Hoe ga je met de ziekte van Lyme om

Hoe ga je met de ziekte van Lyme om?

De ziekte van Lyme is een slopende ziekte. Je krijgt het door de Borrelia-bacterie die vaak wordt veroorzaakt door een teek. Het sluipt erin en je komt er niet snel vanaf. Het is lastig om daarmee om te gaan.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme kan worden overgebracht door ieder insect dat bloed zuigt zoals een teek, mug of daas. Een mug of een daas draagt meestal niet de Borrelia bacterie bij zich, dan krijg je niet de ziekte van Lyme. Een teek daarentegen is vaak wel besmet met de Borrelia bacterie. Als je geluk hebt, krijg je een rode kring rondom de tekenbeet. Dan weet je zeker dat je de ziekte van Lyme hebt. De mensen die geen kring krijgen, komen er vaak pas na maanden of zelfs jaren achter dat ze de ziekte van Lyme hebben.

De klachten

De klachten zijn zeer uiteenlopend. De één heeft last van extreme vermoeidheid, hoofdpijn, haaruitval, een doof gevoel in de benen of pijnlijke gewrichten en bij de ander kan het zelfs lijden tot hersenzenuwuitval, hartkloppingen, halfzijdige gezichtsverlamming en verlamming van de benen en/of armen. De ziekte van Lyme moet niet onderschat worden want uiteindelijk, als je er niets aan doet, kan de patiënt zelfs overlijden. De klachten van de ziekte van Lyme passen bij meerdere ziekten, onder andere: reuma. MS of fibromyalgie. Daarom is het voor artsen zo moeilijk om erachter te komen of iemand daadwerkelijk de ziekte van Lyme heeft. Een andere reden waarom de ziekte laat ontdekt wordt is omdat de testen onbetrouwbaar zijn. Het is erg moeilijk om erachter te komen of je Lyme hebt en om er dan weer vanaf te komen. Lees meer over ziekte van Lyme .

Hoe ga je ermee om?

Bij veel Lymepatiënten is de extreme vermoeidheid de ergste klacht. Je sociale leven wordt er sterk door beïnvloedt en sommige mensen kunnen niet meer naar hun werk of naar school. Je ligt veel op de bank of in bed en kan niet de dingen doen die je graag zou willen. Voor de meeste mensen is dit erg lastig om mee om te gaan. De kans op depressie is bij Lyme dan ook groot. Er moet een manier gevonden worden om ermee om te gaan. Eén keer in de zoveel tijd iets leuks plannen is daar een voorbeeld van. Het moet natuurlijk niet te vermoeiend zijn. Een keer uit eten, een filmpje kijken met vrienden, op een terrasje zitten, iets wat jij leuk zou vinden. Het hoeft niet lang te duren maar je bent er wel even uit. Als je dit soort dingen pland, heb je iets leuks in het vooruitzicht. Hier kan je naar toe leven. Als je gestopt bent met werken of school, zorg dan dat je iets te doen hebt. Ga veel artikelen schrijven voor Leerwiki of misschien kun je een uurtje per dag vanuit huis werken.

Conclusie

Zorg dat je 1x in de zoveel tijd iets leuks gaat doen met vrienden. Niet te vermoeiend maar gewoon simpele dingen. Ga artikelen schrijven voor Leerwiki. Zorg dat je iets om handen hebt.