Stampei de jaren voor De Dijk

Inleiding

Algemeen

Huub van der Lubbe, zanger, tekstschrijver, dichter, acteur, anti kapitalist en veel meer, is het gezicht van de Nederlandse popgroep De Dijk. Voordat “De Dijk” werd opgericht zong Huub in andere bands, waaronder Stampei.

Stappen

Stampei

Huub van der Lubbe werd geboren op 3 april 1953 in Amsterdam. Hij richtte, in 1975, samen met zijn broer Hans hun eerste bandje op, Tenderfoot een country rock formatie. Bert en Dirk Stelder maakten ook deel uit van de voornamelijk Engelse covers spelende band. Later kwam ook Nico Arzbach de band versterken.

In 1975 ging Huub R&R nummers vertalen naar het Nederlands, voordat er begonnen wordt met het schrijven van eigen nummers. Stampei treedt op in “Het Drieluik”, een jongerencentrum in Zaandam. De band valt op door hun funky en Nederlandstalige nummers. Vooral typische rock en roll nummers in het Nederlands. Dit is een reden waarom de Nederlandse rocknummers van Stampei niet in kroegen werden gedraaid.

Ook zijn ze regelmatig te gast op schoolfeesten zoals bij het Mendelcollege in Haarlem.

In 1979 komt de eerste single uit. “Blij dat het morgen maandag is”. Dit was nog een ouderwetse zwarte kunststof single, met op de B-kant het nummer “Het valt allemaal niet mee”.

Einde Stampei, begin De Dijk

Stampei is als band zeven jaar lang actief geweest. Na het uitbrengen van de enige single ontstaat er toch wel een klein probleem. Blijft de muziek een hobby of wordt het professioneel. De groep gaat uit elkaar, maar Hans, Huub, Bert en Nico gaan met elkaar verder.

Rond 1981 wordt de naam “Stampei” verandert in “De Dijk”.

Bezetting Stampei

  • Bert Stelder, gitaar en zang
  • Hans van der Lubbe, basgitaar (nu lid van De Dijk)
  • Huub van der Lubbe, zang (nu lid van De Dijk)
  • Joan Boeke, trompet
  • Mark Timmer, trombone
  • Nico Arzbach, gitaar, achtergrondzang (nu lid van De Dijk)
  • Pingo Rosemito, drums
  • Ruud Musman, saxofoon

Blij dat het morgen maandag is

Een couplet van de enige single van Stampei luidt als volgt:

In mijn glimmend discobroekje

Met mijn laagste discostem

Grote, natte discoplekken

In mijn dure discohemd

Met daarop in discoletters

Flitsend in het discolicht

"Blij dat het morgen maandag is"