Groene thee: feiten en fabels

Inleiding

In China wordt groene thee al duizenden jaren gedronken.
Chinezen schrijven al eeuwen allerlei medicinale werkingen toe aan deze drank. In het vroege China werd er op theeblaadjes gekauwd of werd er een medicinale soep van gemaakt. Chinezen waren overtuigd van de gezondheidsbevorderende en levensverlengende werking. Groene thee werd dan ook bij allerhande kwalen en aandoeningen toegepast.

Tegenwoordig worden er ook in de westerse wereld steeds meer goede eigenschappen aan groene thee toegeschreven. Er is steeds meer nieuws over bewijzen voor de heilzame werking van groene thee. Soms lijkt het wel een wondermiddeltje tegen van alles en nog wat te zijn. De vraag is: wat zijn de feiten en wat zijn de fabels?

Wat is groene thee?

Groene thee is afkomstig van dezelfde theeplant als de gewone zwarte thee. Zwarte thee wordt echter gefermenteerd terwijl groene thee dit proces niet ondergaat. Fermenteren houdt in dat de theeblaadjes enkele uren bij 25 graden Celsius in een kamer met zeer hoge luchtvochtigheid wordt gelegd. Zo krijgt de thee zijn karakteristieke kleur en smaak. Omdat groene thee dit proces niet ondergaat, houdt het zijn originele groene kleur. Al in de vroege geschiedenis werden heilzame krachten aan groene thee toegeschreven. De hedendaagse wetenschap heeft enkele van deze werkingen kunnen bevestigen. Andere zijn echter verwezen naar het rijk der fabelen. Wat zijn de feiten en wat zijn de fabelen?

Feiten

  • Groene thee helpt hoogstwaarschijnlijk kanker voorkomen. Het wetenschappelijk onderzoek is nog niet helemaal afgerond maar is wel erg veelbelovend. In groene thee zit een antioxidant dat op lange termijn een positieve invloed kan hebben op onder andere kanker en hart- en vaatziekten. Overigens moet je daarvoor wel veel thee per dag drinken. Wetenschappers zijn er nog niet over uit maar de hoeveelheid ligt waarschijnlijk ergens tussen de 1 en 12 liter per dag.
  • Groene thee helpt bij het afvallen. Groene thee remt de werking van lipasen. Een lipase is het enzym dat vetten afbreekt zodat ze door je lichaam kunnen worden opgenomen. Doordat groene thee deze reactie remt, kan het een goed hulpmiddel zijn tijdens een dieet. Bovendien bevat groene thee geen calorieën en kan daarom zonder gewetensbezwaren worden gedronken.
  • Groene thee versterkt het afweersysteem door het lichaam te beschermen tegen oxidanten en vrije radicalen. Deze stoffen kunnen een schadelijke invloed op je lichaam hebben. Doordat groene thee beschermt tegen deze stoffen, hoeft je lichaam er niet tegen te vechten.
  • Groene thee kan helpen als kuur tegen een aantal ziekten zoals Parkinson en Alzheimer. Onderzoek heeft nog maar kort geleden aangetoond dat het drinken van groene thee een positief effect kan hebben op deze aandoeningen. Verder onderzoek is nog wel nodig om meer duidelijkheid hierover te krijgen.
  • Groene thee remt huidveroudering. Doordat groene thee tegen vrije radicalen beschermt, heeft het ook een positieve werking tegen huidveroudering. Groene thee wordt dan ook al jaren in allerlei schoonheidsproducten verwerkt.

Fabels

  • Groene thee is goed voor de bloeddruk. Onderzoek heeft aangetoond dat onder andere het cafeïne in groene thee zorgt voor een toename van de bloeddruk. Heb je een lage bloeddruk dan is dat geen probleem. Bij een hoge bloeddruk is het natuurlijk een ander verhaal. Groene thee zal niet direct schadelijk zijn maar het is in dit geval ook niet gezond.
  • Je kunt zoveel groene thee drinken als je wilt. Helaas is dit ook niet waar. In hoge doses kan groene thee voor maag- en darmklachten zorgen. Bovendien bevat groene thee ook cafeïne. Als je veel groene thee drinkt, kun je last krijgen van slapeloosheid. Groene thee bevat overigens wel minder cafeïne dan zwarte thee.
  • Groene thee is voor iedereen gezond. Hoewel je deze stelling bijna zou geloven als je de feiten leest, zijn er wel mensen die voorzichtig moeten zijn met het drinken van groene thee. Groene thee kan namelijk de opname van ijzer uit voedingsmiddelen verhinderen. Als je last hebt van bloedarmoede, kun je beter tijdelijk geen groene thee drinken. Drink in ieder geval geen thee bij de maaltijd.

Conclusie

Gezien de feiten kan geconcludeerd worden dat groene thee veel heilzame werkingen heeft. Dit wordt nog versterkt door onderzoeken die veel meer goede effecten beloven maar nog niet afgerond zijn. Kortom, het drinken van groene thee lijkt de manier te zijn om gezond oud te worden. Drink echter niet te grote hoeveelheden om maag- en darmklachten te voorkomen.