Het voordeel van mineraalwater drinken

We hebben de enorme luxe van drinkbaar water overal voorhanden te hebben. Het kraantjeswater voldoet aan de strengste gezondheidsnormen. Toch kopen we bronwater in flessen, daar moet toch een goede reden voor zijn?

Mineraalwater

Mineraalwater is eigenlijk een definitie van bronwater. Het water wordt aan de bron gebotteld met of zonder toevoeging van koolzuurgas. Uiteraard bevat het mineralen, maar ook sporen van metalen. De samenstelling hiervan is karakterestiek voor de ondergrond van de bron, en geeft de specifieke eigenschappen aan het mineraalwater.

Leidingwater

Leidingwater wordt gewonnen uit oppervlakterwater dat gezuiverd wordt. Het water wordt getest voor het in de waterleidingen verdeelt wordt en net als mineraalwater bevat het leidingwater mineralen en andere sporenelementen. Afhankelijk van waar het water gewonnen werd, kan ook de smaak verschillen. Leidingwater vloeit gewoon uit de kraan, en er is dus geen milieuvervuilende verpakking nodig vergeleken met plastic flesjes mineraalwater.

Verschil tussen mineraalwater en leidingwater

Het verschil tussen mineraalwater en leidingwater is eigenlijk enkel de smaak. De prijs echter is voor mineraalwater zo’n 400 tot 1000 keer hoger dan leidingwater. Behalve het verschil in smaak is er geen enkele reden waarom je mineraalwater zou kopen. Tenzij natuurlijk als je sprankelend water wil. De meeste bronnen die koolzuurgashoudend water produceren hebben echter een te weinig gehalte aan koolzuurgas. Het koolzuurgas wordt uit de atmosfeer onttrokken en toegevoegd aan het mineraalwater. Hierdoor smaakt het water iets zuurder.

Water voor baby’s

Mineraalwater wordt aangeraden als water voor baby’s. Deze claim is in de meeste gevallen ongegrond. Enkel wanneer het leidingwater veel kalk bevat, als het dus ‘hard water’ is, is flessenwater aangeraden. Ook leidingwater dat door loden buizen gelopen heeft, is nefast omdat lood toxisch is. Gelukkig mag men geen loden waterleidingen meer leggen, en komt dit enkel nog voor in oude huizen.

Mineraalwater met genezende krachten

Wat met al die bronwaters die je jonger maken, je huid gladder maken, die je kortom een tweede jeugd schenken? Water is een essensitiele component in ons dieet. We hebben water nodig om de afvalstoffen en gifstoffen uit ons lichaam te kunnen evacueren. We lossen al die stoffen op en ledigen onze blaas. Deze functie is vele malen nuttiger dan de extra positieve effecten die verwacht kunnen worden volgens de reclame. Het water geeft je niet meer energie, het heeft geen heilzame werking. Een gezonde volwassene kan enkel een psychogisch effect waarnemen omdat men duurder water drinkt dan gewoonlijk.

Want enkel de mineralen die in het water zitten, maken het verschil. We vullen onze mineraalreserves aan, maar slaan deze niet op. Net als vitaminen wordt een overschot van mineralen geloost, tesamen met de afvalstoffen. Zolang je je dagelijks aanbevolen hoeveelheid mineralen binnen hebt, heeft het geen nut extra’s in te nemen. En gelukkig voldoen allen waters aan deze dagelijks aanbevolen hoeveelheid bij 2 glazen per dag.

Mineraalwater als therapie

Voor nierpatienten die bepaalde mineralen te snel afscheiden kunnen bepaalde mineraalwaters aanbevolen zijn. Zo wordt Vichy Célestin aanbevolen vanwege het hoge gehalte aan bicarbonaten dat nierpatienten ontbreken. Het helpt hen de sypmtomen te controleren waardoor ze geen extra medicatie voor dit tekort nodig hebben.

Voor patienten met een lage bloeddruk worden mineraalwaters met een hoog zoutgehalte aanbevolen. Het zout verhoogt de osmotische druk in de bloedbanen, en dus de bloeddruk. Perrier, Evian of Vichy zijn zulke mineraalwaters met een hoog zoutgehalte.