Wat is duurder: koffiebonen, cups of pads

Inleiding

Voor heel veel mensen is een kopje koffie 's morgens een vereiste om goed op gang te kunnen komen. Op kantoor, in de bouwkeet of gewoon lekker thuis. Eerst een lekker bakje koffie en daarna de rest. Niet al te lang geleden was de keuze in koffiesoorten veel beperkter dan nu. Thuis had iedereen een koffiezetapparaat waarmee heerlijke filterkoffie werd gezet. Tegenwoordig is de keus veel groter. En wie heeft er tegenwoordig nog een gewoon koffiezetapparaat? Maar wat betekent deze ontwikkeling voor de kosten van het koffiedrinken? Is het goedkoper geworden of juist duurder? In dit artikel een vergelijking van de meest gangbare koffiesoorten: bonen, cups en pads.

De opkomst van nieuwe koffiesoorten

Philips was de eerste onderneming die een groot commercieel succes heeft bereikt met een nieuwe manier van koffiezetten. Eerder waren er al wel espresso apparaten, maar die werden nooit zoveel verkocht als de Senseo van Philips. De Senseo kent een veel groter gebruiksgemak voor koffiezetten dan een traditioneel koffiezetapparaat. Tenminste, als er maar een tot twee kopjes nodig zijn. Het afmeten van de juiste hoeveelheid koffie, het plaatsen van een filter en het elke keer bijvullen van het reservoir was met de komst van de Senseo niet meer nodig. Gewoon een koffiepad in het apparaat leggen en de rest gaat bijna vanzelf. Naast het gebruiksgemak van de Senseo, is het Philips ook gelukt om de koffie als luxe en lekker in de markt te zetten. Met name het crème laagje op de koffie maakte deze vorm van koffiezetten en drinken zeer snel populair.

Andere grote bedrijven ontdekten snel daarna de enorme extra commerciële potentie van het product koffie. Door het drinken van koffie tot iets exclusiefs te verheffen en er een beleving, status of gevoel aan te koppelen, is er een enorme markt gecreëerd voor speciale koffiesoorten. Naast de Senseo zijn de bekendste de Nespresso cups (commercieel gelanceerd door Nestle) en de koffie uit machines met versgemalen koffiebonen . Met de eerstgenoemde (Nespresso) kan op eenvoudige wijze een heerlijk kopje espresso worden gezet. Met de versgemalen bonen wordt in speciale koffiemachines een hele variëteit aan koffie gemaakt (gewone koffie, espresso, cappuccino en vele varianten. Maar hangt aan deze hele andere 'beleving' van een kopje koffie zetten en drinken ook een heel ander prijskaartje?

De kosten van Koffiepads, cups en bonen

Eén kilogram koffie levert 150 kopjes koffie. Bij een gemiddelde prijs van 17,95 per kilogram koffiebonen (dit is een perfecte kwaliteit espresso boon) is dat 11 cent per kopje. Bij goedkopere supermarktbonen liggen de kosten rond de 5 cent! Nespresso cups kosten tussen de 33 ct en 37 cent per stuk. Koffiepads gaan per verpakking van 24 of 36 stuks en kosten gemiddeld 12 cent per stuk.

Bij drie koppen koffie per dag bent u per persoon per maand circa

  • 2,70 euro kwijt voor goedkope bonen (supermarktbonen)
  • 9,90 euro kwijt voor goede espressobonen (Bazzara Gold)
  • 31,50 euro kwijt voor Nespresso cups
  • 8,10 euro kwijt voor koffiepads.

(bron:www.koffiediscounter.nl)

Conclusie

Het drinken van een kopje koffie is niet meer zo simpel als voorheen. Er is meer keus en er wordt veel meer belang gehecht aan de kwaliteit en beleving van de koffie. Wilt u zo min mogelijk uitgeven voor koffie, kies dan voor goedkope koffiebonen. Wilt u een goede espresso? Dan heeft u de keuze uit goede kwaliteit espressobonen en Nespresso cups. Let op: Nespresso cups kosten bijna 3x zo veel in vergelijking tot koffiebonen. Drinkt u alleen in het weekend koffie thuis dan is het niet zo erg. Ben u een regelmatige koffiedrinker dan leveren koffiebonen u al snel een voordeel op van zo’n 260,- euro op jaarbasis.