worst en ander koud vlees.

Druivensoorten: Argentijnse witte wijn

Druiven die gebruikt worden voor het maken van witte wijn

Torrontés Argentijns enige echte eigen witte druif wordt verbouwd alle wijnregio's van het land, van Salta tot Rio Negro. Over de herkomst van deze varieteit verschillen de experts van mening, maar het staat vast dat de Mediterrane muskaatdruif aan de basis ligt. Het bewijs hiervan is het onmiskenbare aroma van rozen, jasmijn, geranium en af en toe wat kruidige tonen. De Torrontés is altijd een van de meest verbouwde druiverassen geweest in de Argentijnse geschiedenis. Slecht tot voor kort maken wijnmakers versterkte en sprankelende Torrontés wijnen, met in beide gevallen uitstekende resultaten.

Chardonnay De soort op zich staat ongetwijfeld hoog op de internationale witte wijnen lijst. In Argentinië wordt de Chardonnay gewaardeerd doordat er binnen de varieteit een verscheidenheid aan wijnen verkrijgbaar is. Het assortiment varieert van sprankelende 'full bodied' op hout gerijpte wijnen tot frisse en elegante Chardonnays. Tropisch fruit en appels komen in elke Chardonnay voor de dag.

Chardonnay aan tafel: met vis en wit vlees is deze wijn ideaal te combineren, net als met vegetarische gerechten. Een jonge Chardonnay gaat ook goed samen met pasta.

Sauvignon Blanc

Dit is een oude varieteit die oorspronkelijk uit de Loire Vallei in Frankrijk komt. De druif wordt bijvoorbeeld verbouwd in het noordoosten van Italie, Chili en de kustgebieden van Californie. In Argentinië was de druif lange tijd een onderschatte soort. De afgelopen jaren echter is de Argentijnse variant van deze wijn behoorlijk in kwaliteit toegenomen. Een goede Sauvignon Blanc heeft intense aroma's van wilde groenten, chlorofyl en citrus.

Sauvignon blanc aan tafel: ideaal bij een stukje geitenkaas. Bij zeevruchten en vis doet deze wijn het ook erg goed.

Interessante links

  1. DON GUS VINOS: uw specialist in Argentijnse kwaliteitswijnen. Gemakkelijk online wijn bestellen
  2. Wijnbouw in Argentinie
  3. Het wijnplein: Argentijnse wijnen
  4. Argentijnse wijnen op ´Zoek en Vind Alles´