Wat zijn mooie voorleesboeken en kinderboeken

Vooraf

Dit artikel behandeld een aantal series van zeer mooie voorleesboeken voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar. De eerste hoofdpersonen zullen ongetwijfeld bij iedereen bekend zijn, Nijntje, Dikkie Dik en Dribbel, maar de andere zijn wellicht minder bekend. Een ding hebben al deze boeken gemeen: Ze zijn fantastisch voor jonge kinderen!

Nijntje (Dick Bruna)

Nijntje is een creatie van Dick Bruna. Het allereerste boek van Nijntje verschijnt in 1955 en sindsdien is Nijntje niet meer weg te denken uit de boekenkast van de allerkleinsten. In de loop der jaren heeft Nijntje steeds meer vrienden gekregen en zijn er talloze boeken verschenen. Vanaf 1992 is Nijntje ook te zien op TV. Samen met haar vriendjes beleeft ze allemaal prachtige avonturen.

De boeken van Nijntje zijn relatief simpel vormgegeven en de verhalen zijn erg overzichtelijk. Hierdoor zijn de verhalen voor de jonge kinderen al snel te volgen. Daarnaast zijn de boeken gericht op de ontwikkeling van kinderen, wat betekent dat onder andere kleuren en vormen een grote rol spelen.

Dikkie Dik (Jet Boeke)

Dikkie Dik is een grote oranje kater en is een creatie van Jet Boeke. In eerste instantie is Dikkie Dik ontworpen voor Sesamstraat, waar hij in 1978 voor het eerst te zien was. Maar de populariteit van Dikkie Dik groeide snel dat er vraag kwam naar boeken met zijn avonturen. Dikkie Dik kenmerkt zich door de korte verhalen en de duidelijk geïllustreerde prenten. De grappige verhalen sluiten perfect aan bij de belevingswereld van peuters.

Jet Boeke heeft in september 2000 de Kiekeboekprijs voor het beste peuterboek van het jaar gewonnen, voor het boek 'Waar is Dikkie Dik?'

Dribbel (Eric Hill)

Dribbel is van oorsprong een Engelse pup die luistert naar de naam Spot (letterlijk vertaald: Vlek). Hij is ontworpen door Eric Hill in 1978, omdat hij destijds verhalen voor het slapen gaan wilde voorlezen aan zijn zoontje van 2 jaar. Sinds 1980 is Dribbel in boekvorm uitgebracht en is het succes van hem alleen maar toegenomen. Dribbel is vertaald in meerdere talen, waaronder Nederlands, en nu genieten er nog veel meer kleine kinderen van de avonturen van deze lieve pup. De tekeningen zijn wederom simpel van aard en de nieuwsgierigheid van de pup zorgt voor leerzame momenten.

In 2008 ontving Eric Hill een onderscheiding van de Koningin van Engeland voor zijn bijdragen aan de jeugdliteratuur.

Rupsje Nooitgenoeg (Eric Carle)

Rupsje Nooitgenoeg is een prachtig prentenboek van Eric Carle. Het verhaal gaat over een rupsje dat maar nooit genoeg kan eten, totdat hij op een moment wel heel erg moe wordt. Hij gaat slapen in zijn cocon en veranderd in een prachtige vlinder. Dit boek hoort in de boekenkast van elke peuter.

Eric Carle heeft een specifieke manier van verhalen vertellen die erg tot de verbeelding spreekt. En de bijbehorende tekeningen zijn van een geheel eigen stijl. Naast Rupsje Nooitgenoeg heeft Eric nog veel meer prachtige verhalen geschreven, zoals 'Wil jij mijn vriendje zijn?' en 'De kakelbonte kameleon'. Absolute aanraders.

Tip de Muis (Marco Campanella)

Tip de Muis is een geweldige reeks kinderboeken van Marco Campanella. Zijn boeken verhalen over Tip de Muis, een eigenwijs klein muisje dat veel avonturen beleeft. De avonturen die Tip beleeft, vaak van een aantal pagina's lang, zijn erg herkenbaar voor jonge kinderen. Daarbij is het zo dat Tip aan het begin van het verhaal het tegenovergestelde doet van hoe het eigenlijk zou moeten, maar aan het einde van het verhaal doet hij het toch goed. Hierdoor komt de morele boodschap wel erg duidelijk naar voren, voor kleine kinderen is dit echter geen probleem. Daarbij zijn de verhalen ondersteund door prachtige prenten die beide bladzijden beslaan.

Afsluiting

Veel kinderen vinden het lezen van boeken erg leuk en het voorlezen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, gezellig. Veel van bovenstaande boekenreeksen dragen daarnaast ook nog eens bij aan de ontwikkeling van de kinderen. Ik kan het daarom alleen maar aanraden.

Op zoek naar meer voorleesboeken? Lees dit artikel: Prachtige kinderboekenreeksen.

Veel voorleesplezier!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden