Bloggen : Project 365

Project 365

Typ project 365 in bij Google en er komen honderden zo niet duizenden hits naar voren. Veel mensen die bloggen doen er aan mee. Wat is het precies en waarom doen veel bloggers er aan mee.

Geschiedenis

Project 365 is in 2004 gestart door Taylor McKnight. Hij had nooit gedacht dat het zou uitgroeien tot een wereldwijd fenomeen, waar op dit moment duizenden bloggers aan meedoen.

Wat is het

Project 365 houdt in dat je elke dag een foto maakt en die kan je op je blog plaatsen of in een online fotoalbum.

  • Je kunt elke dag een foto maken van jezelf, in een andere omgeving of andere setting.
  • Je kunt elke dag een foto maken over je dagelijks leven.

De laatste optie wordt het meest door de verschillende bloggers uitgevoerd. De reden hiervan is dat je goed kan zien wat je allemaal hebt gedaan het hele jaar door.

Waarom meedoen

Aan het einde van het jaar kan je zien wat je op bepaalde dagen hebt gedaan. Je vakanties, weekendjes weg, verjaardagen alles is terug te vinden. Fotoalbums door bladeren is altijd een leuk tijdverdrijf, laat staan wanneer je een heel jaar foto’s hebt gemaakt. Een bijkomend voordeel is dat je je eigen camera beter leert kennen en op den duur merkt dat je beter fotografeert. Je leert je camera immers beter kennen en komt erachter wat wel en niet kan. Na gelang van tijd merk je dat je een betere fotograaf wordt en meer eisen stelt aan je foto’s.

Hoe beginnen

  • Maak een blog of online fotoalbum aan, wanneer je die nog niet hebt. Een online fotoalbum kan aangemaakt worden bij Flickr, Photobucket of kies een ander naar jouw keuze. Een Blog kan op vele manieren aangemaakt worden en er zijn veel keuzes. Zodra je een blog of online fotoalbum hebt aangemaakt dan kan je de foto's daarop beginnen te posten.
  • Zorg er wel voor dat je makkelijk kan posten, zodat je je foto’s snel geplaatst hebt. Wanneer je elke dag allerlei trucjes moet uitvoeren voordat een foto geplaatst is, is het minder leuk.
  • Breng je camera overal mee naar toe! Ja, overal! Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat je een foto kan maken op elk moment van de dag. Heb je alleen een spiegelreflex camera en vind je dat net wat te groot, dan is je telefoon misschien een alternatief.
  • Probeer elke dag een foto op je blog te plaatsen, wanneer dat niet lukt doe het dan minimaal 1 keer per week. Hierdoor voorkom je dat je veel achterstand hebt en in een keer veel moet posten, wat er voor kan zorgen dat de zin om hier mee door te gaan verdwijnt.
  • Vertel een verhaal. Niet iedereen doet het en het is ook niet verplicht, maar wel leuk. Schrijf een stukje bij je foto, dit zorgt er voor dat alles meer tot leven komt.
  • Doordat je ineens elke dag een foto maakt kom je erachter dat een foto uit de losse hand minder uitdagend is. Probeer daardoor steeds iets nieuws te proberen. Maak niet alleen een foto van het hele gezicht van je kind, maar probeer eens alleen een oog, of de mond.
  • Volhouden is moeilijk, zonder dat je het door hebt kan een dag zo voorbij zijn zonder dat je een foto hebt gemaakt. Denk er dus aan en blijf er mee bezig.

Het lijkt makkelijk, maar het kan soms tegenvallen. Op de dagen dat je werkt is het moeilijker een leuk onderwerp te vinden om te fotograferen. Maak dan een wandeling of zet je fiets of auto op de foto.

In de winter is het in de ochtend nog donker en in de avond vroeg donker, dit zijn de momenten dat je meer foto’s binnen maakt. Je kunt je wasmachine vereeuwigen, of je voordeur. Er zijn veel onderwerpen die gefotografeerd kunnen worden en hoe langer en vaker je het doet hoe meer onderwerpen je te binnen schieten.

Slotwoord

Elke dag een foto maken is leuk voor later, om terug te kijken naar wat je toen hebt gedaan. Wanneer je foto's maakt van je kinderen dan zie je ze groter worden bij elke foto die je maakt.

Het is een leuk naschrift om na jaren terug te kijken naar die periode dat je elke dag foto's hebt gemaakt

.