Wie was James Dean

Inleiding

Iedereen heeft wel eens gehoord van Marilyn Monroe. Zij was één van de grootste actrices van de twintigste eeuw. Ze was knap en acteerde in verschillende legendarische films. Er was echter ook een man die in de vorige eeuw een icoon was in de filmindustrie. Dit was James Dean. Hij liet menig vrouwenhart sneller slaan met zijn rollen als stoere waaghals. Maar wie was James Dean nou eigenlijk? Hoe zag zijn jeugd er uit en in welke films speelde hij?

Jeugd

Op 8 februari 1931 werd James Byron Dean geboren in het stadje Marion in de Amerikaanse staat Indiana. De eerste paar jaar van zijn leven bracht hij door in de stad Fairmount, die ongeveer 15 kilometer verderop ligt. Deans ouders hadden in deze stad maar liefst drie huizen. Toen hij zes was, verhuisde Dean naar de toeristische stad Santa Monica in Californië vanwege het werk van zijn vader. James, die als roepnaam Jimmy had, zou ook hier niet lang blijven wonen. Op zijn negende jaar overleed zijn moeder namelijk. Deans vader zei niet voor zijn kind te kunnen zorgen en liet hem verhuizen naar zijn oom en tante in Fairmount. Toen hij wat ouder werd, kwam zijn voorliefde voor motorfietsen en auto’s duidelijk naar voren. Hij heeft meegedaan aan autoraces. Verder hield James Dean van basketbal, hij zat op school ook in het basketbalteam, en hij hield van stierenvechten, poëzie en filosofie. Deze laatste interesses deelde hij met James DeWeerd, een pastor die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië had gezeten. Zij werden goede vrienden.

In 1949, hij was toen dus 17 jaar, rondde Dean zijn middelbare school af. Op aanraden van zijn vader, die inmiddels hertrouwd was, keerde hij weer terug naar Californië. Zoals zijn vader hem geadviseerd had, ging hij rechten studeren. Ook trok hij weer bij zijn vader in. James was echter niet gelukkig met deze studie. Hij wilde veel liever acteur worden. Na een jaar zette hij dan ook zijn rechtenstudie stop en hij vertrok naar Los Angeles. Op de universiteit in deze stad wilde hij het vak van acteur leren. Zijn hoofdvak daar werd theater.

Carrière

Rond 1950 startte hij dus zijn acteeropleiding. Na ongeveer een jaar had hij zijn eerste betaalde baantje te pakken. Hij werd gevraagd voor een televisiereclame van frisdrankmerk Pepsi. Hij speelde niet veel later ook in de film Hill Number One. James Dean was hier echter niet tevreden mee en hij stopte met studeren. Hij reisde naar filmparadijs Hollywood omdat hij daar graag een carrière op wilde bouwen. Het verliep niet zoals gepland. Verder dan een aantal bijrolletjes in radioprogramma’s en een aantal films kwam het niet. Zijn vrienden adviseerden hem naar New York te reizen, wat hij ook deed. Daar wist hij rollen te bemachtigen in onder andere de televisieseries Studio One en Kraft Television Theatre. In 1952 kreeg hij een rol op Broadway, in de musical See the Jaguar. Critici vonden dit stuk drie keer niks. Deans acteerwerk werd echter wel geprezen. Het jaar daarna speelde hij in nog een aantal films en kreeg hij een rol in het toneelstuk The Immoralist, waarin homoseksualiteit centraal staat. Door dit toneelstuk heeft Dean veel te maken gehad met speculaties over zijn eigen geaardheid. Hij zou zowel relaties met mannen als vrouwen hebben gehad. Hierover is echter niks met zekerheid te zeggen.

Vanaf dat moment ging het langzaamaan steeds beter met de acteercarrière van James Dean. Zijn uitmuntende acteerwerk bleef niet onopgemerkt. Dit zorgde voor een rol in East of Eden, een film die vier Oscarnominaties in de wacht sleepte. James Dean was nu officieel doorgebroken in Hollywood en werd vanwege zijn charmante uiterlijk mateloos populair onder de jeugd. Zijn meest memorabele rol speelde hij in de film Rebel Without a Case uit 1955. In deze film speelt James een tiener die vecht en banden onderhoudt met een gang. Hij was dus bepaald geen lieverdje in deze film. Toch liet hij met deze rol vele meisjesharten sneller kloppen. Zijn laatste rol was in Giant, die in 1956 werd uitgebracht. Ten tijde van de première van deze film was James Byron Dean inmiddels overleden.

Dood

James Dean was een echte autoliefhebber en nam geregeld deel aan autoraces. Eén van zijn grootste passies is uiteindelijk zijn dood geworden. Met zijn goede vriend Lance Reventlow en monteur Rudolf Wütherich was hij op 30 september 1955 op weg naar een autorace in een stad in Californië. Deze rit ging echter vreselijk mis.

De Porsche 550 waar de drie mannen in reden, botste frontaal op een andere auto. Rudolf werd uit de auto gelanceerd en Lance raakte lichtgewond. James Dean was er echter zeer slecht aan toe en overleed niet veel later na het ongeluk aan zijn ernstige verwondingen op slechts 24-jarige leeftijd.

Dean was wellicht op het hoogtepunt van zijn carrière. Dit in combinatie met zijn aantrekkelijke uiterlijk, gewaagde rollen en bijzondere leven zorgden ervoor dat hij een cultfiguur is geworden. Nog altijd wordt Dean gezien als één van de meest iconische en bijzondere acteurs die ooit actief zijn geweest. Het lichaam van James Dean werd begraven in Fairmount, de stad waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. In de stad Cholame is een herdenkingsmonument voor de acteur opgericht. Ongeveer 1,5 kilometer verderop vond het tragische fatale ongeluk plaats.

Meer historische figuren

Conclusie

James Byron Dean was een Amerikaanse acteur, geboren in 1931. Hij had een rumoerige jeugd door meerdere verhuizingen en de dood van zijn moeder. Zijn acteercarrière begon hij in Los Angeles. Later vertrok hij naar Hollywood waar hij uiteindelijk rollen kreeg in de legendarische films Rebel Without a Case en Giant. Hij was een immens populaire acteur. Na zijn dood op 30 september 1955 bereikte Dean een cultstatus. Nog steeds is hij een erg populaire acteur en wordt hij gezien als een icoon van zijn tijd.

Bron afbeeldingen: Wikimedia Commons