Rapunzel de movie in 3D

Rapunzel

Als animatiefilm is Rapunzel heel erg leuk en niet te spannend, waarschijnlijk een gevolg van de schattigheid van Rapunzel. Hoewel het bijna niets meer met het verhaal van de gebroeders Grimm te maken heeft is het een leuk verhaal geworden. Maar met enige zoekwerk op Internet moet je er ook achterkomen dat het verhaal van de gebroeders Grimm niet van de gebroeders Grimm is. Rapunzel lijkt namelijk deels gebaseerd op een Iraans sprookje over Rudabeh en Zal. In dat sprookje herken je echter ook het verhaal van Romeo en Julliette van Shakespear. Verder zijn er nog een heleboel andere sprookjes met dezelfde verhaal lijn die verteld werden in Italië en Frankrijk.

∰ Index

Rapunzel van Disney

Om het voor de mensen die de film nog niet gezien hebben niet te verpesten, zal ik hier niets over het verhaal in de film vertellen. Als je naar de site van Rapunzel gaat, dan hebben zij
Rapunzels toren in de Efteling
genoeg informatie. Let er overigens op dat de tegenspeler van Rapunzel Flynn Rider heet en niet ridder Flinn, zoals beweert wordt op de pagina “over de” film.

Wat ik nog wel kan vertellen is dat het gaat om een drie dimensionale versie, gebaseerd op het afwisselend aanbieden van beeld aan het linker- en rechteroog, met zo’n snelheid dat je het niet ziet. Het is ook nog eens een geanimeerde musical, dus als je niet van liedjes en zingen houdt, is dit waarschijnlijk niet de film voor jou.

Zoals ik al zei is de enige overeenkomst van het Rapunzel verhaal met het origineel minimaal. Het gaat over vrouw van tegen de twintig, met zulk lang haar en zo stevig, de wens van iedere vrouw, dat je er langs omhoog kunt klimmen. Verder zit deze Rapunzel ook op gesloten in een toren zonder zichtbare ingang. Verder heeft ook de Disney Rapunzel genezende tranen. Waarmee je de overeenkomsten meteen hebt gehad. Oja, deze Rapunzel kan ook zingen en haar gemene stiefmoeder heet ook Gothel. Overigens heet de film in Amerika [ Tangled, wat eigenlijk veel beter bij de inhoud past.

∰ Index

Achter het verhaal

Wat wel bijzonder aan het verhaal van Disney is, ondanks dat het dus bijna volledig afwijkt van het verhaal van de gebroeders Grimm, is de diepte. Waar het sprookje niet veel dieper gaat dan:
Is het ethisch verantwoord om je toekomstige kind te verkopen voor wat eten, omdat je vrouw je aan je hoofd zeurt.

En:

Mag je iemand van zijn vrijheid beroven, als straf voor het gedrag van anderen.
Mag je iemand overdreven straffen omdat hij jouw regels overtreedt.

Daar werpt dit verhaal van Disney naast de vragen van het Grimm verhaal een paar andere vragen op. Bijvoorbeeld:

Hoe gaan wij mensen om met unieke voorwerpen of mensen?
Is het terecht om iets unieks, egoïstisch voor jezelf te houden of moet je het met anderen delen.
Mag je om een mensenleven te redden iets unieks opofferen.
Wat is belangrijker: Rijkdom of je droom?
Wat is belangrijker: Mensen of rijkdom?

Zo zal ieder mens ook weer andere vragen zien in het verhaal van Rapunzel in deze versie van Disney. Je kunt namelijk ook vragen stellen over het verhaal zelf. Bijvoorbeeld:

Hoe kan het dat mensen achttien jaarlang zo slecht zoeken, dat ze iemand niet vinden?
Hoe leert iemand die achttien jaar opgesloten zit lezen en spreken?
Hoe kan het dat een paard letterlijk mensentaal verstaat en een gevoel voor ethiek heeft op mensen niveau?
Hoe kan het dat een achttien jarig meisjes, dat geen enkel contact heeft gehad met de buitenwereld, meer weet van dat wat een mens motiveert dan een volwassen vrouw of man?

Of wat te zeggen van de vragen over de techniek achter de film:

Hoeveel werk was het om al die drie dimensionale scene’s te maken?
Is de film in 3D beter dan in 2D.
Waarom volgt het verhaal van Disney niet de verhaallijn van de Gebroeders Grimm?
Waarom hebben animatiefiguren altijd van die overdreven grote ogen?
∰ Index

Persoonlijke mening

Wat vind ik van de film? Ik heb me mateloos vermaakt. Ik heb gelachen en nog net niet gehuild. Het is leuk om een achttienjarige vrouw te zien die voor zichzelf durft op te komen en de moed heeft om zich los te maken van de regels van haar opvoeder. Wat dat betreft kun je Rapunzel ook een coming of age movie (ze wordt volwassen) noemen. Het is ook een hoopvolle film, omdat de hoofdrolspelers ondanks alle tegenslag niet opgeven en in de moeilijkste omstandigheden doorgaan, waar andere mensen het misschien voor gezien zouden houden.

Natuurlijk komt het allemaal helemaal goed, zoals dat natuurlijk ook hoort in een Disney film.

∰ Index

Andere verhalen

In de inleiding gaf ik al aan dat het verhaal van Rapunzel lijkt op het Iraanse sprookje over Rudabeh en Zal. De overeenkomst tussen beide sprookjes gaat eigenlijk niet verder dan:

  1. Het gaat over een vrouw en een man.
  2. De man klimt via het lange haar van de vrouw naar haar balkon.
  3. Het loopt goed af op een magische manier.
Je zou zelfs kunnen stellen dat het Disney verhaal eerder gebaseerd is op het Iraanse sprookje dan op de versie van de Gebroeders Grimm. Want in de Disney versie speelt een heel bijzonder, bijna magisch, paard mee.

Het verhaal van de Gebroeders Grimm is overigens ook al een bewerking van de originele verhalen die verteld werden in het Duitsland van de negentiende eeuw. Het verhaal moest geschikt zijn voor kinderen. Maar blijkbaar was het Duitse sprookje dat de Gebroeders Grimm opschreven ook al weer afgeleid van de sprookjes uit Frankrijk en Italië, waar het meisje niet naar de Rapunzel plant wordt genoemd, maar naar peterselie.

∰ Index

Advies

Als ik iemand advies zou moeten geven over deze film, dan zou ik zeggen vooral gaan. Hij is leuk, spannend en roept ook nog andere emoties op. Het 3D effect is geweldig en als je het nog nooit gezien hebt af en toe best wel schrikken. Het is ook een film waar je als volwassene net zoveel plezier aan beleeft als je kinderen. Wat ook wel bleek, omdat de volwassenen vaak om dezelfde grappen moesten lachen als de kinderen. Dus een aanrader is het zeker, zolang als hij nog draait natuurlijk. Maar anders kun je over een maand of zes waarschijnlijk wel de DVD met de making of kopen en kun je er thuis van gaan genieten.

∰ Index

Extra

Afbeeldingen

Rapunzel Bryten door cammy♥claudia

Rapunzel Efteling door Marie-II

Ballon Rapunzel door Balloonlady

Rudaba via Wikipedia

Index van koppen

⫊ Rapunzel
⧚ Rapunzel van Disney
♯ Achter het verhaal
⩓ Persoonlijke mening
⪸ Andere verhalen
⫵ Advies
≡ Extra
⋚ Afbeeldingen
∯ Index van koppen