Wie was Oedai Hoessein

Inleiding

De afgelopen decennia zijn er vreselijke dingen gebeurd in Irak, een land in het Midden-Oosten. Er zijn oorlogen uitgevochten waarbij honderden burgers zijn omgekomen, er zijn aanslagen gepleegd en mensen zijn gemarteld. Een deel van deze gruwelijkheden zijn gebeurd door toedoen van de familie Hoessein, die tot 2003 aan de macht was in Irak. De bekendste persoon uit deze familie is Saddam Hoessein. Hij was president van het land. Maar ook zijn oudste zoon Oedai werd gezien als een zeer wreed man. Hoe zag zijn leven er eigenlijk uit?

Biografie

Op 18 juni 1964 werd Oedai Saddam Hoessein al-Tikriti geboren. Hij was de eerste zoon van Saddam Hoessein en Sajida Talfah, zijn eerste vrouw. Een lange tijd werd gedacht dat hij zijn vader zou opvolgen als president van Irak. Als kind zou Oedai vaak naar video’s van martelingen hebben moeten kijken van zijn vader. Oedai begon al vroeg met het uitvoeren van wreedheden. Zo doodde hij in oktober 1988, op 24-jarige leeftijd, de favoriete lijfwacht van zijn vader. Deze lijfwacht had vader Saddam namelijk voorgesteld aan een vrouw om mee te trouwen, terwijl hij ook nog steeds met Talfah was getrouwd. Oedai vond deze actie van de lijfwacht enorm onterend ten opzichte van zijn moeder. De lijfwacht werd neergeschoten. Dit alles gebeurde op een feestje van de voormalige president van Egypte. Na deze moordpartij werd Oedai voor een tijdje opgesloten en later verbannen naar Zwitserland. Hij werd Zwitserland echter alweer snel uitgezet nadat hij iemand met de dood had bedreigd. Saddam besloot om Oedai weer terug te nemen in de familie. Oedai werd ook hoofd van het Iraaks Olympisch Comité en werd de leider van de veiligheidsdienst die zijn vader beschermde.

Dit was echter nog maar het begin van een hele reeks misdaden die Oedai in zijn leven zou plegen. Wat onder andere nog van hem bekend is, is dat hij regelmatig vrouwen verkrachtte en vermoordde. Hij plukte deze vrouwen op ‘’goed geluk’’ van de straat. Als ze naar zijn mening niet meewerkten, zouden ze waarschijnlijk worden vermoord. Ook heeft hij veel mensen gemarteld, onder andere door het gebruik van een ijzeren maagd. Iraakse Olympische sporters die het op de Spelen minder goed deden dan Oedai verwachtte, konden worden gemarteld evenals mensen die het niet met zijn denkwijze eens waren. Er is ook een man die beweert jarenlang de dubbelganger van Oedai te hebben moeten zijn. Hij moest bijvoorbeeld speeches houden als Oedai en op officiële plechtigheden verschijnen waar Oedai zelf zijn eigen veiligheid niet zeker achtte. De dubbelganger zou operaties hebben moeten ondergaan om nog meer op Oedai te lijken. Er is echter geen bewijs dat Oedai daadwerkelijk een dubbelganger heeft gehad, waardoor niet iedereen dit verhaal voor waar aanneemt.

In december 1996 werd er een aanslag gepleegd op het leven van Oedai Hoessein. Tegenstanders schoten maar liefst acht kogels op hem af. Hij raakte hierdoor ernstig gewond. Aanvankelijk werd gedacht dat hij door deze aanslag verlamd was geraakt aan zijn benen. De gevolgen bleken achteraf minder ernstig te zijn en hij herstelde redelijk. Vanaf dat moment liep hij echter wel wat mank. Na deze aanslag werd door Saddam de macht van Oedai ingeperkt. Zijn jongere broer Koesai werd zelfs aangewezen als opvolger van Saddam.

Dood

In maart 2003 begon de Irakoorlog tussen het Irakese leger en aanvankelijk Groot-Brittannië en de Verenigde Staten van Amerika. Toenmalige VS-president George W. Bush zette een prijs van duizenden dollars op het hoofd van Oedai, zijn broer en zijn vader. De drie sloegen echter op de vlucht en het duurde maanden voordat ze werden gevonden. Op 22 juli 2003 werd Oedai echter door de Amerikanen gevonden samen met Koesai en diens zoon. Ze hadden al die tijd geschuild in de Noord-Irakese stad Mosoel. Naar alle waarschijnlijkheid was hun onderduiklocatie prijsgegeven door een Irakese burger die het huis waar de drie schuilden, in bezit had. In een lang vuurgevecht werd zowel Oedai als Koesai en zijn zoon gedood. Na een tijdje stuurde Saddam Hoessein, nog steeds verscholen, een rouwboodschap de wereld in. Oedai zijn lichaam werd begraven bij Tikrit, een andere stad in het noorden van Irak.

Meer historische figuren

Conclusie

Oedai Hoessein was de oudste zoon van de voormalige president van Irak Saddam Hoessein. Tijdens zijn korte leven heeft hij de reputatie van een wrede man opgebouwd. Dat is ook niet zo vreemd. Hij heeft namelijk meerdere mensen vermoord, vrouwen verkracht en velen laten martelen. In 2003 stierf hij nadat Amerikaanse soldaten hem neerschoten.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, US Government