Kraantjeswater drinken

Leidingwater

Een gemiddelde mens drinkt bijna 150 liter flessenwater per jaar. Maar dat er uit onze kraan drinkbaar water stroomt durven we wel eens vergeten. Kraantjeswater heeft misschien een imagoprobleem want het is een gezond en goedkoop alternatief voor flessenwater. De grote merken adverteren natuurlijk met slogans zoals 'het zuiverene water'. Maar ons leidingwater blijkt minstens even gezond en zuiverder te zijn.

De bron

Ons leidingwater wordt zeer streng en dikwijls gecontroleerd. De watermaatschappijen voeren zelf kwaliteitscontroles uit. Ze kunnen het zich immers niet veroorloven om slecht water te verdelen. Maar ook onafhankelijke instanties en de overheden voeren regelmatig controles uit. Zo controleert men of er geen bacteriën aanwezig zijn of op de gehaltes nitraat, lood, nikkel,... Deze controles zorgen ervoor dat het leidingwater altijd van goede kwaliteit is en gezond is om te drinken.

De smaak

Over smaken kan je niet discussiëren. En de meeste mensen die geen leidingwater drinken zeggen dat ze het niet lekker vinden. Maar testen waarbij de testpersonen verschillende soorten water moesten proeven hebben aangetoond dat veel mensen het kraantjeswater niet kunnen onderscheiden van flessenwater. Natuurlijk zijn er verschillende smaken. En sommige mensen zullen liever een bepaalde soort water liever lusten. Het leidingwater verschilt qua samenstelling en smaak ook een beetje van streek tot streek. Dit komt door de hoeveelheid grond- of oppervlaktewater dat gebruikt wordt. Maar algemeen genomen heeft krantjeswater geen betere of slechtere smaak dan flessenwater.

De kosten

Voor een glaasje leidingwater hoef je niet naar de winkel en met flessen te sleuren. Het water komt gewoon bij je uit de kraan. Voor een slok flessenwater betaal je als consument vele malen meer dan voor kraantjeswater. Het water zel fkost immers niet zoveel. Maar de transportkosten, de marketing, verpakkingen, enz. bepalen de kostprijs. Kiezen voor water uit de kraan kan een doorsnee gezin 100 tot 300 euro besparen.

Niet alleen voor je budget is het drinken van leidingwater goed, ook voor het milieu. Het transport en de productie van verpakkingen is een zware last voor de natuur. De plastieken flessen worden in veel landen ook niet voldoende gerecycleerd. Glazen flessen verbruiken dan weer grote hoeveelheden water bij het reinigen. Bovendien moet je zelf ook zeulen met zware flessen.

Tips

  • Hou je niet van de smaak van je leidingwater, probeer er dan eens een schijfje citroen bij te voegen. Als het leidingwater soms een lichte chloorgeur heeft geen paniek. Dit is een zeer lage hoeveelheid die wordt bijgevoegd om het water te ontsmetten en is niet schadelijk. Ook hier kunnen enkele druppeltjes citroensap helpen.
  • Het warme water is niet drinkbaar. Door de opwarming in de boiler kan de samenstelling en de smaak veranderen. Er zit ook minder zuurstof in het water en er kunnen zich nitrieten vormen. Neem dus steeds koud water om te drinken of te koken.
  • Heb je de kraan even niet gebruikt, laat dan eerst even het water lopen alvorens het te drinken.
  • Water met een melkachtige kleur wijst gewoon op zeer fijne luchtbelletjes in het water. In minder dan een minuut zou het water terug helder moeten zijn. Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit en wijst ook niet op een teveel aan kalk.

Conclusie

Kraantjeswater drinken kan wel degelijk lekker en gezond zijn. Het is trouwens beter voor het milieu en beter voor je portemonnee. Draai de kraan dus gerust open en je hoeft niet meer te zeulen met die vervelende en zware flessen.