Wintertuin

Genieten van de tuin kan ook in de winter (wintertuin)

Ook in een wintertuin is het mogelijk om volop te genieten. Als tussen de sombere dagen door een moment vind om toch lekker door je tuin te lopen. Zou je nog maximaal moeten kunnen genieten van de waarde die een tuin in de winter nog kan hebben. De winter geeft iets minder mogelijkheden dan dat de andere seizoenen dat doen. Maar met een beetje sturing in de tuin. Kan een wintertuin een gezellige sfeer geven. Juist in de wintertuin is creativiteit en kennis van belang Want je mist tenslotte, enorm veel rustgevend groen in de tuin.

Vanuit huis de wintertuin bekeken

Omdat je in de winter toch meer binnen zit. Is het goed, om winterelementen juist zo te plaatsen dat je vanuit huis daar al plezier van hebt. En ze dus ook zichtbaar zijn vanuit het raam.

Welke mogelijkheden zijn er dan?

Plantenbakken

De stenen potten zullen naar binnen moeten. Denk daarom ook eens aan een metalen of een kunststof bloembak. Opgevuld met een groenblijvende plant, kan dit heel aardig staan. Deze kunnen een wintertuin best opfleuren met wat wintergroen erin.

Wintergroen en meer kleurig blad een sier in de wintertuin

Het is wel het eerste waar je aan denkt. In de winter mis je veel groen. Dus het eerste wat er bij een tuinaanleg moet komen. Zijn bomen en struiken over de tuin verdeeld, die in de winter groen blijven. Het is ook leuk om hiervan soorten te gebruiken die in de winter bont blad houden. Een bekend voorbeeld is wel de Bont Hulst.

Kleurige takken

Als de bloemen wegvallen, valt ook de kleur in de tuin weg. Dus zou het leuk zijn als er in de winter ook kleur terug komt. Deze kleuren vallen te halen, bij struiken, die de kleur niet alleen in blad en bloem hebben. Maar die vanuit de steel al gekleurd zijn. Hierbij is de Cornoelje een voorbeeld bij uitstek. Die prachtige mooie rode takken krijgt. Wil je deze kleur maximaal benutten moet de Cornoelje wel gesnoeid worden. Want juist de nieuwe uitlopers zijn het rijkste aan kleur. Uitgebreider?

De Wintertuin en de Winterbloei

Er zijn ook ook bloemen in de winter . Je moet hiervoor alleen even de soorten weten. De bomen die in de winter kunnen bloeien, bloeien meestal niet erg uitbundig. Maar doordat er verder niet veel is in die periode, krijgen ze toch een bijzondere schoonheid.

De Gaultheria laat behoud de bes nog lang

Winterbes

Er zijn een aantal soorten struiken, die de bes vrij lang laten hangen. Als deze bessen dan ook nog een opvallende rode kleur hebben, dan is dit een leuke winter blikvanger in de tuin.

Leven in de wintertuin

Vaak nog zonder dat men het merkt, geeft het dierenleven in de tuin een bijzondere waarde. De meeste mensen schenken helemaal geen aandacht aan insecten die er aanwezig zijn. De beestjes die de bloemetjes bezoeken. De vogels die hun geluiden laten horen. Toch geven deze, ook als je er geen erg in hebt. Een waarde aan de tuin, die in de winter veel minder prominent is. Als je dus juist in de winter leven in de tuin aan gaat trekken. Leeft je tuin ook in de winterperiode voor je beleving. Het leukste hierin is toch wel het aantrekken van de wintervogels. Wintertuin:Leven in de tuin

Lijnen in de wintertuin

Een tuinpad blijft als lijn zichtbaar in de wintertuin

Iets wat ook in de winter blijft, zijn uiteraard de lijnen die als een basis door de tuin liggen. Een looppad, een vijver rand. De lijnen van het terras. Al deze lijnen geven structuur aan een tuin, die in de winter zichtbaar blijft. De heggen en grasranden doen hier voor een groot deel aan mee, waardoor het juist mooi is, als deze goed strak zijn, voor je de winter ingaat. Want door de stop van de groei, blijft dat dan nog lang zo.

Lees ook:

De wintertuin kan dus toch heel kleurig zijn.