Wie is Clive Cussler

Voorwoord

Clive Cussler (geboren in Aurora (Illinois), op 15 juli 1931) is een Amerikaans schrijver van avonturenromans (thrillers). Wereldwijd heeft hij meer dan 125 miljoen boeken verkocht. Zijn romans zijn in een aantal series te verdelen. Deze worden bepaald door de diverse hoofdpersonages: Dirk Pitt, Kurt Austin, Juan Cabrillo. Draaipunt in elke thriller is de NUMA: een organisatie die zich bezig houdt met onderzoek op alle oceanen. Zijn voorliefde voor oldtimers gebruikt hij ook in zijn boeken, net zoals zijn eigen optreden. Daarnaast krijgt hij ondersteuning op het gebied van de technische middelen die in het kader van dit oceanografisch onderzoek tegenwoordig worden gebruikt, hijzelf is in dat opzicht ook nog steeds actief werkzaam, zijn gevorderde leeftijd vormt nog steeds geen beletsel.


Levensloop

Cussler groeide op in Alhambra, Californië. Voordat hij dienst deed in de Koreaanse Oorlog als vliegtuigtechnicus zat hij nog twee jaar op school op het "Pasadena City College". Na zijn ontslag werd hij tekstschrijver en later reclamemaker voor radio en tv. Daarmee behaalde hij verschillende onderscheidingen.

In 1965 begon hij te schrijven aan zijn eerste boek dat uiteindelijk in 1973 uitkwam. Hier kwam Dirk Pitt ook in voor en deze zou nog in veel meer boeken van hem verschijnen. Later nam Kurt Austin als nieuwe hoofdpersoon de fakkel over van Dirk, in de serie de NUMA files. In alle boeken speelt de fictieve organisatie NUMA die aan oceanografisch onderzoek doet, een belangrijke rol.

Clive Cussler is ook een verzamelaar van oldtimers. Deze zijn te bezichtigen in het Cussler Museumin Arvada VS. Velen van deze oldtimers komen ook terug in de avonturen van Dirk Pitt, net zoals Clive Cussler zelf. Hij verschijnt altijd als de vriendelijke oude man met de grijze haren en opvallende blauwe ogen (zijn foto geeft dit beeld treffend weer). Ondanks het feit dat in al zijn boeken veel (harde) actie voor komt, verliest hij de romantiek niet uit het oog. Al zijn hoofdpersonages hebben te maken met een of meer ongelukkige liefdesrelaties. Dirk Pitt is de enige die kinderen heeft, een tweeling (zoon en dochter), maar dit pas na het overlijden van de moeder te weten komt.

CSS Hunley

Cussler is een actief zoeker naar gezonken schepen. Dat doet hij vanuit de door hemzelf opgerichte en geleide 'echte' National Underwater and Marine Agency.

Een van zijn bekendste vondsten is die van de CSS Hunley. Deze vond hij in 1995. In 2000 werd hij geborgen. Daarnaast heeft hij tientallen andere schepen geborgen. Vermeldenswaard is ook de vondst van de Carpathia, dit schip was als eerste op de plaats waar de Titanic gezonken was, en de Empress of Ireland , de grootste scheepsramp van de 20e eeuw.

Boeken

Onderstaand overzicht bevat alle boeken van de Dirk Pitt serie in chronologische volgorde. Tussen haakjes staan de data van verschijnen in het Nederlands:

De NUMA files serie gaat over de avonturen van Kurt Austin. Hij is directeur Speciale Projecten van de NUMA en dus een collega van Dirk Pitt. De boeken over de NUMA files schrijft Clive Cussler samen met Paul Kemprecos, zijn broer Dirk Pitt is ook betrokken bij diverse boeken. Tot op heden zijn de volgende avonturen van Kurt Austin verschenen:

De boeken uit de Dossier Oregon serie gaan over de avonturen van kapitein Juan Cabrillo. Deze schrijft Clive Cussler samen met Craig Dirgo (de eerste twee) en met Jack du Brul (de rest). Tot op heden zijn in de dossier Oregon serie verschenen:

De Boeken uit de Isaac Bell serie. Een nieuws reeks over een rechercheur die werkt voor het Van Dorn Detective Agency. In Amerika voor het eerst verschenen in 2007 , en in Nederland in :

De boeken, uit the Sea Hunters serie, die hij heeft geschreven (samen met Craig Dirgo) zijn:

Daarnaast heeft Clive Cussler ook nog een kinderboek geschreven:

  • De ongelooflijke reis (2007)

Externe links

Book store

Clive Cussler Forum

Afbeelding door freshfiction

Boekrecensie: Het Logboek

Clive Cussler: Het Logboek

Personages Dirk Pitt-serie

Dirk Pitt-serie: May - Day

Dirk Pitt-serie: Sahara

Dirk Pitt-serie: Licht de Titanic

Dirk Pitt-serie: Operatie IJsberg