Kruiden:Verzamelen en bewaren

Bewaren van kruiden

Als je je bezig houdt met kruiden, is het leuk en handig om kruiden te kunnen bewaren. Bij kruiden verzamel je per soort niet altijd het zelfde deel van de plant. Dat deel van de plant dat je wilt bewaren bepaalt ook, wat de beste manier is om er mee om te gaan.

De meest gebruikte manier om kruiden te bewaren is het drogen van het kruid. En enkele soorten lenen zich goed om in te vriezen, zoals de Selderij, voor in de soep.

Bewaren van de bloemen van de kruiden

Kamille

Als je bloemen of bloemhoofdjes wilt verzamelen, zoals bij Kamille. Dan is het verstandig om deze in de ochtend te plukken, zodra de dauw verdwenen is. De bloemen zijn dan goed open, waardoor de aroma maximaal benut wordt. Ook zijn bij warmere dagen, de bloemen niet teveel uitgedroogd. Het makkelijkste drogen is om de kruiden in bundels op te hangen. Of de bloemhoofdjes eraf knippen en die op een theedoek liggend laten drogen. De bloemen drogen het beste op een ietwat donkeren plek.

Bewaren van de bladeren van de kruiden

Hiervan is het het beste , als je in het voorjaar al begint met verzamelen van het kruid. Van veel soorten kruiden, bijvoorbeeld van de brandnetel of de weegbree) geld dat alleen de jonge blaadjes bruikbaar zijn. En bij de andere soorten, is ook altijd het jonge blad het lekkerste. Voor het bewaren van blad, moeten de bladeren in ieder geval geplukt worden voordat de plant in bloei komt.
Blad van de munt

En heeft ook nog het meeste kracht. Waardoor ook de geneeskrachtige werkingen het sterkste zullen zijn.

Bewaren van de zaden van de kruiden

In tegenstelling tot de bloemen die in de ochtend geplukt moeten worden, moet je de zaden juist in de namiddag plukken. Dit juist omdat er dan al een droogproces is begonnen.

Het drogen kan ook het beste in bundels op de kop hangend. Alleen moet hier wat komen, om het zaad, dat tijdens het droogproces los zal laten, op te kunnen vangen. Hier zou bijvoorbeeld een papieren zak voor gebruikt kunnen worden, die om de bundel heen komt. Maar hiervoor moet dan wel in de gaten gehouden worden, of de kruiden in de zak niet te vochtig blijven, waardoor ze gaan schimmelen. Een andere mogelijkheid, is om de kruiden boven bakjes te hangen. Let dan op dat de muizen de zaden niet wegnemen voordat jij dat kan doen.

Bewaren van de wortels van de kruiden

Om sterke wortels te krijgen, is weer het najaar de beste tijd. Dit omdat de plant de wintervoorraad in zijn wortel opslaat. En mocht je toch in het najaar je planten willen scheuren voor de vermeerdering, dan is dit het moment om de wortels te verzamelen. Bij het verzamelen van de wortels, maakt het niet uit, of het droog of nat weer is. De wortels dien toch gewassen te worden. Voor de doorgroei van het gewas, is wat natter weer, of in ieder geval een nattere grond veel beter.

Lees ook:

Verzamelen en bewaren van kruiden