Kruiden:Marjolein

Marjolein of Oregano (Origanum majorana)

Er zijn twee soorten Marjolein die gebruikt worden de Wilde Marjolein en de Origanum vulgara en de Echte Marjolein de Origanum majorana. Zowel de wilde Oregano als de Echte Marjolein worden in de keuken gebruikt. De majorana is voor het keuken gebruik wel het meest geschikt. En ook het meeste gebruikt.De Nederlandse naam is Marjolein, maar door de latijnse naam Origanum. Wordt het kruid in Nederland ook wel Oregano genoemd. Ook dat is een ingeburgerde naam geworden in Nederland.

Wilde Marjolein (Origanum vulgare)in bloei

Gebruik van de Marjolein

Echte Marjolein (Origanum majorana)

In de keuken wordt Marjolein veel gebruikt. Bij zoutloze gerechten kan de Marjolein wat smaak aan de gerechten geven. De smaak van Marjolein is vrij sterk. Dus zuinig mee zijn in het eten, is wel aan te raden. Marjolein wordt gebruikt bij aardappel- en vleesgerechten en ook bij gevogelte. De Marjolein, wordt rauw aan het eten toegevoegd, zodat de smaak optimaal blijft. De Marjolein wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Ook is Marjolein al eeuwen bekend om de medicinale werking. Als geneeskrachtig kruid was Marjolein al bij de Grieken bekend. Dus al van oude tijden.

Geneeskrachtige werking van Marjolein (Oregano)

 • tegen hoofdpijn
 • bloedzuiverend
 • verlichting bij maag en darmklachten
 • verlichtend bij hoofdpijn
 • verlichtend bij menstruatie pijn
 • tegen griep
 • tegen verkoudheid
 • slijmoplossend, daarom geschikt bij bronchitis
 • tegen hoesten
 • sterk ontsmettend
 • versterkend bij problemen aan de luchtwegen
De Marjolein wordt ook gebruikt in de Kruiden armoma therapie
Echte Marjolein in bloei
Wilde Marjolein (Origanum vulgara)

De Marjolein is een leuk plantje dat prachtig kan bloeien. Zeer geschikt om in je border te zetten. En niet te missen in je kruidentuin. De Marjolein wordt ongeveer 50 tot 70 cm hoog.

De Marjolein kan zichzelf enorm uitzaaien. De Marjolein kan je een jaar later soms in de gehele tuin opkomen. Wil je dit voorkomen, kun je de bloemen eruit knippen als ze bijna uitgebloeid zijn.

De Marjolein krijgt paarse bloemen. Die van juli tot eind augustus prachtig kunnen bloeien. Als je van bijen en vlinders houdt. Is de Marjolein een aanrader in de tuin. Want door de grote hoeveelheid zoete nectar die deze bloemen krijgen. Worden er erg veel bijen en vlinders naar de plant toe getrokken.

Beide Marjolein soorten geven de voorkeur aan een wat zonnige standplaats.

Vermeerderen van de Marjolein

De Origanum majorana (Echte Marjolein) is niet winterhard en wordt in ons klimaat behandeld als een eenjarige. Deze moet dan ook elk jaar weer gezaaid worden. De Origanum vulgare (Wilde Marjolein)kan de wat mildere winters wel overleven. En wordt behandeld als een vaste plant. Het vermeerderen kan dan ook door middel van scheuren of stekken.

Waarschuwing

De wilde marjolein (Origanum vulgare) is in de bermen soms wel te vinden maar de plant staat op de rode lijst en mag dus niet in het wild geplukt worden. Kom je deze dus tegen, gewoon laten staan. De rode lijst wil zeggen dat het om een beschermde plant gaat. Uiteraard mag het zelf kweken van deze plant wel.

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde


Meer over Oregano / Marjolein