Veldsla is een andere sla

Veldsla

Men zou denken wanneer men zijn naam hoort dat de veldsla familie is van de sla. Niets is minder waar want de veldsla behoort tot een heel andere familie, namelijk de kamperfoelieachtigen en de variaan. Veldsla is een Europese wintergroente die uitblinkt door zijn grote gezondheidswaarde die hij biedt voor ons lichaam, maar ook door de heel uitgesproken notensmaak die hij heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veldsla algemeen

Het veldslaseizoen loopt van oktober tot en met maart en is een echte overlever tijdens barre wintermaanden. Zelfs als de tuin in de winter weinig te bieden heeft kan je ervanop aan dat de veldsla ons kan verwennen met zijn lichte lekkere knapperige blaadjes. Deze groene groente weerstaat lichte vrieskou en is heel ongevoelig voor ziekten. Met zijn minimum aan eisen in welke grond hij geteeld wordt kan hij overal goed gedijen, alhoewel zijn voorkeur wel uitgaat naar kalkgrond. Deze veldsla is het gehele jaar door verkrijgbaar door het feit dat hij ook gekweekt wordt in serres. 

Een Europese plant

Veldsla is een inheemse groentensoort die tussen wintergraan groeide, daardoor werd veldsla vroeger als onkruid beschouwd, maar ondertussen hebben we haar heel wat beter leren kennen. De herkomst van de plant vindt men terug in Sicilië en Sardinië, een kleine afstand dus naar het centrum van Europa. 

Welkom in de keuken

Met haar uitgesproken notensmaak komt veldsla het best tot uiting in salades. Hierbij kan men denken aan gerechten met fetakaas, rode bietten, eend of sinaasappel. Wil je de smaak van veldsla nog sterker maken voeg er dan wat notenolie of walnoten erbij. Veldsla is eigenlijk in heel wat gerechten te gebruiken, zowel in koude of warme gerechten komt ze tot haar recht. Zelfs in soep doet ze het uitstekend. De veldsla eet men best zo vers mogelijk, men kan ze natuurlijk wel enkele dagen bewaren in de koelkast, maar wikkel ze dan eerst in een vochtige doek. Blijft ze in de tuin dan is ze tot het eind van de winter vers. Mocht het echt hard vriezen dan heeft ze wel enige bescherming nodig.

Is veldsla ideaal in de winter?

Wordt men nu sterker als men een sterke groente eet? Als het om veldsla gaat dan wordt men inderdaad sterker. Deze groente is een echte energiebom die vier keer zoveel vitamine C bevat dan andere salades. Hij bevat ook nog meer ijzer dan spinazie en de aanwezigheid van bétacaroteen houdt het immuumsysteem op peil. De rijkheid van magnesium zorgt dan weer voor een wapen tegen stress. De torenhoge dosis vitamine A zorgt dan weer voor een gezonde groei, verzorging van huid en het sneller helen van wonden. Heel goed om weten is dat honderd gram veldsla slechts vierentwintig caloriën bevat.

Gesprongen lippen

Nog een leuke is dat een stevige hap veldsla in de wintermaanden je goed beschermt tegen gesprongen lippen en schilferhuid. Dit komt door het aanwezige vitamine A die ervoor zorgt dat je huidcellen zich sneller vernieuwen in samenwerking met vitamine C die op haar beurt dan weer zorgt voor het bindweefsel in je lichaam, en het sap van veldsla brengt je dan weer tot rust zodat je het kan gebruiken om de slaap te vatten. Zoals je ziet is de veldsla inderdaad een sterke plant die je sterker kan maken. Dus niks dan voordelen met onze Europese veldsla.

Tot slot twee veldsla gerechten: Veldsla tonijnsalade & Pizza met veldsla

1. Veldsla tonijnsalade

Ingrediënten

  • 50 gram veldsla
  • 1 blikjje tonijn met groente
  • 10 zilveruitjes
  • 0,25 komkommer
  • 10 olijfen

Bereidingswijze

  • Tonijn uit laten lekken in een vergiet. Dan sla, olijven, in stukjes gesneden komkommer, zilveruitjes en de tonijn in een schaal doen en goed door elkaar mengen.

 

2. Pizza met veldsalade

Ingrediënten

  • 2 kant en klare pizzabodems
  • 1 pot Quick pizzasaus
  • 200 gram veldsla
  • 4 tomaten
  • blikje makreel naturel
  • geraspte belegen kaas

Bereidingswijze

  • Leg de pizzabodems op een werkvlak. Smeer de pizzasaus erover. Leg de veldsla over de saus. Snijd de tomaten in plakjes en verdeel ze over de sla. Laat de makreel uitlekken en verdeel het over de pizza's. Bestrooi ze met de geraspte kaas. Verwarm de oven voor op 150 graden C. en bak de pizza's 15 minuten tot de kaas gesmolten is.

 Bron gerechten: mijnreceptenboek

Ook goed om eens na te lezen: Welke zijn de wintertoppers onder de groenten