Hete pepers

Hete pepers en tips om van het branderige gevoel af te komen.

Pepers zijn een familie van de fruitsoorten en over de hele wereld zijn verschillende variaties te vinden. De meeste mensen denken dat het een groente is, maar het is een fruit dat geproduceerd wordt door de peper plant. Pepers vallen in 2 categorieën zoet of heet.

De hete peper is heet door een stof dat capsicaïne heet, tijdens het eten komt deze stof vrij en daardoor krijgt u die hete smaak in de mond.

Verschillende soorten

De term pepers wordt gebruikt voor verschillende soorten kruiden. Iedereen heeft wel gedroogde zwarte of witte peper in de keukenkast staan. Chili pepers zijn ook gedroogd te verkrijgen, maar nog niet iedereen gebruikt het, denk ook aan de verse pepers zoals adjoema, madame jeanette en lombok. Allemaal horen ze onder de noemer peper en allemaal zijn ze net even anders of beter gezegd de een is heter dan de ander.Verschillende type pepers

Peperkorrels

Dit zijn de vruchten van een peperplant die in India voorkomt. Hier komt de gemalen peper vandaan en de korrels die te koop zijn. Peper was oorspronkelijk een luxe voor de bovenste klasse en in de middeleeuwen werd het soms gebruikt als betaalmiddel. Deze peper wordt tijdens of na het koken toegevoegd aan het gerecht en geeft hierdoor een licht hete smaak. Peperkorrels zijn er in wit, zwart of groen.

Paprika

Deze felgekleurde en grotere vruchten zijn een van de meest geteelde en gegeten vorm van pepers. Ze zijn afkomstig van de paprikaplant en een gen zorgt ervoor dat ze niet heet zijn ook al zijn ze lid van de chilipeper familie. Ze worden vaak rauw gegeten, maar o.a. ook gekookt, ingemaakt of geroosterd.

Chili peper of te wel de echte hete pepers

Zoals gezegd zijn paprika’s ook pepers, maar onder chili peper worden alleen de hete soorten genoemd. Dit zijn pepers met een hoog gehalte capsicaïne. Er zijn verschillende soorten en de 1 is nog heter dan de andere. Zij zijn langwerpig of zien eruit als kleine paprika’s, vergis je echter niet ook als zijn ze klein ze kunnen erg heet zijn. De heetste peper is de adjoema.

Help, mijn mond staat in brand!

Niemand weet waarom de ene persoon beter tegen hete peper kan dan de ander. Sommige mensen beweren dat het genetisch bepaald is en de ander verklaard dat het komt omdat het aangeleerd is vanaf een kinderleeftijd, weer andere beweren dat je het jezelf moet leren.

Waar iedereen het wel over eens is dat, wanneer je iets eet wat veel te heet is het erg moeilijk is om dat branderige gevoel uit je mond te krijgen.

Hier vind je wat tips om dat gevoel uit je mond te krijgen;

  • Drink geen water. Dit helpt echt niet. Het zorgt er juist voor dat het zich gelijkmatig door de mond verspreidt. Bewaar het liever voor later.
  • Drink wel melk. Melk compenseert de capsicaïne die in de pepers zitten en kan snel het branderige gevoel in je mond en keel verminderen.
  • Eet brood of rijst. Deze twee, vol koolhydraten, zijn ook zeer goed voor het stoppen van het branderige gevoel. Je kunt ook een tortilla of naan eten, mocht je dat in huis hebben, deze hebben hetzelfde effect.
  • Yoghurt. Mocht je dit in huis hebben dan kan dit ook gedronken of gegeten worden. Helpt ook erg goed om het branderige gevoel tegen te gaan.
  • Suiker. Door suiker op je tong te doen en er op te zuigen wordt de hete smaak ook sterk verminderd.