De boeken van Helen Vreeswijk

Biografie van Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk is een Nederlandse jeugdauteur. Ze is op 1 maart 1961 geboren in Den Haag. Haar boeken worden uitgegeven door de Belgische uitgeverij Manteau. In Nederland worden zij uitgegeven door Unieboek. Door haar dyslexie had Helen vroeger op school moeite met lezen, vooral met de saaie boeken. Om die reden begon ze met schrijven van haar eigen verhalen. Later wilde ze schrijfster of politieagente worden. Nu is ze schrijfster van jeugdboeken en assistent van rechercheur bij de Nederlandse recherche. Door haar ervaring bij de recherche heeft ze veel geleerd en die dingen heeft ze in haar boeken verwerkt, waarin misdaad tegen en door jonge volwassenen een grote rol speelt. Onderwerpen waar Helen over schrijft zijn Door de dingen waar Helen over schrijft, hoopt ze jongeren bewust te maken van en te waarschuwen voor de gevaren van de hedendaagse maatschappij. Helen is getrouwd, heeft twee dochters en woont nu in een klein dorpje in Gelderland.

De bekendste jeugdboeken van Helen Vreeswijk

De 6 meest bekende boeken staan onder dit kopje. De kaften lijken op elkaar en worden daarom ook in dit artikel alle zes behandeld. Het zijn alle zes verhalen die op de waarheid gebaseerd zijn.

Boeken:

  • Ontvoerd (2009) • Eerwraak (2008) • Chatroom (2007) • Overdosis (2007) • De stalker (2006) • Loverboys (2005)

Ontvoerd (2009)

Samenvatting

Anouk heeft een geheim dat ze met niemand durft te delen. Ze leidt hierdoor een dubbelleven en verzint leugen na leugen, waardoor ze steeds dieper in de problemen komt. Als ze dan uiteindelijk de moed heeft om het haar ouders te vertellen, vindt ze geen begrip. Haar wereld stort in en ze wenst haar ouders het ergste toe. Maar daar krijgt ze snel spijt van als blijkt dat een onbekende het gezin binnendringt en geld eist voor een leven.

Eerwraak (2008)

Samenvatting

De zeventienjarige Sam Visser wordt smoorverliefd op het beeldschone Afghaanse meisje Letiva. Letiva is in Nederland geboren en opgegroeid, maar volgens de regels van haar cultuur grootgebracht. Ze draagt een hoofddoek en heeft van huis uit geleerd dat ze moet oppassen voor jongens en hen het best kan negeren. Toch slaat de vonk over en valt Letiva voor Sams charme. Ze weet echter dat het een taboe is om als meisje met een niet-moslimjongen thuis te komen. Het wordt een moeizame maar innige relatie, die voor de buitenwereld angstvallig verborgen wordt gehouden. Maar het paar neemt steeds meer risico’s. Het geheim komt aan het licht en dan beginnen de problemen pas echt…

Chatroom (2007)

Samenvatting

Floor en Marcia zijn dikke vriendinnen. Marcia heeft een internetvriendje en spoort Floor aan om ook haar gegevens op een site te zetten. De meisjes passen hun naam, leeftijd en uiterlijk aan. Ze leert Floor hoe ze moet omgaan met chatten, met de webcam en met te persoonlijke vragen. Floor vindt het niet echt leuk, tot ze door een modellenbureau uitgenodigd wordt voor een fotoreportage. Model worden is altijd al haar droom geweest en nu zou haar droom uitkomen! Ze kan het modellenbureau ervan overtuigen dat Marcia ook de moeite waard is. Zo kunnen ze het avontuur samen beleven. Maar wat begint als een droom, eindigt in een nachtmerrie. De fotoshoot verloopt goed totdat ze kledingstukken uit moeten trekken. Marcia doet het wel, maar Floor twijfelt. Even later doet ze het toch. Als er een korte pauze ingelast wordt, krijgen de meisjes iets te drinken. Alleen weten ze niet dat er GHB in de drankjes is gedaan. Ze maken de rest niet meer echt mee. De politie onderzoekt de zaak en komen er uiteindelijk achter wie de dader is. De dader wordt opgepakt, maar Floor en Marcia verbreken hun vriendschap.

Overdosis (2007)

Samenvatting

Een vriendengroep van zes jongeren (Sanne, Emma, Gopal, Bart, Erik en Idde) kent elkaar al sinds de basisschool. Op een dag stelt één van hen voor om wiet uit te gaan proberen en ze gaan allemaal akkoord. Ze schakelen de hulp in van een ervaren drugsdealer, Pim, en die neemt Stijn mee. Sanne vindt Stijn wel leuk, maar haar tweelingzus Emma vindt hem een enge gast. Emma krijgt huisarrest omdat ze een onvoldoende op haar rapport staat en mag het aankomende weekend niet uit. Stijn vraagt Sanne of ze mee gaat naar een vet feest dat weekend. Sanne vindt dat geweldig en dat weekend gaat ze met Stijn mee. Tijdens het feest gooit Stijn buiten het zicht van Sanne drugs in haar drankje, waardoor Sanne buitenbewustzijn raakt. Stijn verkracht haar buiten in het bos. Wanneer Sanne weer bijkomt, ziet ze dat Gopal aan haar broek zitten en voelt ze pijn in haar dijen. Gopal vertelt dat Sanne verkracht is door Stijn en dat hij haar hier vond met haar broek naar beneden getrokken en haar shirt omhoog. Sanne zegt tegen Gopal dat hij dit aan niemand mag doorvertellen en al helemaal niet aan Emma. Na die avond belt Sanne Stijn en vraagt ze hem waarom hij dit gedaan heeft en ze dreigt ermee naar de politie te gaan. Als Stijn zegt dat hij een paar naaktfoto’s van haar heeft genomen, wordt ze stil. Stijn begint haar te chanteren, zij moet met hem naar bed wanneer hij dat wil. Sanne vertelt dit tegen niemand. Na een paar dagen wil Emma weten wat er aan de hand is met Sanne, want ze gedraagt zich raar. Ze volgt Sanne, ziet Sanne in een auto stappen en ziet daarna dat Stijn ook in diezelfde auto zit. Emma denkt dat ze een relatie hebben. Tijdens een ander feest krijgt Sanne XTC van Erik waardoor ze agressief wordt. Toen Emma één woord over Stijn zei, sloeg Sanne Emma een gebroken neus. Na een tijd vertelt Sanne alles tegen de groep over de verkrachting en de naaktfoto’s. Erik zorgt ervoor dat hij de foto’s te pakken krijgt. Een paar dagen later was het muziekfestijn. Ze namen allemaal een pil, maar het bleek een andere pil te zijn. Idde kreeg een astma-aanval, hij viel op de grond en hapte naar adem. De ambulance kwam en bracht Idde naar het ziekenhuis. Onderweg naar het ziekenhuis overleed Idde. Sanne was zwaargewond. De pillen waren giftig. De groep heeft heel veel spijt en is er kapot van.

De stalker (2006)

Samenvatting

De vijftienjarige Leonie is een populair meisje en heeft een leuke vriend. Haar leven loopt op rolletjes, tot ze op een dag een vreemd telefoontje ontvangt. Aanvankelijk denkt ze dat het een dwaze grap is van enkele vrienden, maar al snel blijkt dat niet het geval te zijn. De onbekende belt steeds vaker, ook ’s nachts. Leonie probeert hem te negeren, maar dat maakt haar belager alleen razend. In haar jaszak vindt ze dreigbrieven waarin hij haar duidelijk maakt dat hij steeds weet waar hij is, met wie ze is, wat ze aanheeft. Leonie wordt paranoïde en durft nauwelijks de deur nog uit. Haar stalker maakt haar leven tot een hel.

Loverboys (2005)

Samenvatting

Een meisje uit de klas van Lisa, Fatiha, heeft een neef Mo. Hij heeft een mooie auto, altijd mooie kleding aan en overlaad iedereen met cadeautjes. Lisa ziet hem wel zitten en ze krijgen iets met elkaar. In het begin gaat het hartstikke goed. Ze krijgt mooie kleren, cadeaus en wordt verwend door Mo. Lisa merkt dat er wat aan de hand is met Mo. Hij heeft geldproblemen bij een vriend en als hij de schuld niet betaald, zou er wat met hem gebeuren. Hij vraagt of Lisa wil gaan werken als serveerster. Natuurlijk wil Lisa dit wel doen, ze is zo gek op Mo en wil hem niet teleurstellen en hem al helemaal niet kwijtraken. Als Mo zegt dat dat niet snel genoeg gaat vraagt hij haar om als hoer te werken. Lisa wil het op het begin niet, maar ze is zo gek op Mo dat ze het wel voor hem wil doen. De moeder van Lisa merkt dat er iets niet goed is en gaat op zoek naar Lisa. Haar krijgt een auto-ongeluk met een vrachtwagen. Lisa krijgt dit te horen van iemand en wil zo snel mogelijk naar huis. Dit mag ze niet van Mo! Hij zegt dat het niet zo erg is en Lisa gelooft dat. Lisa’s oom Joost is homo. Hij is een tijdje bij hun in huis komen wonen, omdat de moeder van Lisa in het ziekenhuis ligt met een hersenschudding en veel wonden. Lisa is voor Mo aan het werken in een hoerentent. Ondertussen ontmoet Kelly Mo. Zij vindt hem ook helemaal geweldig, maar weet dat hij iets heeft met Lisa. Mo zegt dat het uit is met Lisa en hem. Kelly en Mo krijgen wat. Het gaat hetzelfde als bij Lisa. Hij verwend haar met mooie cadeautjes en mooie kleren. Ze voelt zich helemaal geweldig. Mo zegt net als tegen Lisa, ook tegen Kelly dat hij in geldproblemen zit. Kelly gelooft hem, wil hem niet kwijtraken en gaat daarom ook voor hem werken. Lisa krijgt te horen dat Kelly ook voor hem werkt. Een andere prostituee, Dikke Lien, zorgt ervoor dat de twee meisjes elkaar te zien krijgen zodat ze met elkaar kunnen praten. Zo komen ze erachter dat Mo een loverboy is. Kelly en Lisa zijn vreselijk kwaad op Mo en teleurgesteld in hem. De twee meisjes willen ontsnappen, maar Mo houdt hun heel goed in de gaten. Een vriendin van Dikke Lien helpt de meisjes te ontsnappen en Dikke Lien zou Mo aan de praat houden. Later komt Mo erachter dat Kelly en Lisa verdwenen zijn en vraagt Dikke Lien waar ze zijn, maar die ontkent alles. De meisjes hebben veel auto’s geregeld zodat Mo er niet achter zou kunnen komen in welke auto ze zich bevinden. Als Lisa en Kelly ontsnapt zijn, schrijven ze Dikke Lien een kaartje met de tekst: “Wij houden van je. Twee hartsvriendinnen.”. Lisa en Kelly deden aangifte bij de politie en ze durfden niet meer naar huis, omdat ze bang waren dat de loverboys op wraak uit waren. Uiteindelijk kwam alles wel een beetje goed met de meisjes, want Lisa woont bij haar oom Joost, samen met haar moeder en Kelly heeft haar school afgemaakt en werkt nu als verpleegster in het ziekenhuis.