Stinkplas of vieze urinelucht Hoe kan dat

Iedereen heeft er wel eens last van: een vieze geur tijdens het plassen. Denkalleen al aan de openbare toilets op feesten of tijdens evenementen of vroeg in de ochtend als je net uit je bed stapt. Alhoewel je dit liever niet hebt, is er vaak niets aan te doen, alhoewel. Er zijn een aantal zaken die daarmee te maken kunnen hebben; de belangrijkste volgen hieronder:

Te weinig gedronken

Drink je te weinig, dan is de kans groot dat je urine een sterkere geur heeft dan normaal. Je plas is waarschijnlijk ook een stuk geler dan normaal. Hoe doorzichtiger je plas, hoe beter het voor je lichaam is. Kijk dus geregeld je plas na en stem daar je drinkgedrag op af.

Bij veel vochtverlies (bijvoorbeeld overmatig zweten tijdens sporten of zonnen op het strand) of te weinig vochtopname (niet of veels te weinig gedronken). De nieren spelen een rol bij de kleuring van de urine. Deze scheiden namelijk afvalstoffen af uit het lichaam. Zijn er veel afvalstoffen, maar weinig water aanwezig dan is er sprake van een gele zure urine. Is er wel veel water opgenomen in het lichaam dan wordt de urine en de afvalstoffen daarin sterk verdund.

Tip: Drink dus veel water op een dag!

Asperge-urine

Enige uurtjes na het nuttigen van asperges heeft de urine bij ongeveer de helft van de mensen een vreemde geur (45% om precies te zijn). Zwavelhoudende stoffen van de asperge worden in het lichaam na consumptie snel omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Deze ontsnappen en verzorgen zo de typische 'stink' lucht.

Niet iedereen zal na het eten van asperges last hebben van een sterk geurende urine. Waardoor dit komt is nog niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk beschikken een aantal mensen niet over de juiste enzymen om asparagusinezuur naar de sterk geurende stoffen om te zetten. Waardoor deze dus ook niet vrijkomen na het urineren. Tevens kan niet iedereen de zelfde geur even sterk ruiken. De één heeft andere reuk receptoren dan de ander.

Tip: neem geen asperges bij je eerste date.

Blaasontsteking

Blijft je langere tijd last hebben van stinkende urine en heb je daarbij ook last van je buik. Aarzel dan niet om een bezoekje te brengen aan de dokter. Grote kans dat je een blaasontsteking hebt. De afvalstoffen en bacteriën in je plas zorgen voor de vieze geur.

Vooral vrouwen hebben een grotere kans opblaasontsteking (cystitis).

waarom bij vrouwen meer dan bij mannen?

Het antwoord is simpel; vrouwen hebben een kortere urinebuis in vergelijking met de man. In de urinebuis zitten veel bacterieën die gevormd worden. Deze komen sneller in de blaas terecht dan bij de man (kortere afstand). Seks verhoogt ook de kans op een blaasontsteking omdat de bacterieën sneller de blaas in gedrukt kunnen worden (door de korte afstand).

Tips: goed plassen en vooral na de sex en veel water drinken! En ook niet onbelangrijk: na het poepen, niet van achter naar voren vegen, maar van voor naar achter! (Voorkomt eveneens het verplaatsen van bacterieën van de anus naar de urinebuis!)

Zie ook