Guns N’ Roses, hun echte eerste album

Algemeen

In juni 1985 richt Axl Rose samen met Slash, Steven Adler, Duff McKagan en Izzy Stradlin de rockband Guns N’ Roses op. Hun eerste bekende album “Appetite for Destruction” werd een gigantische hit, en vrijwel alles daarna met Slash ook. Wie kent niet “Sweet Child o’ Mine” en de hit “November Rain”? Toch heeft de band in hun beginjaren nog een album gemaakt, totaal onbekend bij het grote publiek.

Het eerste album van Guns N’ Roses

Pas in 1986 tekenen de leden van de band een contract met platenmaatschappij Geffen Record. Om de band te kunnen promoten, brengt Guns N’ Roses, onder eigen label “Uzi Suicide Record co”, het album “Live ?!*@ Like a suicide” uit. De bandleden hebben zichzelf in die tijd “Live Like a Suicide” genoemd.

De voorloper van de CD, het vinyl, heeft een A- en B- kant. Op dit minialbum staan aan beide kanten 4 dezelfde nummers, allen in de studio opgenomen.

  1. ”Reckless Life” van Axl Ros, Izzy Stradlin en Slash, 3:20
  2. ”Nice Boys” van Rose Tatoo, 3:03 (origineel van Rose Tatoo)
  3. ”Move to the City” van Izzy Stradlin, Del James en Chris Weber, 3:42
  4. ”Mama Kin” van Steven Tyler 3:57 (origineel van Aerosmith)

Totale lengte van het album 13:22 minuten.

Het nummer “Reckless Life” begint met de woorden “hey fuckers, suck on Guns N’ Fuckin’ Roses!” van Duff McKagan.

Het album Live ?!*@ Like a suicide

Dit album is alleen uitgebracht op vinyl en als cassette, in de studio is het publiek geluid later toegevoegd aan de nummers. Oorspronkelijk was ook het nummer “Shadow of Your Love” voor dit album geschreven. Het is echter nooit op dit album opgenomen.

Slechts 10.000 exemplaren van dit album zijn er gemaakt, waarvan de meesten werden geëxporteerd. Dit album is dus een heel zeldzaam album dat de rockgroep Guns N’ Roses heeft uitgebracht. Echter deze 4 nummers zijn wel weer opgenomen op het Album “GN’ R Lies” van 1988. Het doel hiervan was dat meer fans konden genieten van deze 4 allereerste nummers.

Op de cover van de platenhoes staat een foto Duff McKagan en Axl Rose, twee van de bandleden, samen met een door Slash ontworpen vroeg logo van de band Guns N’ Roses. Ook de kunst van deze hoes is verwerkt in de albumhoes “GN’ R Lies”.

Bandleden

De bandleden ten tijde van dit allereerste album waren:

  • Axl Rose; geboren in Lafayette (Indiana) op 6 februari 1962 als William Bruce Rose. Nam op 17 jarige leeftijd de naam Axl Rose aan. Zanger en de oprichter van Guns N’ Roses. Zijn zang werd ontwikkeld in het kerkkoor van de Pinkstergemeente.
  • Duff McKagan; geboren in Seattle (Washington) op 6 februari 1964 als Michael Andrew McKagan. Hij was de bassist van de groep, De eerste gitaarles kreeg hij van zijn broer Bruce. Duff heeft voor Guns ’N Roses gespeeld bij Prince.
  • Steve Adler; geboren in Cleveland (Ohio) op 22 januari 1965. Drummer bij Guns N’ Roses, in 1990 kreeg hij vanwege zijn drugsverslaving zijn ontslag bij de band. Al vanaf 12 jarige leeftijd zijn Steve en Slash dikke vrienden.
  • Slash; geboren in Hampstead (Londen) op 23 juli 1965 als Saul Hudson. Slash is tot 1994 de gitarist en is uitgegroeid tot één van de beste gitaarhelden ter wereld. Tegenwoordig heeft Slash zijn eigen band “Velvet Revolver”, waarmee hij aan het toeren is.