Wie was de eerste van de 27 Club

Algemeen

Robert Johnson
Amy Winehouse is voorlopig de laatste popmuzikant die niet ouder werd dan 27 jaar, sterker nog, ze stierf op haar 27e. Zo ontstond langzaam een flink aantal artiesten die op hun 27e stierven, zoals Jimi Hendrix, Brian Jones (gitarist van The Rolling Stones) en Jim Morrison (van The Doors) en Janis Joplin. Ook wel genoemd de “27 Club”. Echter wie was de eerste?

Robert Leroy Johnson

Robert Johnson
Robert wordt geboren op 8 mei 1911 in Hazelhurst in het Amerikaanse Missisippi. Als hij drie jaar is, verhuist het gezin naar Memphis waar zij tot 1918 blijven. Toen werd hij door zijn vader naar de Abbay and Leatherman plantage gestuurd, in de buurt van Robinsonville. Hier leerde Robert spelen op de harmonica en speelde met de oudere blues muzikanten, waaronder Willie Brown. Die volgde hij naar diverse optredens.

Nadat hij onder ander Son House had zien optreden, leerde hij gitaar spelen. Hij was een matige speler, maar kwam met een geheel eigen stijl en techniek terug na enkele maanden rust. Met deze manier van spelen, begeleidde hij diverse grote artiesten uit zijn tijd, zoals Son House en Charley Patton. Over zijn leven is weinig bekend, behalve dat hij getrouwd was en dat er maar 1 bestaande foto van hem is.

Eric Clapton was één van de vele artiesten die zijn inspiratie haalde uit het werk van Robert Johnson. Hij zei daar ooit over: “I have never found anything more deeply soulful than Robert Johnson”.

Mythe omtrent de maanden rust van Robert

Robert heeft waarschijnlijk nooit een reden opgegeven van zijn maandenlange afwezigheid. Dus is er een mythe ontstaan over zijn rustperiode. Deze gaat als volgt:

“Hij zou op een nacht naar een kruispunt zijn gegaan om daar te spelen op zijn gitaar”. Volgens de overlevering heeft hij precies om 00.00 uur een ontmoeting gehad met een grote, donkere man, die aangeduid wordt als de duivel. Deze man zou de gitaar van Robert hebben afgepakt en het instrument hebben gestemd. Robert kon zijn gitaar terug krijgen in ruil voor zijn ziel. Robert kreeg de gitaar terug en speelde direct perfect gitaar met een geheel eigen stijl.

Het begin van de “27 Club”

De club van 27
Op 16 augustus 1938 overleed Robert op 27 jarige leeftijd. Hij was op dat moment in Greenwood en zijn dood is tot nu toe mysterieus. Robert heeft op 13 augustus nog opgetreden. Na dit optreden dronk hij whisky die zou zijn vergiftigd met strychnine, door een jaloerse echtgenoot van één van zijn scharreltjes. Hij verbleef op 109 Young Street (de woning bestaat niet meer) vlak bij Greenwood. Hier stierf hij op 16 augustus.

Volgens de officiële papieren zou Robert zijn begraven op de Mt.Zion begraafplaats. David Edwards beweert echter dat de zuster van Robert, zijn overblijfselen heeft laten herbegraven naar de Payne Chapel Missionary Baptist Church in de buurt van Quito. De Robert Johnson Memorial is te vinden bij de Mt. Zion Missionary Baptist Churcht in de buurt van Morgan City.

Discografie van Robert Johnson

In zijn korte leven heeft onderstaande 29 songs gemaakt:

1936 1937
32-20 Blues Drunken Hearted Man
Come On In My Kitchen From Four Til Late
Cross Road Blues Hellhound On My Trail
Dead Shrimp Blues Honeymoon Blues
I Believe I’ll Dust My Broom I’s a Steady Rollin’Man
If I Had Possession Over Judgement Day Love in Vain
Kindhearted Woman Blues Malted Milk
Last Fair Deal Gone Down Me and the Devil Blues
Phonograph Blues Milcow’s Calf Blues
Preaching Blues Stones in my Passway
Rambling On My Mind Top Breakin’ Down Blues
Sweet Home Chicago Traveling Riverside Blues
Terraplane Blues -
They’re Red Hot -
Walking Blues -
When You Got a Good Friend -
  • In 1990 bracht Sony Legacy een dubbel CD box uit onder de naam “The Complete Recordings”.
  • In 2001 wordt het nummer “Pablo’s Blues” uitgebracht. Via samples is hier Robert te horen als zanger. Het lijkt net of hij de opnamen zelf heeft bijgewoond. Het was de band “Gare du Nord” die dit nummer tot een wereldhit maakte. Het stond in 2008 nog steeds op de playlist van de band bij live optredens.

Interessant om te weten

  • 1986; de film “Crossroads” komt uit. Een thema in deze film is het zoeken naar een verloren nummer van Johnson.
  • 1994; vanuit twee foto’s die men kende van Johnson is een beeltenis gemaakt die op een postzegel werd uitgebracht in Amerika. Zijn eeuwige sigaret is echter weg geretoucheerd.
  • 2006; de aflevering Crossroad Blues van de serie Supernatural is een verwijzing naar deze muzikant. De acteur die hem speelt is La Monde Byrd.
  • Volgens het blad Rolling Stone staat Robert Johnson op nummer 5 van de beste gitaristen aller tijden.
  • Tommy Johnson uit de film “O Brother, Where Art Thou?” is een verwijzing naar Robert Johnson.
  • Acda en de Munnik hebben in hun theaterprogramma “Zwerf on” een verwijzing naar de mythe van Robert Johnson en zijn ontmoeting met de duivel.