Vegetarische gerechten uit het buitenland, deel 2

Internationale vegetarische gerechten

In het eerste deel van deze serie kon je kennis maken met vegetarische gerechten uit India, Mexico, Italië en Hongarije. Nu gaan we verder met vegetarische gerechten uit China, de Balkan in het algemeen, Griekenland en Turkije. Ieder werelddeel heeft zo zijn specifieke smaken en veelgebruikte ingrediënten. Als vegetariër (of veganist) zijnde kun je daar mooi je voordeel uit halen zodat je iedere dag gevarieerd vegetarisch/veganistisch kunt koken. Eet smakelijk!

Vegetarische gerechten uit China

De Chinese keuken staat met name bekend om haar snelle en smaakvolle wokgerechten. Hoewel er in Chinese recepten vaak kip of varkensvlees zit, kun je dit prima vervangen door tofu of extra groenten. Experimenteer met verschillende soorten groenten en ga eventueel langs bij een Aziatische toko. Je zult er gegarandeerd groenten vinden waarvan je niet eens wist dat ze bestonden! Vergeet ook niet om te variëren met de woksauzen en kruiden, zodat je iedere keer een nieuwe smaak creëert.

Ga naar artikel: Vegetarische Chinese wokgerechten

Vegetarische gerechten van de Balkan

Als we aan de Balkan denken, denken we aan vlees. Veel vlees. Het is dan ook niet vreemd dat alle specialiteiten van de Balkan zijn gebaseerd op vlees. Gerechten die geen vlees bevatten worden op de Balkan gezien als voorgerecht of bijgerecht, maar vrijwel nooit als volwaardig hoofdgerecht. Tijd om hier verandering in te brengen! Laat je inspireren door de heerlijke groente- en kruidencombinaties van de Balkan en maak eens heerlijke vegetarische gevulde paprika met de authentieke smaak van Zuidoost-Europa!

Ga naar artikels: Vegetarische gevulde paprika, Recept sataraš (lekkere rijst met groenten)

Vegetarische gerechten uit Griekenland

Ook de Griekse keuken kenmerkt zich door het veelvuldig gebruik van vlees. Denk maar eens aan de populaire Griekse gyros of kofta (soort gehaktballen). Gelukkig heeft de Griekse keuken ook wat lekkers te bieden als je vegetariër bent. Zo is er bijvoorbeeld de populaire Griekse salade waarmee je een Mediterraan tintje aan iedere maaltijd geeft. Daarnaast kent de Griekse keuken veel lekkere vegetarische voorgerechten en bijgerechten, zoals de bekende Griekse Spanakopita.

Ga naar artikels: Recept Griekse spanakopita, Recept Griekse salade, Vegetarische en veganistische Griekse moussaka (scroll naar beneden voor recepten)

Vegetarische gerechten uit Turkije

De Turkse keuken is ongetwijfeld één van de meest populaire keukens wereldwijd. Dat de Turken hier trots op zijn, blijkt wel uit de vele Turkse eetgelegenheden. De beginnende vegetariër zal zich misschien niet snel wagen aan een Turks gerecht omdat verreweg de meeste Turkse gerechten vlees bevatten. Maar omdat Turkse gerechten vaak uitgebreid en rijk aan ingrediënten zijn, kun je het vlees gemakkelijk weglaten en alsnog een heerlijke vegetarische Turkse maaltijd op tafel zetten. Vergeet niet om je ook te verdiepen in Turkse nagerechten, want daar kan niets tegenop!

Ga naar artikels: Bulgur recepten: Recept bulgur pilavi en bulgursalade, Recept voor vegetarische Turkse pizza (Scroll naar beneden voor vegetarisch recept) en natuurlijk onmisbaar Turkse baklava

Laat je ook inspireren door deel 1

Lees ook het artikel Vegetarische gerechten uit het buitenland, deel 1 met gerechten uit India, Mexico, Italië en Hongarije.