Wanneer leefden de dinosaurussen

Inleiding

Omdat dinosaurussen altijd al tot een verbeelding spraken vind je hier informatie over dinosaurussen. Dit artikel gaat over de periode dat de dinosaurussen leefden. Wil je nog meer lezen over dinosaurussen, dan kun je terecht bij de aanverwante artikelen.

Heel lang geleden waren er heel veel dinosaurussen. Het woord dinosaurus betekent verschrikkelijke hagedis. Je kon de dinosaurussen indelen in drie verschillende groepen: je had landdinosaurussen, zeedinosaurussen en vliegende dinosaurussen. Deze dinosaurussen leefden in drie verschillende tijdperken: Trias, Jura en het Krijt. Die hele periode in zijn totaliteit wordt ook wel reptielentijd genoemd. Net zoals reptielen legden dinosaurussen eieren en hadden ze een huid met schubben. Voor de tijdperken Trias, Jura en Krijt waren er geen dinosaurussen en daarna ook niet.

Trias

Het Trias-tijdperk was ongeveer 250 tot 200 miljoen jaar geleden. Het was toen erg warm en droog.

De eerste dinosaurussen werden geboren in het Trias-tijdperk. Dat waren de Eoraptors. De Eoraptor was klein en stond op twee poten. Zijn achterpoten zijn groter dan zijn voorpoten en hij kan heel hard lopen. De eerste dinosaurussen waren vleeseters.

Jura

Dit was ongeveer 200 en 135 miljoen jaar geleden. In die periode was het wat koeler en vochtiger dan in het Trias. In dit tijdperk kwamen heel veel grote dinosaurussen voor die planten aten, bijvoorbeeld de Brachiosaurus.

Krijt

Dit was ongeveer 135 en 65 miljoen jaar geleden. In deze periode was het warm met natte en droge seizoenen.

De allerbekendste dinosaurus, de Tyrannosaurus Rex, leefde in dit tijdperk. In dit tijdperk kwamen heel veel vleesetende dinosaurussen voor.

Links

Wil je meer lezen over het leven van de dinosaurussen, dan kun je terecht in onderstaande artikelen: