De erfenis van Nikola Tesla

Inleiding

Als u de vraag gesteld zou krijgen om een beroemde 19e Eeuwse uitvinder op te noemen, zal het antwoord waarschijnlijk luiden: Edison, Einstein, Watt, of Marconi, de kans dat u met Nikola Tesla (Smiljan Servië, 10 juli 1856 – New York, 7 januari 1943) zult komen is uiterst klein. Op zich is dat wel vreemd want u hebt dagelijks met een van zijn geesteskinderen te maken, namelijk als u gebruik maakt van het elektriciteitsnetwerk. Aan de andere kant is ook weer niet zo vreemd, omdat hij nogal excentriek was en leefde voor de wetenschap, commercie was aan hem niet besteed. Zou hij echter wel commercieel zijn geweest dan was hij de Bill Gates van 19e en 20e Eeuw geweest.

Wisselstroom

Nikola Toesla is eigenlijk de uitvinder van de wisselstroom, al mag je dat niet zo stellen: hij was de eerste die een goede methode ontwierp om er gebruik van te maken. Zijn grootste prestatie op dit gebied was de inductiemotor of asynchrone motor, die hij al bedacht toen hij zestien was in 1872, maar pas op tweeëndertigjarige leeftijd, in 1888, in productie kon brengen. Verder construeerde hij talloze nieuwe toestellen - dynamo's, een hoogspanningstransformator (zgn. teslatransformator), inductiespoelen, condensatoren, lampen, enzovoort. Praktisch de hele huidige elektriciteitsvoorziening van de wereld komt tot stand met behulp van toestellen die hij in eerste instantie heeft bedacht. (Voor een volledige beschrijving van Tesla’s uitvindingen zie het boek van Thomas Commerford Martin.) Maar wie weet dat allemaal nog? Of wie interesseert het? Zijn naam komt tegenwoordig hoogstens nog ter sprake als de SI-eenheid van magnetische inductie, de 'tesla'.

Erfenis

Ondanks het feit dat hij relatief onbekend is gebleven, behalve in de wetenschappelijke wereld, heeft hij een erfenis achtergelaten die nogal divers genoemd mag worden en in feite een weerspiegeling van zijn leven vormt. Hieronder een overzicht van zijn erfenis:

Boek

De Amerikaanse auteur Clive Cussler heeft in zijn boek Poolstorm (2010) Nikola Tesla vergeleken met een andere unieke wetenschapper Lazlo Kovacs.

Film

In 1980 is zijn leven verfilmd door Orson Welles in The Secret of Nikola Tesla, in 2006 speelde David Bowie de rol van Tesla in de film The Prestige;

Videospellen

  • In de Canadese Scifi-fantasy televisieserie Sanctuary is er een personage met de naam Nikola Tesla. Net als de echte Tesla, deed het personage onderzoek naar elektriciteit en magnetisme.
  • Hij komt voor in diverse computerspellen: Command & Conquer: Red Alert; Tomb Raider Legend; Return to Castle Wolfenstein, Fallout 3; Fallout: New Vegas; Assassin’s Creed 2; Borderlands en Dark Void.
  • Voor de PlayStation 3 kun je via het PlayStation Network een flipperkast van Zen Studios downloaden (tegen betaling) die volledig in het teken staat van Tesla.

Muziek

In de single "Travel in Time" van René Shuman & Angel-Eye wordt Tesla herdacht. Zijn naam komt voor in de lyrics en het duo rijdt in een elektrische sportauto (Tesla Roadster) in de bijbehorende videoclip welke in Hollywood, LA is opgenomen: Video (2010).

Diversen

  • De luchthaven van Belgrado heet Belgrado Nikola Tesla Airport en ligt op 15 kilometer van Belgrado.
  • In Amsterdam staat een woontoren genaamd naar Tesla, de Teslatoren in de Teslastraat, hoek Middenweg - Kruislaan.
  • De Duitse onderneming Energetix heeft magneetsieraden op de markt gebracht met een sterkte van 0,12 Tesla.
  • Ondanks het feit dat hij in 1943 is overleden, bestaat er een website over hem.

Bron

  • Wikipedia

Lees ook

Wie is Clive Cussler

Op zoek naar de Tesla Model S

Afbeelding van Onmu

Batterijpakket in opmars

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden