Mousserende wijn

Lambrusco de Italiaanse mousserende wijn

Lambrusco is de naam van zowel een blauwe druivensoort, als een Italiaanse wijn die van de Lambrusco druif wordt gemaakt. Al in de Romeinse tijd werd deze druif aangeplant en gewaardeerd vanwege de hoge opbrengsten. In de jaren '70 en '80 was de Lambrusco wijn de meest geïmporteerde wijn in de Verenigde Staten. De wijnen van dit ras zijn ontwikkeld om jong te drinken, hebben een smaak van bessen en zijn verkrijgbaar in een mousserende variant. Lambrusco mousserende wijnen van de familie Medici-Ermete zijn Italiaanse wijnen uit de streek van Emilia-Romagna. Men vind deze mousserende wijnen in zowel rode, witte als rosé varieteiten. Deze wijnen zijn licht mousserend. Er zijn zoete en drogere varianten. De zeer vruchtbare streek Emilia Romagna waar deze Lambrusco vandaan komt, ligt in de driehoek Po, Adriatische zee en de Apenijnen met als middelpunt Bologna en als bekendste badplaats Rimini. Lambrusco is een lichte verfrissende wijn. Ideaal als apéritief, bij antipasti en gegrilde vleessoorten.

De Familie Medici Ermete

Het begint allemaal met Remigio, de oprichter, op het eind van de negentiende eeuw. Om de wijngaarden van de familie, gelegen tussen de Via Emilia en de eerste hellingen van de vallei Ezna te verbeteren. Al meer dan honderd jaar, is de naam van deze familie synoniem aan excellente en kwaliteitsvolle Lambrusco wijnen. De dag van vandaag aangekomen bij de vierde generatie, is deze familie eigenaar van 60 hectare percelen, verdeeld over de gebieden Emilia-Romagna. Elke dag gaan zijzelf hun wijngaarden inspecteren met dezelfde passie en overgave als de vorige generaties. Ze streven ernaar de kwaliteit van het product te optimaliseren, zelfs al maakt dat het rendement per hectare beduidend lager ligt dan het gemiddelde van een DOC wijn. Hun rode mousserende wijnen, zowel de droge als zoete variant hebben een zeer mooie diepe robijnrode kleur en een fruitig boeket. De Lamrusco concerto is het paradepaardje van de rode mousserende wijnen, deze mousserende wijn is supetieur van kwaliteit.

Lambrusco wijn is een Frizzante (parelende wijn). Een licht koolzuurhoudende wijn waarbij de tweede gisting in een gesloten tank heeft plaatsgevonden.

Rabarbargranite met Lambrusco

  • 500 gr. rabarber
  • 175 gr. fijn suiker
  • 2,5 dl. rode lambrusco wijn (zoete)
  • 1 koffielepel citroensap
  • 1 dl water
  • blaadje munt

Beriedingswijze:

Schil de rabarberstengels en snij ze in stukken van 2 cm. Zet de serveerglaasjes in de dieovriezer.

Breng de lambrusco-wijn met de suiker al roerend aan de kook in een pan. Voeg er de rabarber en het ciroensap aan toe. Laat 7 min. onder een deksel stoven. Pureer alles met een staafmixer en wrijf de rabarberpulp met een pollepel door een zeef in een klein metalen braadslee. Laat de massa afkoelen.

Zet de braadslee 8 uur in de diepvriezer. Roer en plet elk uur het bevriezende mengsel fijn met een vork.

Schraap de granité met een vork en doe deze in de afgekoelde serveerglaasjes. Serveer onmiddelijk met een muntblaadje.

Zeer licht verteerbaar en aangenaam van smaak.

Indien men beschikt over een ijsmachine, kan men gerust de granité in de ijsmachine maken.

Deze granité is zeer fris van smaak.

Interessante link

Lambrusco mousserende wijnen