Michael Jackson, zijn solo albums naast The Jacksons

Algemeen

De King of Pop was nog maar 13 jaar oud en lid van the Jacksons en in die tijd razend populair. Hij was nog maar 13 jaar toen hij bij het platenlabel Motown de kans kreeg om naast het optreden en succes met zijn broers, een solo album op te nemen. Een kans die hij greep en voordat hij definitief op solopad ging werden er al vier soloalbums van hem uitgegeven.

The Jacksons

Michael werd geboren op 29 augustus 1958 in Gary in de Amerikaanse staat Indiana. Hij was nog maar net de kleuterschoenen ontgroeid toen hij samen met zijn broers de wereldberoemde Jacksons (of The Jackson5) vormde. De broers hadden een contract met het platenlabel Motown die hun albums uitbrachten.

De vijfjarige Michael treedt op met zijn broers Germaine, Jackie, Tito en Marlon. In 1984 geven zij hun laatste optreden, waarna Michael definitief zijn solo carrière kan veiligstellen. In die iets meer dan 21 jaar brengt de jonge Michael met zijn broers 20 albums uit. De singel “Can You Feel It” was de beste single ooit uitgebracht door de band, behaalde de 2e plaats in de hitparade.

In de jaren 1972 tot 1975 bracht Michael, terwijl hij nog deel uitmaakte van de Jacksons, bij Motown 4 studio (solo) albums uit. Dit waren:

Got To Be There

Dit album werd uitgebracht op 14 januari 1972, Michael was toen nog maar 13 jaar oud. Op dit album staat het gelijknamige nummer, dat al op 7 oktober 1971 op de markt kwam. Het werd een top 10 hit in zowel Amerika als in Engeland. Ook de tweede en derde single “Rockin Robin” en “Ain’t No Sunshine” werden in beide landen grote hits. Op dit album staan de nummers:

 1. Ain’t No Sunshine
 2. I Wanne Be Where You Are
 3. Girl Don’t Take Your Love From Me
 4. In Our Small Way
 5. Got To Be There
 6. Rockin Robin
 7. Wings of My Love
 8. Maria (You Were the Only One)
 9. Love Is Here and Now You´re Gone
 10. You´ve Got a Friend

Ben

Een goed halfjaar na het uitkomen van het 1e album, wordt in augustus 1972 het 2e soloalbum op de markt gebracht, “Ben” (in mei van dat zelfde jaar kwam ook een album van The Jacksons uit!). Alleen de gelijknamige single ging al meer dan 1.000.000 keer over de toonbank en werd de 1e nummer 1 hit voor de soloartiest Michael Jackson. Het nummer was de soundtrack van de film Ben. Michael schreef toen zijn nummers nog niet zelf. Op dit album hebben Stevie Wonder, Smokey Robinson en Berry Gordy (Motown oprichter) een nummer geschreven. Van dit album zijn inmiddels meer dan 5.000.000 exemplaren verkocht. De nummers op dit album zijn: 

 1. Ben 
 2. The Greatest Show on Earth 
 3. People Make the World Go Round 
 4. We’ve Got a Good Thing Going 
 5. Everybody’s Somebody’s Fool 
 6. My Girl 
 7. What Goes Around Comes Around 
 8. In Our Small Way 
 9. Shoo-Be-Doo-Be-Doo-Da-Day 
 10. You Can Cry on My Shoulder

Music and Me

is inmiddels 15 maanden na het uitbrengen van zijn 1e soloalbum wanneer dit album in 1973 uitkomt. De stem van Michael begint op dit album licht te veranderen en hij krijgt zelf meer interesse om zelf te gaan schrijven en meer inbreng te hebben. Motown wilde niet dat er op dit album nummers kwamen die Michael zelf heeft geschreven. Het album is meer dan 2.000.000 keer verkocht. De nummers op dit album zijn:

 1. With a Child’s Heart
 2. Up Again
 3. All the Things You Are
 4. Happy
 5. Too Young
 6. Doggin’ Around
 7. Johnny Raven
 8. Euphoria
 9. Morning Glow
 10. Music and Me

Forever, Michael

Drie jaar na het uitkomen van het 1e album, kwam op 16 januari 1975 zijn 4e solo album uit, genaamd “Forever, Michael” waarvan er meer dan 1.500.000 verkocht zijn. Dit zou het laatste solo album worden bij Motown. De 16 jarige Michael heeft inmiddels een andere stem en ook zijn zangstijl verandert langzaam aan. Op dit album staan de nummers:

 1. We’re Almost There 
 2. Take Me Back 
 3. One Day in Your Life
 4. Cinderella Stay Awhile 
 5. We’ve Got Forever
 6. Just a Little Bit of You
 7. You Are There
 8. Dapper Dan 
 9. Dear Michael 
 10. I’ll Come Home to You

In 1979 brengt de volwassen Michael het album “Off The Wall” uit, en tekent hiermee zijn definitieve doorbraak als solo artiest. Het is het eerste album dat hij zelf produceert. Dit album wordt niet onder het Motown Label uitgebracht. In 1981 verlaat hij Motown.