Marsala wijn

Wat is Marsala

Marsala is een sherry - achtige wijn uit Sicilië. De oude havenstad Marsala ligt in de provincie Trapani aan de uiterste westkust van Sicilië en is vooral bekend om de zoutwinning en om haar wijnen waarvan Marsala de bekendste is. De druiven voor Marsala mogen uitsluitend afkomstig zijn van de wijngaarden rondom de plaats Marsala. De invloed van de zeewind en de bodem maken deze Marsala immers uniek. Een aantal droge Marsala's worden gemaakt volgens het "Solerasysteem" dat ook in het Zuid - Spaanse Jerez voor de productie van sherry wordt gebruikt.

Welke druif wordt er gebruikt

De Grillo is veruit de beste en de meest interessante druivensoort voor een topkwaliteit Marsala.

In 1860 stichtte Carlo Martinez een wijnbedrijf dat zich vandaag de dag tot één van de oudste wijnbedrijven op het eiland mag rekenen. Er staan geen massa bussen met toeristen hier, zoals in andere bedrijven, maar de Familie Martinez houdt hun productie klein om goede kwaliteit te blijven leveren.

Marsala riserva dolce 5 anni Zoete Marsala, donkeramber van kleur, gemaakt van Grillo druif waar inzolia en damaschino druiven als ingedikte most (cotto) aan toegevoegd zijn, zodat het suikergehalte op ongeveer 12% uitkomt. Deze wijn rijpt 5 jaar in sloveens eiken- en kersenhouten vaten. Deze Marsala kan koel geserveerd worden en past uitstekend bij desserts of is uitstekend als apéritief.

Marsala riserva secco 5 anni Droge Marsala amber van kleur, gemaakt van Grillo druif en Catarratto als sifone toegevoegd) zodat er een suikergehalte ontstaat van 3%. Deze wijn rijpt 5 jaar in sloveens eiken- en kersenhouten vaten. Deze Marsala kan koel geserveerd worden en past uitstekend bij niet te zoete desserts of is uitstekend als apéritief.

  • Grillo druif is een witte druivensoort en komt uit Sicilië. In 1897 was deze druivensoort al aangeplant in de provincie van Trapani.
  • Inzolia druif wordt door de meeste wijnmakers genoemd als Sicilië's beste autochtoon witte druivenras dankzij de mooie florale en fruitige toetsen die soms zelf gepaard gaan met impressies van amandel.
  • Damaschino druif is de meest productieve druif van Sicilië. De trossen kunnen maar liefst tot 4 kg wegen! Men vindt ze echter sporadisch terug omdat de vitaliteit van de plant te veel steriele scheuten levert. Bovendien rotten de trossen vlugger dan bij andere rassen.
  • Cataratto druif is een zuiver Siciliaans ras want het is zo goed als enkel op dit eiland dat de druif staat aangepland en dan nog voornamelijk in het uiterste westen van dit eiland ( in de provincie Trapani).

Marsala

is soms ondergewaardeerd omdat de meeste mensen deze sherry-achtige wijn kennen van het gebruik in de keuken, maar niets is minder waar, het is ook een uitstekend apéritief en zeer lekker van smaak.

Cocktail met Marsala

  • 15 ml cognac
  • 15 ml limoensap
  • 10 ml mineraalwater

Pers de limoen en vang het sap op, voeg alle ingrediënten bij het limoensap en shake alles goed. Giet de cocktail in een martini glas met wat ijs en werk af met een schijfje limoen. Deze cocktail heeft een licht zoete smaak.


Interessant link

Lekker Zuiders-Italiaanse delicatessen