Het complot van 9-11

11 september 2001

De datum 9/11 staat voorgoed in ons geheugen gegrift als de dag waarop terroristen van Al Qaeda een massale aanslag pleegden op de Verenigde Staten. De Twin Towers in New York en het Pentagon in Washington werden het doelwit van de terroristen. Ze kaapten een passagiersvliegtuig en lieten het crashen op deze gebouwen. Een vierde gekaapt vliegtuig crashte door een tussenkomst van de passagiers zodat de terroristen hun doel niet konden bereiken. Onmiddellijk na de aanslagen verschenen er verschillende complottheorieën. Deze theorieën beweren dat de Verenigde Staten zelf achter de aanslagen zat.

Complot

Complottheorieën zijn altijd populair geweest in de USA. In dit geval beweert men dat de regering, en zelfs President Bush, achter de aanslagen zat. Andere versies beweren dat de regering van de plannen van een aanslag afwist, maar bewust niets heeft gedaan om ze te voorkomen. Mogelijke motieven daarvoor zijn het rechtvaardigen van een oorlog of het vergroten van het defensiebudget. Het complot is natuurlijk nooit bewezen. Maar sommige argumenten doen wel vragen rijzen, wij zetten even de belangrijkste vragen op een rijtje.

Aanwijzingen

Osama Bin Laden

De video waarin Osama Bin Laden de aanslagen zou opeisen is erg slecht van kwaliteit. Er zou ook geen bewijs zijn dat Al Qaeda wel degelijk de aanslagen had gepland. Dit zou enkel een excuus zijn om een invasie in het Midden-Oosten te rechtvaardigen. De geheime dossiers over Bin Laden van het FBI en CIA worden natuurlijk niet publiek gemaakt. Dat veroorzaakt natuurlijk speculaties en twijfels.

Instorten van de Twin Towers

Verschillende getuigen beweren dat er bij het instorten van de Towers verschillende ontploffingen te horen waren van boven naar beneden. Net zoals men een gebouw bij een sloop naar beneden haalt. Dit zou dan betekenen dat men de explosieven op voorhand heeft geplaatst. Op de dag van de aanslagen zouden er ook toevallig geen explosieven speurhonden aanwezig geweest zijn.

Sommige experts beweren ook dat de toren onmogelijk konden instorten door de branden. Kerosine brandt niet heet genoeg om staal te doen smelten. Andere gelijkaardige gebouwen die langer gebrand hebben zijn niet ingestort. Men moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat er ook een vliegtuig in het gebouw gecrasht is. De structuur van het gebouw werd daardoor ernstig aangetast. Dit in combinatie met de brand vermindert de draagkracht van het staal.

Pentagon

Deze aanslag riep het meeste vragen op. Men beweerde dat het geen vliegtuig maar een raket was die insloeg op het Pentagon. De plaats van de inslag zou ook te kein zijn voor een vliegtuig en er waren bijna geen brokstukken van een vliegtuig te zien. Ook de beelden van de inslag gaven geen echt uitsluitsel omdat er enkel een explosie op te zien was. Deze theorie werd echter afgedaan als flauwekul omdat tal van ooggetuigen wel degelijk een vliegtuig gezien hadden. De vraag blijft wel waarom meer dan anderhal uur na de eerste aanslag een militair doelwit zoals het Pentagon niet sneller kon beschermd worden.

Andere theorieën

Op internet circuleren tal van onderzoeken, video's en studies die trachten te bewijzen dat de aanslagen op voorhand bekend waren of zelfs georganiseerd zijn door de regering. Redenen zoals het beperken van de burgerlijke vrijheden, het opstarten van een nieuwe wereldorde, een grootschalige fraude in aandelen tot en met UFO's worden allemaal vermeld.

Het is een feit dat er die dag traag werd gereageerd. Maar de omvang van de aanslagen was dan ook niet te vatten. De verrassing was compleet voor iedereen die aan het werk was die dag. Als er al een complot mogelijk was, dan kon onmogelijk iedereen op de hoogte zijn. Een complot van deze aard zou ook praktisch onmogelijk zijn om geheim te houden, door zijn grote omvang.

Voor verdere informatie over tal van theorieën: 9/11 Ook bij de geslaagde tussenkomst van de navy seals, waarbij Osama Bin Laden uitgeschakeld werd, ontstonden er onmiddellijk geruchten over een complot. De grootste reden was dat er geen foto's werden vrijgegeven van het lijk. Bin Laden zou reeds begraven zijn op zee. De Amerikaanse regering zou dit niet doen omdat het verminkte aangezicht van Bin Laden voor wrevel zou zorgen in de Arabische wereld.

Toekomstplannen voor ground zero: moskee op ground zero?