Wie was Mahalia Jackson

Inleiding

Neem een gospelzangeres in gedachten. De kans is groot dat je nu denkt aan de fenomenale Aretha Franklin. Dat is niet zo vreemd; ze is één van de meest succesvolle (Amerikaanse) gospelzangeressen die ooit geleefd heeft. Hierdoor kunnen andere gospelzangeressen helaas in de vergetelheid raken. Denk bijvoorbeeld aan Mahalia Jackson. Minder bekend dan Franklin, maar zeker niet minder interessant. Maar wie is Mahalia Jackson dan eigenlijk? En hoe zag haar carrière eruit?

Levensloop

Op 26 oktober 1911 werd Mahalia Jackson geboren in New Orleans in de Amerikaanse staat Louisiana. Ze woonde in een huis met twaalf anderen en een hond. Bij die twaalf anderen horen haar broer Roosevelt en moeder Charity. Moeder werkte als schoonmaakster bij een blanke familie, vader was een stukadoor, kapper en werkte later bij de kerk. Ook een aantal andere familieleden, tantes en nichtjes, woonden in het krappe huis. Als kind stond Mahalia, die overigens naar een tante was vernoemd, bekend als Halie. Toen Jackson werd geboren, had ze last van genua vara, O-benen door een knik in de knie. Artsen stelden voor om deze aandoening te verhelpen door Jacksons benen te breken en daarna op een normale manier te laten herstellen. De familie protesteerde hiertegen en haar hele leven heeft Mahalia nog last gehad van deze aandoening. Dit heeft haar echter niet ervan weerhouden om altijd te blijven dansen.  

Toen Jackson vijf jaar oud was, stierf haar moeder. Vervolgens werden zij en haar broer door een tante opgevoed. Zij liet hen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in het huishouden werken. Mahalia is nooit echt naar school geweest omdat daar dus geen tijd voor was. Wel ging ze vaak naar de kerk, waar ze haar grootste hobby uitoefende: zingen. Dit deed ze constant. Ze zong vaak in de plaatselijke kerk, de Mount Mariah Baptist Church. Hier is ze als het ware haar zangcarrière begonnen. Na een glansrijke carrière stierf ze op 27 januari 1972 op 60-jarige leeftijd door een combinatie van hartproblemen en diabetes.   

Carrière

In 1927, ze was toen zestien, vertrok Jackson naar Chicago. In een kerk aldaar trad ze op zondag op. Al snel werd ze gevraagd bij het kerkkoor. Met dit koor trok ze door de omgeving. Twee jaar later ontmoette ze de bekende componist Thomas Dorsey. Eerst gaf Dorsey alleen advies aan Jackson, maar in het midden van de jaren ’30 begonnen ze een intensieve samenwerking. De jaren daarna toerden ze door heel Amerika. Het bekendste nummer dat Jackson zong was Take my Hand, Precious Lord, geschreven door Dorsey. Mahalia Jackson zong alleen maar gospelnummers en weigerde het om andere genres te gaan zingen. Deze beloftes heeft ze nooit gebroken. In 1936 trouwde ze met Isaac Lanes. In 1941 ging het paar echter weer uit elkaar, aangezien Lanes Jackson te veel onder druk zette om andere soorten muziek te gaan zingen. Ook had hij last van een gokverslaving.   

In de jaren ’50 verkreeg Jackson meer bekendheid in Europa. Ze is hier ook verschillende keren geweest om een toer te maken. In Europa eindigde uiteindelijk ook haar carrière met een concert in Duitsland in 1971. Maar voordat het zo ver was beleefde ze een hoogtepunt in haar carrière. Op 28 augustus 1963 trad ze namelijk op tijdens de Mars naar Washington, een enorme demonstratie in de Amerikaanse hoofdstad voor gelijke rechten voor zwarten en blanken. Meer dan 250.000 mensen waren die dag op de been. Ten overstaande van al deze mensen zong ze onder andere het nummer ‘’How I got over’’. Tijdens deze demonstratie gaf Martin Luther King zijn historische toespraak ‘’I have a dream’’.

Discografie

Tijdens haar leven heeft Mahalia Jackson veel albums uitgebracht bij het label Columbia Records. Een greep uit haar albums:

  • Bless This House
  • The Power and the Glory
  • I Believe
  • Everytime I Feel the Spirit
  • Silent Night
  • Let’s Pray Together
  • Mahalia
  • My Faith
  • What the World Needs Now

Voor haar werk heeft Mahalia veel waardering gekregen, wat zich vaak uitte in prijzen. Ze heeft vier Grammy Awards gewonnen, driemaal voor het beste gospelnummer. Twee van de vier Grammy’s heeft ze postuum gewonnen, dus na haar dood. Mahalia Jackson is ook veel geëerd. Zo is ze geïntroduceerd in de Rock and Roll Hall of Fame en de Gospel Music Hall of Fame. Ook heeft ze een ster met haar naam op de wereldberoemde Hollywood Walk of Fame.

Meer historische figuren

Conclusie

Mahalia Jackson is één van de meest succesvolle gospelzangeressen die ooit geleefd heeft. Haar carrière begon ze in de kerk. Al gauw ging ze bij een koor en daarmee toerde ze door Amerika. Toen ze componist Dorsey ontmoette begon ze een (uiteindelijk) zeer succesvolle solocarrière. Ze heeft meerdere belangrijke prijzen gewonnen voor haar muziek. Ze stierf in 1972 op 60-jarige leeftijd. 

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Rob Hooft, Carl Van Vechten photograph collection, Library of Congress