Voorbeelden van bijgeloof

Inleiding

Als je bijgelovig bent, geloof je in bovennatuurlijke krachten die je zelf kunt oproepen of bijsturen. Sommige mensen zijn bijgelovig en sommigen geloven er totaal niet in. Voor gelovigen zou bijgeloof toevalligheden verklaren. Bijgeloof kan je rust geven. Er zijn verschillende voorbeelden van bijgeloof, zoals geluks –en ongeluksgetallen, klavertje vier en hoefijzers. In dit artikel staan voorbeelden van bijgeloof.

Het geluks –en ongeluksgetal 13

Het ongeluksgetal 13 is één van de bekendste voorbeelden van bijgeloof. Er zijn meer ongeluksgetallen, vooral in de Chinese cultuur, maar 13 is de bekendste.

Zo zijn er in veel hotels ter wereld geen kamers met nummer dertien, zijn er in Parijs geen huizen met nummer 13 en zouden heksen vergaderen met z’n dertienen. In ziekenhuizen is er vaak geen verdieping 13 en in vliegtuigen slaan ze de 13de rij stoelen over, dat wordt rij 14. Voor sommige mensen wordt het getal 13 juist gezien als geluksgetal.

Als de dertiende dag van de maand op een vrijdag valt, wordt dit een ongeluksdag genoemd, ‘Vrijdag de dertiende’. In Spaans –en Griekstalige landen is dit ‘Dinsdag de dertiende’.

Hoefijzer

Een hoefijzer schijnt bescherming te bieden en geluk te brengen. Bijgelovigen denken dat het geluk verdubbelt wordt, als je een hoefijzer boven een deur aan een spijker ophangt.

Als de opening van het hoefijzer naar boven wordt gehangen, wordt het geluk ‘opgevangen’ en als de opening naar beneden hangt loopt het geluk uit de opening.

Bijgelovigen zeggen dat wanneer je een hoefijzer vindt, die over de linkerschouder geworpen moet worden, nadat de ‘vinder’ een wens heeft uitgesproken. Als dit gebeurd is, mag de persoon niet meer omkijken.

Het klavertjevier

Het klavertjevier is een teken van geluk. Een klaver zou beschermen tegen betoveringen van heksen, vooral het klavertje vier. Bijgelovigen denk dat, als je een klaver in je bezit hebt, heksen van gewone mensen kan onderscheiden en onzichtbare feeën zou kunnen waarnemen. Als je een droom hebt over een klavertje vier, zou dat voorspellen dat je een lang en voorspoedig huwelijk tegemoet gaat. Als een vrouw een klavertje vier in haar rechterschoen doet, zal zij trouwen met de eerste man die zij tegenkomt of met iemand die dezelfde naam heeft.

Een klavertje vijf schijnt ongeluk te brengen.

Spiegels

Als een spiegel breekt of in stukken valt, zou dat zeven jaar ongeluk betekenen. Dit geloof is afkomstig uit de tijd van het Romeinse Rijk. De weerspiegelingen zouden een reflectie zijn van de ziel en een gebroken spiegel zou de ziel aantasten. Vroeger dacht men dat het lichaam elke zeven jaar zou veranderen en dat is de reden dat men in die periode dacht dat het zeven jaar in beslag zou nemen. Spiegels die niet gebruikt werden, moesten worden afgedekt want ze zouden de bliksem en andere slechte dingen aantrekken.

Volgens het Amerikaanse bijgeloof kon een ongehuwde vrouw haar toekomstige echtgenoot in de spiegel zien als ze om middernacht met een brandende kaars in de hand in een spiegel keek. Dan zou het gezicht van haar toekomstige partner verschijnen. Dit moest wel gebeuren op de avond voor Halloween.

Ladders

Bijgelovigen geloven dat het onder een ladder doorlopen ongeluk brengt. Vroeger geloofden ze dat wanneer je onder een ladder door zou lopen, je door de dood getroffen zou worden. Als je dit wilde voorkomen, zou je je vingers moeten kruisen, een wens moeten doen, of op je schoenen moeten spugen en wachten tot dit opgedroogd zou zijn.

Onder een ladder doorlopen is sowieso niet veilig, ook zonder bijgeloof, want je zou een emmer of gereedschap op je kunnen krijgen.

Zwarte kat

Er zijn veel voorbeelden van bijgeloof rond dieren. De zwarte kat is één van de bekendste. De zwarte kat zou één zijn met de heks. Tegenwoordig wordt de kat als kwaad gezien in bijvoorbeeld een tekenfilm. Denk maar aan de smurfen. Naast de kat zijn ook de bloedzuiger, het paard, de vleermuis, de spin en de ekster voorbeelden van bijgeloof rond dieren.

Voetballers

Veel voetballers hebben ook bijgeloof. Voorbeeld kunnen zijn; eerst je rechtervoetbalschoen aan, eerst even het gras aanraken voordat je het veld op rent of de doelpalen kussen.

David Beckham ging in zijn tijd bij Manchester United steeds met de zelfde geluksonderbroek. Dit gaf hem het gevoel dat hij goed zou spelen.

Dirk Kuyt belt voor elke wedstrijd met een paragnost. Dit zou positieve energie naar hem moeten stromen.

Arjen Robben heeft de naam van zijn zoontje in zijn voetbalschoenen laten zetten. Dit zou hem geluk brengen.

Rafaël van der Vaart wil alleen met rugnummer 23 voetballen. Toen hij een keer met rugnummer 10 speelde, lukte het niet. Naast dit voorbeeld, heeft Rafaël ook zijn baard laten staan op het WK 2010. Helaas heeft hem dat niet de wereldbeker opgeleverd, want Nederland werd tweede.