Welke slasoorten zijn er en hoe kun je ze toepassen

Welke slasoorten zijn er en hoe kun je ze toepassen

Er zijn nogal wat slasoorten en het fijne daarvan is dat ze het hele jaar te krijgen zijn. Je kunt sla kopen in allerlei mogelijke vormen. De kleuren zijn meestal rood of groen of een combinatie van beide. Ze bevatten weinig calorieën en passen dus goed binnen een dieet. Sla wordt voor een klein deel in eigen land geteeld, maar voor het overgrote deel geïmporteerd uit, Spanje, België, Italië, Frankrijk en Israël. Er bestaat een legio aan soorten sla. In dit artikel lees je van een aantal slasoorten hun bijzonderheden en natuurlijk hoe deze met specifieke ingrediënten te combineren zijn.

Slasoorten en hun bijzonderheden

Welke slasoorten zijn er?

  • IJsbergsla
  • Lollo rossa en lollo bionda
  • Eikenbladsla (zie afbeelding, rechts)
  • Romaansesla
  • Friseesla
  • Radicchio
  • Veldsla
  • Roquette
  • Molsla
  • Bloemen als sla

IJsbergsla

IJsbergsla wordt in de Verenigde Staten "Iceberg" genoemd. Je hebt een lichtgroene en een rode soort ijsbergsla. De groene soort vormt een dichte krop, de bladeren zijn stevig, knapperig en iets doorzichtig alsof het lijkt dat ze bevroren zijn. De smaak van deze slasoort, zowel de groene als de rode, is pittiger en geuriger dan kropsla. Deze slasoort wordt het meeste verkocht en is goed houdbaar. Ingepakt in plastic folie is de verse ijsbergsla ongeveer één week houdbaar in de koelkast. Is de stronk bruin van kleur dan is de sla niet meer vers. Wil je verse IJsbergsla kies dan voor een witte stronk. Dat is het teken van versheid. IJsbergsla is goed te combineren met fruit in salades, maar kan ook gestoofd worden met enkel een klontje boter.

Lollo bionda en lollo rossa

De Lollo bionda is groen van kleur en de lollo rossa (zie afbeelding, rechts) rood. Beide slasoorten hebben het uiterlijk van een losse krop met een gekroesd blad, de smaak is neutraal. Deze slasoort is met allerlei ingredienten prima te combineren.  De lollo bionda en de lollo rossa blijven in een open plastic zak twee dagen houdbaar in de koelkast.

Eikenbladsla

Deze soort heeft een losse krop en de bladeren hebben iets weg van een eikenblad. Eikenbladsla is rood-bruin van kleur, maar er bestaat ook een groene variant. Deze slasoort heeft een licht nootachtige smaak en het blad is mals en zacht. Een gerecht met deze slasoort en nootjes, in combinatie met een walnotendressing, is zeer geschikt. De eikenbladsla is twee dagen in een open plastik zak in de koelkast houdbaar.

Friséesla

Friséesla (zie afbeelding, rechts) wordt ook wel krulandijvie genoemd, omdat deze van de andijviesoort is. De frisée heeft een open krop en een krullerig, ingesneden blad. De smaak is licht bitter en prima te combineren met uitgebakken spekjes, blauwe schimmelkaas, geitekaas en fruit. Het is zonde om deze slasoort te snijden, omdat het krullerige effect dan verloren gaat. In plaats daarvan wordt geadviseerd de frisée in stukjes te scheuren.

Veldsla

“Ezelsoren”, zo wordt de veldsla ook wel genoemd, omdat de groene blaadjes lepelvormig zijn en in kleine rozetjes groeien. In de winkel zitten de wortelvoetjes er nog aan. De veldsla smaakt goed in combinatie met sinaasappel. Na aankoop is de veldsla in de koelkast nog drie dagen houdbaar en wordt bij voorkeur verpakt in een geperforeerde zak.

Molsla

Het blad van de molsla komt van de paardebloem en wordt in het Frans “Pissenlit” genoemd. De vrij brede en lange bladeren zijn van de gekweekte soort en groeien in een rozet. In Frankrijk is het een graag gegeten slasoort. De molsla is bitter van smaak en daardoor goed te combineren met uitgebakken spekjes. Deze soort is twee dagen, verpakt in een open plastic zak, in de koelkast houdbaar. 

Conclusie

Elke slasoort is bijzonder. Voor een culinair hoogstandje kunnen ze gecombineerd worden met specifieke ingrediënten. Zodoende ontstaan er met verschillende slasoorten heerlijke maaltijden. Doordat er zoveel variatiemogelijkheden zijn kun je ervoor kiezen om zelf in de keuken te experimenteren. Heb je liever een bestaand recept, met diverse slasoorten, dan staan ze hier voor je op een rij.

Bronvermelding

Afbeeldingen:  Eikenbladsla, Freeweg.com - Lollo Rossa, 4028mdk09 - Friséesla, Atilin.

Promotieburo Groenten en Fruit, “Wat je ver haalt is lekker”.