Online leren typen voor jong en oud

Hoe jonger je eraan begint, hoe makkelijker: leren typen. Je moet immers nogal wat onthouden. En als je dan toch wilt leren typen dan maar best meteen blind. Voortdurend naar het toetsenbord gluren om de juiste toets te zoeken, is te vermoeiend. Volgende websites gaan alle over thuis leren typen, al dan niet gratis.
 
 
 

Vooraf

  • Er bestaan verschillende combinaties bij toetsenborden. Dat leggen we even uit. Je hebt het ‘Vlaamse’ toetsenbord. Ook wel Azerty-toetsenbord genoemd. In de rest van de wereld wordt het Qwerty-toetsenbord gebruikt (ook in franstalig België zelfs). Het verschil tussen beide: toch wel een tiental toetsen die op een andere plaats staan.
  • Verder kan het toetsenbord speciaal aan de nationale taal zijn aangepast: zo vindt je bijvoorbeeld op een Duits toetsenbord (in de regel een Qwerty) ook specifieke Duitse taaltekens zoals de dubbele ss (β) en op een Spaans toetsenbord bijvoorbeeld de ‘ň’. Dit maar om aan te kondigen dat bij de hierna volgende typprogramma’s er bovenaan meestal wordt gevraagd welk toetsenbord je wenst: Qwerty of Azerty.
  • Breng een bezoek aan volgende sites en kies het programma waar je je het meest happy bij voelt! De bijbehorende linkjes staan onderaan bij de rubriek ‘Links’.

Helemaal GRATIS!

 1. Type Stars

Volledig online en gratis! Voor iedereen! Mooie, instructieve site. Je leert typen in een typgemeenschap maar gewoon privé, in je eentje, kan ook. TypeStars biedt speciale lespakketten aan voor kinderen, jong volwassenen en senioren.

Opzet: de cursus omvat 12 lessen. Het is de bedoeling dat je een half uur per dag oefent en maar 1 les per week. Dan zou je na 3 maanden al een heel eind op weg moeten zijn. Er is geen tijdsbeperking. Prima site!

2. Typeles online

Viertalig: geef bij Nederlands dus het juiste toetsenbord aan: querty of azerty.

Opzet : gratis en onbeperkt toegankelijk voor iedereen. Met een onderdeel ‘Leren typen’ en ‘Snel Typen’. Eenvoudige maar duidelijke lay out. Begin met de instructies te lezen.

Met prijskaartje!

1. Ticken.nl

Typen of tikken, dat maakt niet uit maar ‘ticken’ is wel een aparte manier om de dingen bij de naam te noemen. Maakt verder niet uit: het is een typecursus on line voor zowel de kids als volwassenen. De site belooft dat je in 30 lessen vlot blind kunt typen. Elke les eindigt met een spel en je persoonlijk resultaat.

Opzet : on line en interactief.

Prijs : euro 39,95 met een bedenktijd van 14 dagen (certificaat Thuiswinkel Waarborg).

2. Typetopia

Dit is een typecursus speciaal voor kinderen. Dat neemt niet wel dat je het als volwassene ook, gedurende 8 lessen zelfs gratis, mag proberen. Trouwens: er is ook een versie voor de volwassenen. Je kunt niet ontkennen dat dit programma niet op en top is gemaakt voor de kids: leuk, blits, geweldige animaties en veel spelletjes. Steeds terugkomende foutjes worden bij herhaling geoefend.

Opzet : 20 minuten per dag te oefenen, met diplomagarantie!

Prijs : euro 149,95 (versie voor volwassenen?).

3. Typeplanet

Ook voor kinderen bedoeld. Beetje merkwaardig toch: op de site staat aangekondigd dat ‘een paar keer per week kort oefenen’ voldoende is. Zo eenvoudig is leren typen niet maar als de kids het leuk vinden en er eventueel wat langer over doen, is dat ook geen probleem! Het land rechtsboven aangeven!

Opzet : er wordt (online) gewerkt met specifieke oefeningen, Na elke oefening registreren we de resultaten direct via internet. typegames en professionele begeleiding. Zwakke plekken worden extra bijgeoefend in het vaste onderdeel ‘Persoonlijke Training’. Er worden zelfs rapporten verstuurd.

Prijs : de proeftraining is gratis. Cursusgeld bij vervolg: tijdelijk € 99,95 (in plaats van € 149,95 bij betaling in één keer).

Links

Gratis:

1. http://www.typestars.com/ Type Stars

2. http://www.typelesonline.nl/NL/ Typeles online

Lees ook eens het artikel: Hoe leer ik gratis en online typen

Betalend:

1. http://www.ticken.nl/Typecursus/Zo-Werkt-Het.html Ticken.nl

2. http://www.typetopia.com/ TypeTopia