Wie is Bontekoe

Inleiding

Wie was Bontekoe? Waar ken ik die naam ook al weer van en wat heeft Bontekoe met de VOC te maken? Lees van alles over Bontekoe en over de VOC in onderstaand artikel.

Willem IJsbrantsz Bontekoe

Willem IJsbrantsz Bontekoe werd geboren op 27 juni 1578 in Hoorn. Bontekoe was niet zijn echte achternaam, maar een bijnaam. Men denkt dat het schip waarop zijn vader kapitein was de Bontekoe heette. In 1607 kreeg Willem IJsbrantsz de leiding over het schip omdat zijn vader was overleden. Hij bleef tien jaar op het schip Bontekoe werken.

Eerste reis

De eerste reis die Bontekoe voor de VOC maakte was op 28 december 1618. Bontekoe voer als kapitein op het spiegelretourschip Nieuw Hoorn van Texel naar Bantam op Java. Er waren 206 bemanningsleden op het schip. Aan boord waren 360 vaten buskruit en die waren bestemd voor de gouverneur van Batavia, Jan Pieterszoon Coen. In het begin van de reis ging het goed. Later kwamen ze in een storm terecht en scheurde de mast. Uiteindelijk ging het mis want er ontstond een brand omdat het buskruit in brand vloog en het schip explodeerde. Twee mannen overleefde het en ging verder in een sloep de zee op. Na dertien dagen kwamen ze aan op een eiland en daar werden ze uiteindelijk gered. Zo kwam Bontekoe alsnog aan op Batavia waar hij werd ontvangen door Jan Pieterszoon Coen.

Bontekoe bleef een aantal jaren heen en weer varen tussen Java en China en de Molukken. Hij werkte ook enkele jaren als tweede man onder Jan Pieterszoon Coen.

Bontekoe ging weer naar huis in 1625 met het schip De Hollandia samen met twee andere schepen de Gouda en de Middelburg. De schepen belanden in een orkaan. De Gouda vergaat en de andere twee zijn zwaar beschadigd. De Hollandia wordt in Madagaskar gerepareerd. Bontekoe kwam uiteindelijk op 16 november 1625 aan in Nederland in Vlissingen.

Als Bontekoe weer thuis is stopt hij met werken voor de VOC. Hij gaat weer wonen in de stad waar hij geboren is, Hoorn.

Scheepsjournaal

Tijdens zijn vele reizen voor de VOC schreef Bontekoe in een logboek. Dat wordt ook wel een scheepsjournaal genoemd. Hij schreef daarin wat er allemaal gebeurde op een reis. Hieronder zie je een afdruk van de voorkant van het scheepsjournaal.

Van het scheepsjournaal werd een boek gemaakt. Dit gebeurde in 1646. Dit boek was heel populair. Willem IJsbrantsz Bontekoe overleed in Hoorn. Hij was 69 jaar oud.

Jaren later is er door Johan Fabricius een boek geschreven met de naam “De scheepjongens van de Bontekoe”. Dat was in 1924. Dit is niet het verhaal van Bontekoe zelf maar van drie scheepsmaatjes die meevoeren op de Bontekoe. Fabricius heeft daarbij gebruik gemaakt van de scheepsjournalen van Bontekoe. Een aantal dingen is echter ook verzonnen door Fabricius.

In de plaats waar Bontekoe is geboren staan drie standbeelden van de drie scheepsjongens van de Bontekoe.

Links

Wilt u meer lezen over de VOC. Lees dan onderstaande artikelen.