Wat was de VOC

Inleiding

Driehonderd jaar geleden kon je niet zomaar naar een ander land gaan. Vliegtuigen waren er niet. Je kon wel met een schip. Maar er waren alleen nog maar zeilschepen. De mensen van toen vonden die schepen heel erg groot. Nu vinden we deze schepen eigenlijk maar klein voor zulke verre en lange reizen.

Oprichting VOC

In 1595 voeren de eerste schepen naar Indonesië om spullen te verkopen. In 1602 besloten de kooplieden te gaan samenwerken. Ze richtten de VOC op om veel geld te verdienen. Dat gebeurde op 20 maart 1602. De VOC betekent Verenigde Oost-Indische Compagnie. De VOC was het grootste scheepvaartbedrijf in de hele wereld.

De Portugezen en de Spanjaarden waren ruim een eeuw de baas op zee geweest. Ook zij wilden zaken doen met Indonesië .Maar de Nederlanders wilden niets van hun handel kwijtraken. Ze maakte afspraken met de belangrijke mensen in Oost-Indië. Alleen de VOC mocht spullen verkopen in Oost-Indië. Oost-Indië wordt nu Indonesië genoemd.

Bestuur

De VOC kende in Nederland zes afdelingen. Die zes afdelingen heten kamers. Er waren kamers in Amsterdam, Middelburg, Rotterdam, Delft, Hoorn en Enkhuizen. De directeuren van de zes kamers kwamen regelmatig bij elkaar. Ze waren met zeventien heren en werden daarom de heren XVII genoemd. De heren XVII mochten verdragen sluiten, forten bouwen en mensen in dienst nemen. Zij beslisten ook of er reizen werden gemaakt. Naar welke landen ze gingen en met welke schepen.

Als je alle heren optelt kom je maar op 16 heren. Amsterdam had dus de helft van alle stemmen in dit bestuur. Dat is niet eerlijk. Daarom kwam er steeds nog een stem bij uit één van de andere vijf kamers. De kamer die deze zeventiende heer aanstelde wisselde elk jaar.

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden