Megamind the movie

Animatiefilm door Dreamworks

Megamind the movie

Megamind is een film gebaseerd op het verhaal van Superman, maar nu dan eens vertelt vanuit het oogpunt van de succesvolle superschurk. Aangezien de naam Superman, Lex Luthor, Brainiac en Metropolis al eigendom zijn van DC Comics moesten ze bij Dreamworks wel een andere titel bedenken. Het werd dus Megamind een vriendelijke persiflage op Superman en zijn eeuwige super-tegenstanders. De kern gedachte achter het verhaal is echter niet hoe versla je succesvol een superheld, maar wat gebeurt er als je zonder het te verwachten je doel realiseert. Dus wat doe als je plots miljonair wordt, omdat je de hoofdprijs in de staatsloterij wint.

❣ Index

Comics of Stripverhalen

Voor de mensen die de film nog niet gezien hebben, hij is ook leuk als je niets afweet van de Amerikaanse liefdesrelatie met Superman en Batman en al die andere superhelden van DC Comics en en Marvel Comics. Mocht je je afvragen
Superman
waar al die films vandaan komen over Superman, Batman, Spiderman, Ironman, dan is dat de schuld van de voorliefde van Amerikanen voor stripverhalen die niet al te ingewikkeld in elkaar zitten. Dus een verhaal als Kuifje of Tintin zoals hij van origine genoemd is door zijn bedenker Hergé, de vriendelijke doch slimme reporter, zul je in de Verenigde Staten niet snel tegenkomen. Nee, ze lezen daar liever een verhaal waarin de hoofdpersoon over onvoorstelbare vermogens beschikt, maar toch zijn hart op de juiste plaats heeft zitten. Hoewel dat lijkt toch wel erg sterk op onze held Kuifje, alleen dan met superkrachten of bovenmenselijke krachten. Maar waar de verhalen van Kuifje gaan over het uiteen rafelen van complotten, daar zijn de Amerikaanse comics simpeler. Misschien dat er af en toe een complot in voorkomt, maar waar het duidelijk altijd over gaat is goed tegen slecht. De slechterik die over de ruggen van de gewone burger macht wil vergaren, vaak gewoon een hoop geld. Tegenover de goeierik, die dankzij zijn bijzondere vermogens en zijn integriteit het plan van de slechterik zal dwarsbomen. Kuifje doet dat natuurlijk ook, hij kan alleen niet vliegen en moet gewoon werken voor zijn geld als journalist. Kuifje loopt dan ook vaak per ongeluk tegen zijn vijanden in de loop van zijn werk. De Amerikaanse superhelden hoeven nooit naar een ander werelddeel te reizen, want de boeven wonen bij hun in de stad.
❣ Index

Megamind

Maar laat ik terug gaan naar Megamind. Megamind is de slechterik in dit verhaal en zijn nemisis is Metro Man. Ze wonen beide in Metro City en worden altijd door de televisie journaliste Roxanne Ritchi gevolgd. Zowel Megamind als Metro Man zijn overigens illegale buitenaardsen, net als Superman dus. Maar gelukkig doen de Amerikanen daar niet moeilijk over, als je maar dezelfde inzet toont als gewone Amerikanen en hard meehelpt om de Amerikaanse droom te realiseren, zelfs als je dat op een criminele manier probeert.

Alle kenners van de DC Comics verhalen hebben nu wel ongeveer een idee van het verhaal en zullen wel denken: “Wat is er anders aan dit verhaal?” Voor zij die zich liever met volwassen verhalen bezighouden of met Europese stripverhalen kan ik je nu al vertellen dat Megamind duidelijke beïnvloed is door een behoefte om iets verder te gaan dan: ‘Goed versus slecht’ of in het geval van Megamind: “Slecht versus goed.”

❣ Index

Het verhaal

Laat ik hier maar gewoon zeggen dat het een grappig verhaal is, met af en toe onverwachte lachwekkende momenten. Zoals bijvoorbeeld een slechterik die overdag rondloopt in strakke pakken, maar slaapt in een soort kinder pyjama met Halloween motieven. Maar ook bijvoorbeeld een slechterik die een intelligente vis als hulp heeft meegekregen van zijn ouders toen ze hem redden van de ondergang van hun planeet.

❣ Index

Jong en Oud

Het verhaal is begrijpelijk zowel voor jong als oud. Je kunt dus gerust met je kinderen gaan kijken en er zelf plezier aan beleven, want er zitten ook gewoon volwassen thema’s in. Zoals
Lachen
wat doe je als je geen zin meer hebt in het werk waar je volgens iedereen voor geboren bent. Iets waar Wouter Bos en Camiel Eurlings over mee kunnen praten. Hoewel zij waarschijnlijk niet het idee hadden dat ze geboren waren om de opvolgers te worden van Wim Kok of Peter Jan Balkenende.

Dus je kinderen zien het verhaal van Megamind en zijn grappen en grollen, zijn puberale gestuntel om zijn weg te vinden in een wereld waar hij niet zoveel van snapt. Terwijl je als ouder kunt genieten van het harde werken van Minion, Megaminds hulp-“je”, Roxanne Ritchie en Metro man. Maar je ook kunt verplaatsen in het hopeloze gestuntel van Roxanne Ritchie’s cameraman Hal, die verliefd is op zijn mooie succesvolle journaliste publiekslieveling collega.

Uiteindelijk loopt het dan toch goed af en blijkt de echte superheld degene te zijn van wie je het eigenlijk niet verwacht.

❣ Index

Extra

Afbeeldingen

Megamind door Dreamworks

Superman door DC.Wikia.Com

Lachen door Gary Story

Index van koppen

⍟ Animatiefilm door Dreamworks
☯ Comics of Stripverhalen
✪ Megamind
❂ Het verhaal
☻ Jong en Oud
⌾ Extra
♾ Afbeeldingen
⌽ Index van koppen