Wat zijn prachtige kinderboekenreeksen

Vooraf

In dit artikel worden een aantal kinderboekenreeksen behandeld voor de jonge kinderen. De meeste kinderboeken hieronder zijn verkrijgbaar in stevige kartonnen uitgaven, waardoor de boeken al vanaf een jaar of 1,5 prima samen met de kinderen te lezen zijn. De reeksen die behandeld worden zijn:

  • Kikker en zijn vriendjes
  • Mol en zijn vrienden
  • Gonnie en vriendjes
  • Supervrienden

Kikker en zijn vriendjes (Max Velthuijs)

Deze boeken verhalen over de avonturen van Kikker, de hoofdpersoon, en zijn vrienden Haas, Eend, Varkentje en Rat. De boeken zijn duidelijk van opzet. Ze bestaan uit korte teksten aangevuld met vrolijke tekeningen.

De schrijver en tekenaar, Max Velthuijs, verteld in zijn Kikker-boeken over de meest moeilijke onderwerpen. Zo worden onder andere angst, dood en vooroordelen behandeld, maar ook liefde en vriendschap. En dat alles in een heerlijke, uitnodigende eenvoud.

Deze reeks kinderboeken is een aanrader voor jong en oud.

Mol en zijn vrienden (Jonathan Emmett)

Mol is een creatie van Jonathan Emmett en momenteel zijn er 5 boeken waarin hij de hoofdrol speelt. De meest bekende titel hiervan is waarschijnlijk ‘Ik wil de maan’ die in 2003 de Kiekeboekprijs won.

Ik wil de maan is een prachtig verhaal waarin Mol voor het eerst de maan ziet en deze op verschillende wijzen probeert te pakken. Tijdens zijn pogingen wekt hij per ongeluk zijn vrienden Konijn, Egel en Eekhoorn.

Deze kinderboeken zijn voorzien van prachtige, paginagrote prenten die het verhaal perfect ondersteunen. Daarbij vinden kinderen de kleine, stuntelige mol een geweldig karakter.

Gonnie en vriendjes (Olivier Dunrea)

De kinderboekenreeks van Gonnie en vriendjes is nog relatief nieuw in boekenland. Toch hebben deze kleine gansjes nu al de harten veroverend van menig kind. Deze boeken van Olivier Dunrea hebben 3x achter elkaar centraal gestaan bij de Nationale Voorleesdagen.

De avonturen van de gansjes zijn erg simpel en doeltreffend geschreven. Er staat geen woord te veel in de verhalen. Hierdoor kunnen kleine kinderen al snel begrijpen wat er gebeurt. Daarbij zit er veel humor in de verhalen en af en toe zijn de boeken zelfs even spannend. Bijvoorbeeld wanneer Teun zijn knuffel kwijt raakt en niet terug kan vinden. Daarbij zijn de tekeningen erg duidelijk en is er geen overdaad aan prikkels. Kinderen willen deze boeken keer op keer weer lezen.

Supervrienden (Fiona Rempt, Noëlle Smit)

Supervrienden gaat over een aantal superdieren, allemaal hebben ze hun eigen sterke kanten. Het zijn Eend, Mol, Bever, Mier, Eekhoorn, Kikker en Slak. Het eerste boek van de supervrienden heet tegenwoordig: Een bijzondere wens.

Net als bij Gonnie en vriendjes zijn de boeken van Supervrienden simpel en doeltreffend. De kleurrijke tekeningen van de superdieren zijn prachtig om te zien en voorzien van kleine grappige situaties. De verhalen zijn bondig, maar erg origineel en leuk om te lezen.

De kinderboekenreeks van Supervrienden is voor elke peuter een mooie aanvulling in de boekenkast.

Afsluiting

Boeken lezen is voor zowel jong als oud een leuke bezigheid. Samen boeken lezen is voor peuters zelfs een prachtige belevenis. En als de boeken dan ook nog eens goed aansluiten op hun belevingswereld dan is het feest helemaal compleet. Met bovenstaande kinderboekenreeksen is dat waarschijnlijk helemaal geen probleem meer.

Op zoek naar meer voorleesboeken? Kijk eens bij dit artikel: Mooie voorleesboeken.

Heel erg veel leesplezier samen!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden