Wie of wat is Tinkerbell

Inleiding

Iedereen kent haar wel als het kleine bozige en jaloerse elven vriendinnetje van Peter Pan. Haar Engelse naam is Tinkerbell. In het Nederlands wordt ze ook wel Tinkelbel genoemd. Op dit moment is er een ware hype rond het elfje en haar vriendinnen elfjes ontstaan en staat ze meer in de picture dan Peter Pan. Maar wie heeft haar bedacht en waar komt ze vandaan? Iedereen denkt namelijk dat ze bedacht is door Walt Disney; maar dat is niet waar. Hij heeft haar wel beroemd gemaakt! En wat valt er nog meer over het kleine elfje te vertellen; dat wordt hieronder uit de doeken gedaan.

Het ontstaan van Tinkerbell

Tinkerbell is ontstaan als (klein) personage de boeken over (en later toneelstuk) Peter Pan die geschreven zijn door James Matthew Barrie. Deze Schotse schrijver en dramaturg schreef het verhaal naar aanleiding van spelletjes met de kinderen van een bevriend gezin. De verhalen gaan over een kleine jongen (Peter Pan) die niet volwassen wil worden en met andere kinderen (de kleine jongens) en het elfje Tinkerbell in Neverland woont.

In 1953 maakt Disney een animatiefilm over Peter Pan waar Tinkerbell ook in voorkomt. Hierdoor wordt het verhaal van Peter Pan beroemd. De tekenfilm is tevens door echte acteurs uitgevoerd in de film "Hook". Julia Roberts speelt in deze film het kleine elfje.

Karakter van Tinkerbell in de originele Peter Pan films

Tinkerbell is een pittig, jaloers elfje wat in de film Peter Pan helemaal verliefd is op Peter Pan. Haar slechte kant komt boven als Wendy in het leven van Peter komt en zij zo jaloers is op Wendy dat zij haar (de Wendyvogel) wil laten neerschieten als zij naar Neverland vliegt. Tinkerbell is in het bezit van elfenstof wat er voor zorgt dat iedereen en alles (ook de hond) zich door de lucht kan verplaatsen en dus kan vliegen.

Tinkerbell nu

In de huidige films over Tinkerbell is zij nu het centrale figuurtje, samen met haar elven vriendinnetjes. Haar vriendinnetjes heten Zilverdauw, Rosetta, Iridessa en Fauntje. Zij woont met hen in Hollow Pixie; een elvendorpje. Tinkerbell is een Tinker pixie (ook wel een Pots-and-pans talent pixie; in Nederlands is dat een elfje met een talent voor potten en pannen). Tinker elfjes ontwerpen zelf dingen (uitvinders) en maken dingen die kapot zijn; een soort knutselelfje. In het begin was ze liever een ander soort elfje geweest omdat knutselelfjes niet zomaar naar de mensenwereld mogen. De mensenwereld vindt ze juist heel erg interessant en ze doet er alles aan om daar heen te mogen. Als ze eenmaal doorheeft hoe handig ze is en hoe goed dat haar soms bekomt, gaat het allemaal prima. Ze is nog een beetje onervaren, maar ze pakt ieder probleem aan. Hierbij is ze soms erg ongeduldig en snel geïrriteerd..(net zoals in Peter Pan) Verder is het een heel erg lief elfje dat graag iets voor anderen doet!

Filmografie

  • 1953 Peter Pan, door Disney
  • 2008 Tinkerbell,
  • 2009 Tinker Bell and the Lost Treasure (Tinker Bell: de verloren schat)
  • 2010 Tinker Bell and the Great Fairy Rescue (Tinker Bell en de Grote Reddingsactie

Voor 2011 en 2012 staan er nog een aantal films met Tinkerbell op de rol!